Slachtoffer van seksueel geweld? Het is niet uw schuld!

pexels-alex-green-5699860.jpg

Heeft u een nare seksuele ervaring meegemaakt, zoals een verkrachting of aanranding? U bent niet alleen. Jaarlijks zijn zo’n 100.000 personen het slachtoffer van seksueel geweld. Veel slachtoffers durven naderhand niet te praten over wat hen is overkomen. Gevoelens als angst en schaamte overheersen. Verwijt uzelf niets; het is niet uw schuld!

Centrum Seksueel Geweld is er voor u

Het is belangrijk dat u hulp zoekt voor uw gezondheid, maar ook aangifte doet om de dader(s) op te sporen. Bij het Centrum Seksueel Geweld kan iedereen die slachtoffer is geworden van een aanranding of een verkrachting terecht voor hulp. Het kan de eerste stap zijn naar passende medische zorg en het omgaan met de gevolgen.

Zeven dagen

Het centrum raadt aan om binnen zeven dagen na het incident contact met hen op te nemen. Binnen deze dagen heeft u een betere kans op psychisch herstel, op het voorkomen van zwangerschap en geslachtsziekten en op het veiligstellen van sporen. Dit laatste maakt de kans om de dader te vinden groter.

Anoniem contact opnemen

  • Het Centrum Seksueel Geweld is er voor iedereen die een nare seksuele ervaring heeft meegemaakt, ongeacht leeftijd, genderidentiteit of seksuele voorkeur. Bel gratis en anoniem 0800-0188 of chat anoniem met een medewerker via hun site.

Als u langer dan een week geleden een ongewenste seksuele ervaring hebt meegemaakt, is het nog steeds belangrijk om hulp te zoeken. Naast het centrum, biedt ook Slachtofferhulp Nederland slachtoffers van seksueel geweld praktische, juridische en emotionele hulp aan. 

Praat met lotgenoten

Seksueel geweld heeft een grote emotionele impact. Erover praten met personen die iets soortgelijks hebben meegemaakt, kan helpen. Slachtofferhulp Nederland kan u in contact brengen met lotgenoten; face to face of via een online groep. Lees meer en meld u aan voor een lotgenotengroep.

Ondersteuning tijdens het strafproces

Heeft u aangifte gedaan bij de politie? Slachtofferhulp Nederland kan u ondersteunen tijdens het strafproces. Ook kan zij u helpen bij het in kaart brengen van uw schade en adviseert u over wie uw schade kan vergoeden.

Bron: Centrum Seksueel Geweld, Slachtofferhulp NL