Twee mannen urenlang gegijzeld en mishandeld

  • Roosendaal

Op maandagavond 30 september 2019 drongen zes mannen een huis binnen aan de Wattstraat in Roosendaal. Ze waren op zoek naar geld, zeiden ze, maar dat vonden ze er niet. Daarop ontvoerden de daders met grof geweld de bewoner en zijn logé.

Update

Bedankt voor de zeven binnengekomen tips! Bij deze tips is ook een naam genoemd. Het team is ermee aan de slag.

Volgens de slachtoffers, zelf van Marokkaanse afkomst, zijn drie van de daders begin 30 en Marokkaans. De andere drie zijn donkergetint, mogelijk Surinaams of Antilliaans, en tussen 35 en 50 jaar oud.
Twee van de donkere mannen hadden kort, donker haar. De derde, tevens kleinste, had dreadlocks die hij in een staart droeg.

Heilig Hartplein

202120_Roosendaal_heilig hartplein.jpg
Heilig Hartplein, Roosendaal

Vanaf de Wattstraat gingen de drie vermoedelijk Marokkaanse indringers er te voet vandoor. De drie donkergetinte mannen dwongen de slachtoffers de auto in van de zoon van de logé, een grijze Volkswagen Polo.
Ze zetten koers richting Rotterdam, maar maakten in Roosendaal eerst een tussenstop op het Heilig Hartplein. Bij een kapperszaak daar spraken de ontvoerders kort met twee mannen die op hen leken te wachten.

Sporen in auto

202120_Roosendaal_plekauto.jpg
Soortgelijke Polo op vindplek

Uiteindelijk, na urenlang bedreigd en mishandeld te zijn, werden de slachtoffers in Hoogvliet uit de auto gezet. Op de Kruisnetlaan wisten ze hulp in te schakelen, waarna ze in een Rotterdams ziekenhuis behandeld konden worden.
De Polo is een aantal dagen na de gijzeling teruggevonden aan de Tweede Kooistraat in Spijkenisse. Er werd bloed in aangetroffen dat waarschijnlijk van één van de daders is. Ook is in de auto een haarnetje achtergebleven. Die sporen zijn momenteel in onderzoek bij het NFI.

Mogelijk drie Rotterdammers

Vermoedelijk komt geen van de zes daders uit Roosendaal of omgeving. De Marokkaanse gemeenschap daar is klein en hecht en de slachtoffers kenden de drie lichtgetinte mannen niet.
De drie donkergetinte mannen hadden navigatie nodig om Roosendaal uit te komen. Eenmaal in de buurt van Rotterdam leken zij wél de weg te kennen. Mede daardoor vermoedt de politie dat dat drietal een link met de omgeving Rotterdam heeft of er mogelijk zelf vandaan komt.

Vermoedelijk in opdracht

202120_Roosendaal_reco1.jpg
-reconstructie-

Aanleiding voor de gijzeling is mogelijk een conflict over hennep, waarmee de bewoner van de Wattstraat niets te maken heeft. Begin maart 2020 zijn twee mannen aangehouden die ervan worden verdacht de daders op de logé te hebben afgestuurd. 
De gijzeling kwam overigens niet bepaald georganiseerd over. Het lijkt erop dat de daders de logé hebben willen intimideren en dat dat uitmondde in de ontvoering en gijzeling.

Anniko van Santen
Tip doorgeven

Help het onderzoek verder

  • Wie heeft informatie over de gewelddadige ontvoering of mogelijk over het motief van de daders?
  • Wie kan vertellen wie één of meer van de zes daders zijn? Dat mag ook anoniem.
  • Wie zijn de twee mannen met wie de gijzelnemers spraken op het Heilig Hartplein op maandagavond 30 september 2019? En waarom stonden zij juist op die plek te wachten?
  • Wie heeft iets gezien van het achterlaten van de grijze VW Polo in Spijkenisse en/of weet wie dat heeft gedaan?

Online tip doorgeven

Geef je tip online door via het tipformulier van de politie.

Online tip doorgeven

Wattstraat

Veeg met twee vingers om de kaart te verschuiven.