Serie overvallen

  • Amsterdam
  • Update 

Zowel in 2013 als aan het begin van 2014 is er een toename van het aantal overvallen in Amsterdam.

Update

2 tips over de overval op juwelier Dik. Er kwam 1 tip over de overval op het Gall en Gall-filiaal aan het Hugo de Grootplein en ook 1 reactie over de overval op de slijterij aan het Pieter Callandlaan. Bij de overval op The Toren werd een mogelijke naam genoemd van de man met de pizza. Helaas nog geen reacties over de man en vrouw die hotel the Tourist overvielen. Er meldde zich een nieuwe getuige van de overval op de Vomar en er belden verschillende mensen over de gebruikte tas.

Hoewel in andere grote Nederlandse steden het aantal overvallen daalt, zijn de overvallen in Amsterdam in 2013 met 20% gestegen. Hoog tijd om daar wat aan te doen. We tonen een reeks van bewakingsbeelden van overvallen met de bedoeling zoveel mogelijk daders te vinden en een eind te maken aan de overvallenterreur.

tcm17315163_large.jpg
Juwelier Dik (Beethovenstraat)

Zo werkt de politie bijvoorbeeld nog steeds aan de overval op juwelier Dik in de Beethovenstraat in Amsterdam-Zuid die op dinsdag 24 mei 2011 door drie daders werd overvallen. Eén van hen kon direct op heterdaad in een tram worden aangehouden en is veroordeeld tot een gevangenisstraf van 4 jaar, maar de twee anderen zoekt de politie nog.

tcm17315001_large.jpg
Dader 1 juwelier Dik

Is een negroïde jongeman; met in 2011 een leeftijd tussen de 15 en 18 jaar oud; tenger postuur en een lengte van ongeveer 1.65-1.70 meter.

tcm17315003_large.jpg
Dader 2 juwelier Dik<p>

Is een blanke man, wat te zien is omdat rond de ooggaten van de bivakmuts en tijdens het gevecht boven zijn broek een reepje blanke huidskleur te zien is. Hij is ongeveer 1.75-1.80 meter lang; heeft een stevig postuur en op de schouder van zijn jas zat een opvallende afbeelding.

tcm17315010_large.jpg
Gall &amp; Gall (Hugo de Grootplein)

Op vrijdag 6 december 2013 even voor 19.00 uur en bijna sluitingstijd, wandelt een man binnen bij de Gall & Gall op het Hugo de Grootplein in Amsterdam-West en wijst de medewerker een fles aan. Wanneer die de fles voor hem wil pakken, trekt de man een vuurwapen en wil hij het geld uit de kluis. Bij het weggaan wandelt de overvaller rustig naar de deur, die hij niet zo snel open krijgt. Het is een licht getinte man, 1.70-1.75 meter lang, een gezet postuur en bolle/ronde neus en een snor.

tcm17315009_large.jpg
Gall &amp; Gall (Pieter Calandlaan)

Op donderdag 12 december 2013 is een filiaal van Gall & Gall aan de Pieter Calandlaan in Amsterdam Nieuw-West even na 12.30 uur de dupe. De dader is een getinte man van 1.60-1.65 meter lang die met een groot mes dit filiaal overvalt.

tcm17315013_large.jpg
The Toren (Keizersgracht)

In de nacht van zondag 5 op maandag 6 januari 2014 om 02.10 uur belt een pizzakoerier aan bij hotel The Toren aan de Keizersgracht. De nachtportier ziet via de deurspion iemand met een pizzadoos staan. Omdat hotelgasten wel vaker een pizza bestellen, opent hij de deur op een kier. Maar de man blijkt een overvaller met een vuurwapen te zijn en geeft de deur een enorme zwiep en staat binnen. De man loopt meteen door naar achter de receptie waar hij op zoek gaat naar geld, wat hij niet vindt.

tcm17315005_large.jpg
Dader 2 The Toren

Ondertussen lijkt buiten een tweede man via de deurspion poolshoogte te nemen.

tcm17315015_large.jpg
Vlucht

Hij voorziet in elk geval de man binnen van vervoer, zodra die hard naar buiten snelt.

tcm17315014_large.jpg
Tourist Inn (Spuistraat)

Op zaterdag 11 januari 2014 komt rond 11.30 uur bij het Tourist Inn budgethotel aan de Spuistraat een beetje een verlegen aandoende man informeren naar de prijzen van een kamer. De receptioniste (22) vraagt of hij een kamer alleen wil, maar de weinig spraakzame man wijst naar buiten, waar een vrouw staat te wachten. Hij zegt met haar te gaan overleggen en bedankt de receptioniste vriendelijk. Een klein half uur later is hij er weer en dan bedreigt hij de receptioniste met een mes en haalt geld uit de kassa.

tcm17315002_large.jpg
Dader 1 Tourist Inn

Is een negroïde man, ongeveer 1.80 meter lang, slank postuur en een ongeschoren uiterlijk. Hij droeg vermoedelijk een donkergrijze rond gebreide muts en een sjaal en onder zijn donkere opvallend soort van ‘houthakkersjas of –vest’  was een capuchon in de kleuren blauw, grijs en zwart te zien.

tcm17315006_large.jpg
Dader 2 Tourist Inn

Vrouw met een blanke tot licht getinte huidskleur, klein, ongeveer 1.65 meter lang, een spits gezicht, dunne wenkbrauwen, smalle ogen, dunne lippen en ze droeg een donkere wollen jas.

tcm17315016_large.jpg
Vomar (IJburglaan)

Op donderdag 16 januari 2014 tussen 07.15 en 07.30 uur wordt in het winkelcentrum aan de IJburglaan de Vomar supermarkt door drie daders overvallen. Als een medewerker de auto van een collega in het magazijn wil zetten en de roldeur wil dichtdoen, wordt hij vastgegrepen en meegenomen de winkel in. De overige medewerkers moeten op de grond gaan liggen en worden vastgebonden. Een andere nog jonge medewerkster moet mee naar de ruimte waar de kluis staat. Die moet open, maar vanwege het tijdslot duurt dat meer dan een kwartier. Hij dwingt haar de meegebrachte tas te vullen zodra de kluis open is.

tcm17315008_large.jpg
Details

De drie overvallers hadden zich goed vermomd, toch zijn er een paar opvallende details over ze te vertellen. Zo draagt er één oranje handschoenen en zwart met witte sportschoenen, mogelijk Nike’s.

tcm17315012_large.jpg
Sporttas

Hij heeft ook een blauwe sporttas op zijn rug.

tcm17315059_large.jpg
Beloning

Vanwege de heftigheid wil de politie toch graag tips ontvangen, vandaar dat door de Hoofdofficier van Justitie in Amsterdam een beloning is uitgeloofd van 5000,- (zegge: vijfduizend euro), voor de tip die leidt tot de oplossing van de overval op de Vomar supermarkt.

  • Wie is er getuige geweest van één van de overvallen?

  • Wie kent of herkent één van meerdere van de getoonde daders of weet waar zij verblijven?

  • Wie heeft mogelijk informatie over één of meerdere van de overvallen en heeft hierover nog niet met de politie gesproken?

Keizersgracht

Veeg met twee vingers om de kaart te verschuiven.