Rekening geplunderd na sms-truc

  • Landelijk
202587_upd-adamdade.jpg

Het is een vorm van fraude die veel voorkomt: iemand vertelt u, zogenaamd namens uw bank, dat er een probleem is met uw pinpas en dat er een nieuwe besteld kan worden. U hoeft alleen nog even uw gegevens in te vullen op een website en de oude pas mee te geven aan een PostNL-medewerker.

Het is een truc waar een 56-jarige inwoner van Vaassen helaas in trapte. Hij ontving op 5 april 2020 een sms met daarin een link. Het slachtoffer liet onder meer zijn rekeningnummer en pincode achter op de gelinkte site en gaf een dag later zijn doorgeknipte pinpas mee aan iemand die zich als postbode voordeed.

Update

Bedankt voor de meerdere tips. Het team is ermee aan de slag.

Geld van rekening gehaald

De man die de pas kwam halen, heeft een lichte huidskleur, is vermoedelijk tussen 25 en 30 jaar oud en heeft een normaal postuur. Het slachtoffer schatte hem zo’n 1.78 meter lang en wist te vertellen dat de man een snor en middellang, donkerblond haar had.
Helaas had het 56-jarige slachtoffer niet direct door dat het foute boel was en liet hij zijn rekening pas blokkeren op de avond van 7 april. Er is vóór die tijd al een aantal keren geld van zijn rekening gehaald.

Beelden van verdachte

In elk geval twee verschillende mannen hebben met de bankpas van het slachtoffer gepind: de vrij slanke verdachte op de beelden hierboven, in Amsterdam, en een wat dikkere in Amstelveen. Ze hebben allebei een donkergetinte huidskleur en droegen beiden een jas met een bontkraag.
Meld het alstublieft als u een idee heeft wie de man is die in Amsterdam pinde. Dat mag desgewenst ook anoniem via ‘M’. Ook als u weet of vermoedt wie achter de frauduleuze sms kan zitten of als u informatie heeft over de man die zich voordeed als PostNL-medewerker, hoort de politie dat graag van u.

Anniko van Santen
Tip doorgeven

Help de politie

  • Wie is de man op de beelden?
  • Wie is de man die de bankpas kwam halen bij het slachtoffer?
  • Wie zit of zitten er achter deze geraffineerde oplichting?

Online tip doorgeven

Geef je tip online door via het tipformulier van de politie.

Online tip doorgeven