BeloningCold Case

Sedar Soares (13) mogelijk onschuldig slachtoffer ripdeal

  • Rotterdam

De dood van de 13-jarige Sedar Soares in 2003 heeft mogelijk met iets anders te maken dan met sneeuwballen gooien. De politie maakte in mei 2022 bekend dat Sedar waarschijnlijk het volstrekt onschuldige slachtoffer is geworden van een ripdeal. De beloning voor de gouden tip in deze zaak is opgehoogd naar 40.000 euro.

Op zaterdag 1 februari 2003 lag er een dik pak sneeuw op het dak van de parkeergarage bij metrostation Slinge in Rotterdam. Samen met wat vriendjes gooide Sedar sneeuwballen, ook richting voorbijrijdende auto's. De politie ging er tot nu toe vanuit dat de dader was gaan schieten omdat hij boos was dat er een sneeuwbal tegen zijn auto kwam.

222239_cc_rottrdm_regio6.jpg
Het parkeerdek in februari 2003

Nieuw scenario: mogelijk ripdeal

Volgens nieuwe getuigen ligt dit anders. Zij vertellen dat er die avond in of in de buurt van de parkeergarage een auto stond met daarin cocaïne. Juist toen Sedar en zijn vrienden stonden te spelen, zou geprobeerd zijn die cocaïne te stelen; een ripdeal.
De eigenaar van de drugs zou de dieven ter plekke hebben betrapt, waarop zou zijn geschoten. De politie wil graag met iedereen spreken die meer kan vertellen over deze mogelijke ripdeal.

Verdachte vrijgesproken

In 2004 hield de politie een verdachte aan. Hij werd een jaar later veroordeeld tot 15 jaar cel, maar in hoger beroep en later in cassatie werd hij alsnog vrijgesproken.

222239_cc_rottrdm_so.jpg
Het 13-jarige slachtoffer Sedar Soares

Antilliaanse gemeenschap

De politie denkt dat er mensen zijn die precies weten wie er heeft geschoten. Er zijn aanwijzingen dat er specifiek binnen de Antilliaanse gemeenschap kennis zit over het misdrijf. Om alsnog tot een oplossing van deze zaak te komen, heeft de politie verklaringen nodig. Ook van mensen die zich eerder niet veilig voelden om vrijuit te praten.

Deepfake video

In nauw overleg met de nabestaanden van Sedar heeft de politie her slachtoffer als het ware ‘tot leven gewekt’ in een zogenoemde deepfake video. Die ziet u hieronder.

“Speak up now! City of silence”


Om getuigen dan wel de dader aan het spreken te krijgen heeft Waylon een indrukwekkend lied gezongen voor de nabestaanden van Sedar. Bekijk de clip hieronder.

Anniko van Santen
Tip doorgeven

Denk mee en tip

Voor dit onderzoek is een speciaal nummer waarnaar u vertrouwelijk kunt bellen of appen: 06 2074 0912. Daarnaast kunt u uw informatie doorgeven via een email naar [email protected]

  • Wie heeft Sedar Soares doodgeschoten?
  • Wie weet waar het gebruikte vuurwapen is gebleven?
  • Wie weet meer over de vermoedelijke ripdeal?

Online tip doorgeven

Geef je tip online door via het tipformulier van de politie.

Online tip doorgeven

Slinge

Veeg met twee vingers om de kaart te verschuiven.