Schietincidenten bij winkelcentrum Alexandrium

  • Rotterdam

Binnen een paar minuten twee moordpogingen met zwaar geschut. Het gebeurde op 10 september 2019 in Rotterdam. Eerst werd geschoten in de Berlagestraat en daarna, tussen winkelend publiek, in de Kreeftstraat. De daders maakten zich vervolgens ook nog schuldig aan ‘carjacking’.

Update

Dinsdag 21 januari 2010 heeft de politie een 31-jarige vrouw aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij het schieten en de carjacking. 

Wonderwel raakte niemand gewond. Het was die dinsdagochtend, net na 09.30 uur vlak bij Alexandrium Shopping Center, al vrij druk op straat.

Man en vrouw in BMW

De twee daders, volgens omstanders een man en een vrouw, reden in een zilverkleurige BMW. De man is vermoedelijk rond 30 jaar oud, heeft een donkere huidskleur, is zo'n 1.75 à 180 meter lang en heeft een vrij gespierd postuur.
Bij de vrouw is een blonde paardenstaart gezien, maar dat is mogelijk niet haar natuurlijke haar. Zij heeft een getinte huidskleur en wordt tussen 20 en 30 jaar oud geschat.

Automatisch wapen

Het begint die ochtend met een ‘kat-en-muisspel’ waarbij de BMW vanaf de Mertensstraat een zwarte Range Rover achtervolgt. Op de Berlagestraat, ter hoogte van de Duikerstraat, wordt vanuit de BMW geschoten op de Range Rover. De schutter hanteert een automatisch wapen, een AK-47.

Bijna fietser aangereden

Op de kruising Hoofdweg en Grote Beer wordt tijdens de achtervolging een fietser bijna aan gereden door de zilverkleurige BMW. De politie komt graag in contact met deze fietser.

119590_Rdam_krft_bbsovlucht.jpg
Poolsterplein: inzittenden Range Rover op de vlucht

Poolsterplein

Om 09.37 uur komt de Range Rover tot stilstand op de Kreeftstraat, bij het Poolsterplein. De twee inzittenden van de Range Rover vluchten over het plein het winkelcentrum in, terwijl vanuit de BMW meermaals met de AK-47 wordt geschoten. Op bewakingsbeelden is te zien hoe vele toevallige voorbijgangers ervandoor stuiven en dekking zoeken.

Carjacking

119590_Rdam_krft_vindaudi.jpg
Audi achtergelaten op Wollefoppenweg

De BMW scheurt weg, maar niet ver: op de Hoofdweg komt het duo weer in beeld. Ter hoogte van de Vlierbaan bedreigen ze een vrouw die voor een verkeerslicht wacht. Ze dwingen haar haar zwarte Audi A6 af te staan en vervolgen daarmee hun vlucht.
De Audi wordt diezelfde dag rond 18.00 uur teruggevonden aan de Wollefoppenweg, in het noorden van Rotterdam in de buurt van de Zevenhuizerplas. Heeft u gezien wanneer de auto daar werd achtergelaten en mogelijk door wie, dan hoort de politie dat graag.

Uitgebrande auto

Nog geen kilometer verderop, aan de Lester Youngstraat, gaat in de nacht erna een BMW in vlammen op. Die auto had geen kentekenplaten en bleek enkele dagen eerder te zijn gestolen vanaf de Bastenakenstraat in Amsterdam.
De politie onderzoekt of er een verband is tussen die BMW en het vuurwapengeweld van dinsdagochtend 10 september.

  • Heeft u gezien wie de BWM daar achterliet en/of in brand stak, geef het door aan de politie.

Gestolen BMW

De zilvergrijze BMW die de daders achterlieten op de Hoofdweg bleek ook gestolen: die is in de nacht van 6 op 7 september weggenomen vanaf de Snelfilterweg in Rotterdam.

119590_Rdam_krft_dadbmwa.jpg
BMW met onbekende bestuurder

Op maandag 9 september, een dag voor de schietincidenten, is de auto gefilmd in de omgeving van de Mertensstraat. Waarschijnlijk was op dat moment een voorverkenning gaande. De bestuurder had een zonnebril op en droeg een zwart jack met lichtgekleurde banen op de  mouwen. Wie is deze persoon?

Anniko van Santen
Tip doorgeven

Help het onderzoek verder

  • Bent u getuige geweest van (een van) de schietincidenten, maar heeft u nog niet met de politie gesproken?
  • Heeft u iets gezien van de ‘carjacking’ op het kruispunt Hoofdweg - Vlierbaan?
  • Bent u de fietser die bijna werd aangereden? Neem alstublieft contact op.

Ook als u informatie heeft over de mogelijke daders of over de diefstal van de zilvergrijze BMW, hoort de politie dat heel graag van u.

Online tip doorgeven

Geef je tip online door via het tipformulier van de politie.

Online tip doorgeven

Kreeftstraat

Veeg met twee vingers om de kaart te verschuiven.