UpdateCold Case

Tonny ter Horst (34) op verkeerde moment op verkeerde plek

  • Terborg
  • Update 

Na een uit de hand gelopen overval op een coffeeshop werd op 9 oktober 2000 de 34-jarige Tonny ter Horst doodgeschoten op de Industrieweg in Terborg. Tonny liep richting de coffeeshop toen daar net twee overvallers naar buiten kwamen. Ze schoten Tonny neer en hij overleed ter plekke.

In 2020 vroeg de politie opnieuw om tips over Tonny’s dood via de cold case kalender. Naar aanleiding van nieuwe informatie die binnenkwam, heeft het coldcaseteam van de politie de zaak heropend.

Update

Het team dat de dood van Tonny ter Horst onderzoekt, heeft op dinsdagochtend 9 april 2024 een 50-jarige man uit Doetinchem aangehouden. Hij wordt ervan verdacht Tonny te hebben doodgeschoten. De politie bedankt de meer dan twintig tipgevers voor hun vaak nuttige informatie.

Update

Op dinsdagochtend 23 april 2024 hield de politie een tweede verdachte aan voor betrokkenheid bij Tonny’s dood. Het gaat om een 53-jarige man uit Didam.

Nieuwe woning

Tonny was de op één na jongste in een gezin met acht kinderen. Hij woonde lange tijd bij zijn ouders en had in het najaar van 2000 net een woning gevonden op de Vulcaanstraat in Terborg. Kort voor zijn dood was Tonny veel bezig met de inrichting en hij had zin om zijn intrek te nemen.

Verjaardag broer

Het slachtoffer was die maandagavond 9 oktober 2000 op het verjaardagsfeest van zijn broer. Die woonde naast de coffeeshop. Net voor tienen vertrok Tonny voor een bezoek aan de shop, waar precies op dat moment een overval gaande bleek.
De daders liepen naar buiten, passeerden Tonny en schoten hem in zijn rug. Tonny’s zus hoorde de schoten, rende in paniek naar buiten en was bij haar broer terwijl hij overleed. Het lijkt erop dat Tonny ter Horst op het verkeerde moment op de verkeerde plek was.

Ze hebben mijn moeder en mijn vader verdriet aangedaan. Als je als moeder je eigen zoon naar het kerkhof moet brengen, dat is een schande. […] Ik heb er nu nog moeite mee. Het leven is kapot, voor de hele familie.”
broer van slachtoffer Tonny

Eigenaar neergeschoten

De overvallers hebben in de coffeeshop nauwelijks iets gezegd. Nadat ze voor 25 gulden wiet of hasj bestelden, schoten ze de 39-jarige eigenaar neer. De kogel ketste via zijn rib af naar zijn buik. Hij heeft veel geluk gehad dat hij het heeft overleefd.

Signalementen

Beide daders werden destijds eind twintig of begin dertig geschat. Dat betekent dat ze nu ongeveer 50 a 55 jaar oud zouden moeten zijn.
Eén van hen is ongeveer 1.75 meter lang en heeft een licht getinte huidskleur. Hij sprak met een Achterhoeks accent en had ten tijde van de overval zwart haar en een pony.
De tweede betrokkene was zo’n 1.85 à 1.90 meter lang en heeft een lichte huidskleur. Deze man had in elk geval toen een fors postuur en blond haar.

242114_terborg_bmw_3.jpg
BMW die de overvallers hebben gebruikt

Auto en wapen

De overvallers wilden vluchten met een rode BMW, maar kregen die niet open. De auto bleek gestolen vanuit Doetinchem en had in de periode voor die 9e oktober 2000 een tijdje in Beek gestaan.
Het wapen waarmee Tonny is neergeschoten werd later teruggevonden op de Paasberg, een natuurgebied net buiten Terborg.

Anniko van Santen
Tip doorgeven

Vertel wat u weet

De politie vermoedt dat de oplossing in de regio Terborg ligt. Met deze nieuwe aandacht hoopt het coldcaseteam dat mensen die iets weten eindelijk gaan praten; bijvoorbeeld over de daders, over de gebeurtenissen van 9 oktober 2000 of over de rode BMW.

  • Wie zijn de twee daders?
  • Wie heeft andere informatie over de dood van Tonny ter Horst?

Online tip doorgeven

Geef je tip online door via het tipformulier van de politie.

Online tip doorgeven

Industrieweg

Veeg met twee vingers om de kaart te verschuiven.