Politie zoekt getuigen rond dood Amanuel Sambo

  • Amsterdam

Afgelopen week was het precies een jaar geleden dat de 30-jarige Amanuel Sambo overleed. In de nacht van 17 op 18 november 2020 werd hij van dichtbij in zijn rug geschoten op het Krügerplein in Amsterdam-Oost. Ondanks vier aanhoudingen, zoekt de politie extra informatie.

Het slachtoffer bezocht op dinsdag 17 november 2020 een verjaardagsfeest op de Transvaalstraat in Amsterdam. Vermoedelijk is Amanuel tijdens dat feest bij een ruzie betrokken geweest.

Update

De politie ontving sinds de uitzending van 23 november helaas slechts drie tips omtrent de dood van Amanuel. Meer informatie blijft heel erg welkom. De mogelijkheden om anoniem en vertrouwelijk met de politie te spreken, vindt u verderop op deze pagina.

Krügerplein

Na het feest liep Amanuel rond middernacht samen met een kennis naar het Krügerplein, waar zijn fiets stond. Vlak achter hem liep een groepje van vier mannen. Drie van de vier liepen naar Amanuel toe, waarna een korte worsteling ontstond. Hierbij werd hij van dichtbij in zijn rug geschoten.

Aanhoudingen

Kort na het schieten heeft de politie twee verdachten aangehouden, Amsterdammers van 21 en 24 jaar oud. Zij verschijnen in het voorjaar van 2022 voor de rechter. Later zijn ook een derde en een vierde verdachte aangehouden.

Aanleiding schieten

De politie heeft al met verschillende feestgangers gesproken over de aanleiding van de schietpartij. Toch zijn er nog steeds bezoekers van het verjaardagsfeest die om welke reden dan ook niet met de politie hebben gesproken of die niet het achterste van hun tong laten zien. Met hen wil de politie graag (alsnog) spreken.

Getuigen Krügerplein

Tijdens het schietincident – net na middernacht op woensdag 18 november 2020 – hebben bewakingscamera’s verschillende getuigen gefilmd op het Krügerplein. Het gaat voornamelijk om de personen die richting de auto’s lopen en erin zitten.

Team Bijzondere Getuigen

Informatie doorgeven, maar toch anoniem blijven voor de dader(s)? Dat kan door vertrouwelijk te praten met de mensen van het Team Bijzondere Getuigen. Dat is een speciale afdeling waar politiemensen werken die informatie van getuigen afschermen. Zij garanderen dat u niet alleen anoniem blijft voor de dader, maar ook voor de rechercheurs van het onderzoek en de Officier van Justitie. Er wordt dus alles aan gedaan om de dader te pakken en u als getuige veilig te houden. Het verschil met Meld Misdaad Anoniem is dat informatie bij het Team Bijzondere Getuigen wel als rechtstreeks bewijs kan dienen voor de rechter. Het Team Bijzondere Getuigen kunt u bereiken via het TNI.

212545_amsterdam_so9.jpg
Amanuel Sambo
Anniko van Santen
Tip doorgeven

Deel uw informatie

  • Wie was er die avond op het verjaardagsfeest en kan iets vertellen over de ruzie?
  • Wie was er die nacht getuige van het schieten op het Krügerplein?

Online tip doorgeven

Geef je tip online door via het tipformulier van de politie.

Online tip doorgeven

Krugerplein

Veeg met twee vingers om de kaart te verschuiven.