Schietincident en brandstichtingen bij sportcentrum De Weyver

  • Hoogwoud
  • Update 

Er werd tot twee keer toe brand gesticht en het sportcentrum werd zelfs beschoten.

Update

Twee tips kwamen er binnen. Meer zijn van harte welkom.

De eigenaar van Sportcentrum de Weyver in het kleine West-Friese dorp Hoogwoud is in acht maanden tijd drie keer slachtoffer van brandstichting. Twee keer wordt brand gesticht in zijn sportcentrum, de derde keer duiken de brandstichters op bij zijn huis aan de Koningspade, waar hij en zijn dochter op dat moment liggen te slapen.

tcm17347141_large.jpg
Eerste Brand bij Sportcentrum

De eerste brand was zo’n 8 maanden eerder op zondag 29 maart bij sportcentrum de Weyver. Rond 21:30 uur komt er een melding binnen bij de brandweer. Het blijft dit keer bij vooral rook- en waterschade.

tcm17347142_large.jpg
Tweede Brand bij Sportcentrum

Zaterdagnacht 26 september is het opnieuw raak. Nu zijn op bewakingsbeelden 2 personen te zien die richting de sporthal lopen. Eén van hen heeft een opvallende jas. Ze gooien een voorwerp naar het gebouw, mogelijk een molotovcocktail en dan ontstaat opnieuw brand.

  • Wie is er getuige geweest van één van de brandstichtingen?
tcm17347178_large.jpg
Brand bij huis

Op woensdag 4 november wordt de auto van de eigenaar van het sportcentrum op zijn oprit in brand gestoken. Op bewakingsbeelden is te zien hoe eerst een auto, vermoedelijk een Renault Megane (type met kofferbak) 14 keer langs zijn huis in Hoogwoud rijdt. Dan sluipt er een man door de bosjes bij de oprit en die zet de auto in lichterlaaie. Hij lijkt daarna door de Renault te worden opgepikt.

  • Wie (her)kent de daders aan de hand van de bewakingsbeelden mogelijk in combinatie met een Renault Megane Sedan?
tcm17347147_large.jpg
Voorbijrijden

De bewakingscamera registreert vanaf 02:00 uur ’s nachts iets opmerkelijks. Er rijdt een auto meerdere keren door de straat van het slachtoffer, terwijl het normaal op dat tijdstip erg rustig is. In totaal 14 keer komt de auto voorbij, waarna hij rond 02:30 uur met brandende koplampen stil staat  vlakbij de oprit van het huis.

tcm17347140_large.jpg
Auto

De auto op de beelden is waarschijnlijk een Renault Megane Sedan. Dat is de uitvoering met kofferbak, die niet zoveel voorkomt, waardoor het een belangrijke aanwijzing kan zijn. Op de zijkant van de wagen zit een opvallende streep, mogelijk een stootstrip.

  • Wie weet meer over een eventueel motief achter de brandstichtingen en/of beschieting?
tcm17347145_large.jpg
Getuige 1

Tegen 02:25 uur die 4e november loopt er iemand voor het huis van het slachtoffer langs, aan de overkant van de straat. Even later rijdt de auto van de verdachten weer voorbij, ze hebben elkaar waarschijnlijk gepasseerd.

tcm17347146_large.jpg
Getuige 2

En kort daarna zien we een fietser door de Koningspade rijden, ook deze persoon heeft de auto van de verdachten mogelijk gezien en kan wellicht meer vertellen over de auto en/of de inzittenden.

  • Wie zijn de getuigen die in de nacht van woensdag 4 november op de bewakingsbeelden op de Koningspade te zien zijn?

  • Wie weet hoe de brandstichters naar het sportcentrum zijn gekomen en weer zijn vertrokken?
160288_kogelinslagendeur.jpg
Beschoten

In de nacht van maandag 21 op dinsdag 22 maart 2016 wordt er zelfs op zijn sportcentrum geschoten. Er worden meerdere kogels afgevuurd op de ramen en de entreedeuren, maar er vallen gelukkig geen gewonden.

  • Wie weet wie er verantwoordelijk is voor de beschieting van het sportcentrum De Weyver in de nacht van 21 op 22 maart 2016?
tcm17347144_large.jpg
Chopper

Precies een week na de eerste brand is in het sportcentrum een grote Choppershow gehouden. Dit was een evenement waarbij vele speciale motoren, modellen met een lange voorvork en hoog stuur, te zien zouden zijn. De politie onderzoekt of dat festijn wellicht aanleiding kan zijn geweest van de brandstichting. Na het schietincident werden door de eigenaar dreig sms’jes ontvangen, die in die richting wijzen.

Anniko van Santen
Tip doorgeven

Help de politie

De Weyver

Veeg met twee vingers om de kaart te verschuiven.