Schietincident café De Zon aan de Pretoriusstraat

 • Amsterdam
 • Update 

Twee mannen schieten in het wilde weg en raken twee onschuldige cafégangers.

Update

4 tips, het onderzoek is in volle gang.

Vrijdagavond 10 oktober 2014 rond 23.20 uur vuren twee mannen met onder andere een automatisch wapen in het wilde weg in café de Zon aan de Pretoriusstraat in Amsterdam-Oost. Twee bezoekers raakten gewond: één man (32) raakte eenzijdig verlamd en de ander (48) liep een beenwond op.

tcm17331793_large.jpg
Beenwond

In de rookruimte van het café vliegen de kogels dwars door het tussenwandje en één kogel raakt een man in zijn onderbeen. Hij loopt hierdoor een ernstige wond op.

tcm17331802_large.jpg
Verlamd

Eén van de cafébezoekers (32) is door één van de rondvliegende kogels in zijn hoofd geraakt. Hij is daarbij zwaargewond geraakt en er staat hem nu een lange periode van revalidatie te wachten. De vooruitzichten qua herstel zijn nog onzeker.

tcm17331774_large.jpg
Onschuldig

In het politieonderzoek kunnen de twee slachtoffers op geen enkele manier in verband worden gebracht met zware criminaliteit. Daarbij mag het echt een wonder heten dat er behalve de twee slachtoffers niet nog meer mensen in het café zijn geraakt.

tcm17331799_large.jpg
Doelwit

De politie gaat er vanuit dat de daders het op één of twee andere bezoekers van het café hadden gemunt en dat ook deze schietpartij te maken heeft met de golf van liquidaties van de afgelopen 2,5 jaar.

tcm17331796_large.jpg
Daders

Er moeten mensen zijn die weten wie er verantwoordelijk zijn voor het neerschieten van de onschuldige cafébezoekers. De daders zijn op de bewakingsbeelden helaas niet zo goed te zien, wat ook komt door hun bivakmutsen.

tcm17331844_large.jpg
Motief

De politie hoopt ook op informatie over de achtergrond van deze schietpartij, wat bijvoorbeeld de reden is waarom ze hebben geschoten.

tcm17331794_large.jpg
BMW

De daders zijn gevlucht In een zwarte BMW Station uit de 3-serie met een dubbele uitlaat.

tcm17331803_large.jpg
Vluchtroute

Ze zijn vanaf de Pretoriusstraat met een omweg via de S112 de ringweg A10 opgereden. De daders zijn toen doorgereden naar het knooppunt de Nieuwe Meer.

tcm17331791_large.jpg
Achtervolging

Daar zijn ze omgekeerd en op de ring-Zuid, bij de afslag VU, hebben de daders op motoragenten geschoten toen die dicht achter de BMW reden. De agenten hebben voor hun veiligheid, maar ook voor die van het overige verkeer, de achtervolging helaas moeten afbreken.

tcm17331792_large.jpg
Autobrand

Het is niet zeker hoe de daders vanaf dat punt zijn verder gereden, maar rond 23.30 uur duiken ze dan weer op bij het Nieuwersluishof op in Amsterdam-Zuidoost. Daar wordt de BMW brandend teruggevonden met het valse kenteken 96-TR-PJ.

tcm17331795_large.jpg
Brandstichter

Op bewakingsbeelden is in eerste instantie een lichtflits te zien, dat is het moment dat de BMW in brand wordt gestoken. Daarna is een man te zien die iets opraapt en daarna verdwijnt hij weer uit beeld. De politie gaat er vanuit dat hij één van de daders is van de schietpartij en de politie wil weten wie hij is.

tcm17331797_large.jpg
Diefstal BMW

Uit onderzoek is inmiddels vast komen te staan dat de BMW al in de nacht van 17 op 18 februari 2014 gestolen werd vanaf de Alexander Boerstraat in Amsterdam Zuid. De auto was toen voorzien van het originele kenteken 27-XX-JZ.

tcm17331800_large.jpg
Getuige oproep 1

Een vermoedelijke witte of grijze Mercedes coupe C klasse reedt om 23.15 uur in de Pretoriusstraat achter de BMW vlak voor het schieten. De inzittende(n) van deze auto kunnen hele belangrijke getuigen zijn.

tcm17331801_large.jpg
Getuige oproep 2

Om 23.10 uur, tien minuten voor het schietincident, kocht een man sigaretten aan de bar van het café. Het was een donkergetinte man met gemillimeterd haar. De politie wil graag met hem in contact komen, want misschien heeft hij in de omgeving van café De Zon iets gezien dat voor het onderzoek van belang kan zijn.

 • Wie is er op vrijdagavond 10 oktober 2014 rond 23.20 uur getuige geweest van het schietincident in café de Zon aan de Pretoriusstraat in Amsterdam-Oost?

 • Wie heeft er informatie over de daders?

 • Wie heeft er informatie over de achtergrond van deze zaak?

 • Wie heeft de daders op hun vlucht gezien?

 • Wie is er getuige geweest van de achtervolging en/of beschieting van de motoragenten op de ring-Zuid bij de afslag VU?

 • Wie heeft er gezien hoe de daders na de beschieting van de motoragenten zijn verder gereden?

 • Wie is er rond 23.30 uur getuige geweest van het in brand steken van de zwarte BMW station uit de 3-serie op het Nieuwersluishof in Amsterdam-Zuidoost?

 • Wie (her)kent aan de hand van de bewakingsbeelden de vermoedelijke brandstichter?

 • Wie heeft er gezien hoe de brandstichter en mogelijk tweede dader vanaf het Nieuwersluishof zijn gevlucht?

 • Wie is er in de nacht van 17 op 18 februari 2014 getuige geweest van de diefstal van de BMW vanaf de Alexander Boerstraat in Amsterdam Zuid?

 • Wie heeft de BMW tussen februari en oktober ergens zien staan of zien rijden met kenteken 27-XX-JZ en/of het kenteken 96-TR-PJ?

 • Wie herkent zichzelf in één van de getuigenoproepen?

Pretoriusstraat

Veeg met twee vingers om de kaart te verschuiven.