Twee criminele kopstukken nieuw op Opsporingslijst

  • Internationaal

Fahd el Kandoussi (38) en Mohammed Kajdouh (46) worden ervan verdacht aan het hoofd te staan van een netwerk dat zich wereldwijd bezighoudt met onder meer de grootschalige import van harddrugs. Beiden zijn in de afgelopen jaren gezien in zowel Dubai als Marokko, waar ze vermoedelijk onroerend goed bezitten.

Een derde man die naast dat tweetal leiding zou hebben gegeven aan het netwerk is Mounir K, die in 2022 werd aangehouden. Het onderzoek kreeg in Nederland een belangrijke impuls in 2020; rechercheurs die een op handen zijnde ontvoering onderzochten, konden drugshandel en andere misdrijven in verband brengen met de organisatie van Kajdouh en El Kandoussi.

Zeker vier beschietingen

Waarschijnlijk in opdracht van deze organisatie hebben meerdere schietincidenten plaatsgevonden. In mei en juni van 2020 werden in Waalwijk eerst een woning en enige tijd later een man en zijn 9-jarige dochter beschoten. In Tilburg werden vervolgens een kapperszaak en de erboven gelegen woning onder vuur genomen.
Voor een vierde incident, de beschieting van een Tienhovens chalet, is El Kandoussi bij verstek veroordeeld tot 12 jaar cel. Hij zou de opdracht voor het vuurwapengeweld hebben gegeven vanwege een conflict omtrent cocaïnehandel.

222494_nol_beschietingTienhoven.jpg
Beschieting van chalet in Tienhoven

Vervalste identiteiten?

Fahd el Kandoussi, geboren op 22 november 1984, groeide op in Wageningen. Zijn meest recente verblijfplaats die bij de politie bekend is, is Marokko, waar hij korte tijd in de gevangenis heeft gezeten. Het is aannemelijk dat El Kandoussi zich nog in Marokko bevindt, maar mogelijk bezoekt hij andere landen. Dat laatste zou hij dan vermoedelijk doen onder valse naam en met vervalst paspoort.

Mohammed Najib Kajdouh is in Marokko geboren op 14 mei 1976. Hij heeft lange tijd in Amsterdam gewoond en bezit zowel de Marokkaanse als Nederlandse nationaliteit. Naast die met Dubai en Marokko heeft de politie aanwijzingen dat Kajdouh een link heeft met Turkije. Het is goed mogelijk dat hij zich in een van die drie landen ophoudt, maar ook Kajdouh zou met vervalste papieren andere landen kunnen aandoen.

222494_nol_2luik0.jpg
Fahd el Kandoussi (links) en Mohammed Kajdouh

Afnemen bezittingen

Behalve op de drugsimport en -handel en de geweldsdelicten, richt de politie haar onderzoek op de bezittingen die de twee mannen middels crimineel geld hebben kunnen verkrijgen. Kajdouh en El Kandoussi leiden met hun gezinnen luxueuze levens en omringen zich met bijzonder waardevolle goederen.
Eén van de doelen van politie en Justitie in het grootschalige onderzoek is om het tweetal die kostbaarheden en levensstijl af te nemen. Uw informatie en mogelijk aanvullend beeldmateriaal kunnen daarbij van cruciaal belang zijn. Beschikt u over informatie die naar (een van) de verdachten kan leiden, neem alstublieft contact op. Dat kan natuurlijk ook anoniem.

Anniko van Santen
Tip doorgeven

Contact met de politie

Per 10 januari 2023 zijn El Kandoussi en Kajdouh toegevoegd aan de Nationale Opsporingslijst. Ziet u (een van) hen ergens of heeft u een idee waar een of beiden kunnen zijn, benader hen dan onder geen beding zelf. Neem in zo’n geval alstublieft direct contact op met de politie. Dat kan op de onderstaande manieren:

Online tip doorgeven

Geef je tip online door via het tipformulier van de politie.

Online tip doorgeven