Politieteam Roze in Blauw helpt bij een LHBTI-incident

rozeinblauw2019.jpg

In elkaar geslagen omdat u homo bent? Of wordt u getreiterd omdat jullie als twee vrouwen samenwonen? Als u slachtoffer bent van een zogenaamd LHBTI-incident, is dat bijzonder ingrijpend. Omdat het draait om wie u bent, dus om uw identiteit en geaardheid. De drempel om aangifte te doen is voor slachtoffers soms heel hoog. Toch is het heel belangrijk dat u aangifte doet.

De politiemensen van Roze in Blauw helpen u graag met advies!

Aangifte doen? Ja!

Vooropgesteld: elke politieman of vrouw kan een aangifte opnemen van een LHBTI-gerelateerde zaak of -incident. Melden dat u iets naars is overkomen, is belangrijk. Het is onacceptabel dat daders met hun gedrag kunnen wegkomen. 

Onderstaand een aantal tips zodat de politie - zo goed en effectief mogelijk - actie kan ondernemen met uw informatie:

1. Vraag omstanders of ze hebben gezien wat er is gebeurd, wat ze gehoord hebben en/ of ze willen getuigen. Noteer de contactgegevens. 

2. Maak video- of foto-opnames en vraag of omstanders dat ook hebben gedaan. Kijk of er bewakingscamera’s hangen. (Audio) visueel materiaal maakt een veroordeling vele malen makkelijker.

3. Maak meteen foto’s van de verwondingen wanneer u slachtoffer bent van fysiek geweld.

4. Ga langs bij de huisarts voor een medische verklaring en neem deze mee bij het doen van aangifte.

5. Zet desnoods op papier wat er gezegd of gebeurd is. Welke woorden werden er gebruikt, waaruit maakte u op dat er sprake was van discriminatie?

6. Dring erop aan dat de agent die uw aangifte opneemt, het LHBTI-discriminatie aspect duidelijk vermeldt. 

7. Online discriminatie is ook discriminatie. Maak screenshots van vervelende gesprekken, voordat de dader ze verwijdert.

Wat kan Roze in Blauw voor u doen?

De teams van Roze in Blauw zijn aanspreekpunt voor Lesbiennes, Homo’s, Biseksuelen,Transgenders en Intersekse personen (LHBTI). Binnen én buiten de politie. Politiemensen van Roze in Blauw bieden een luisterend oor, verwijzen door, bemiddelen en ondersteunen iedereen die melding of aangifte wil doen van LHBTI-gerelateerde incidenten. Kortom: ze staan klaar met raad en daad. Lees meer over hun activiteiten en hoe u hen kan bereiken.

Slachtofferhulp Nederland

Schaamte kan ervoor zorgen dat u na een ingrijpende gebeurtenis niet naar de politie stapt. Als de stap naar de politie te groot is, helpt het u misschien om eerst met iemand te praten over wat er is gebeurd. U kunt hiervoor ook bij Slachtofferhulp Nederland terecht.

Bron: politie.nl