Verkeersongeval meegemaakt? Onderschat de impact niet

SH_campagne_verkeersongeval.jpg

“Dat ging maar nét goed.” Iedere verkeersdeelnemer herkent dat gevoel. Bijvoorbeeld een automobilist die u gelukkig nog net op tijd ziet, of een wielrenner die plotseling voor u langs de weg op schiet. Maar helaas loopt het niet altijd goed af; Nederland telt jaarlijks vele verkeersslachtoffers.

Als verkeersslachtoffer ben je ook slachtoffer

Naast dodelijke slachtoffers, vallen er jaarlijks ook zo’n 20.000 ernstig gewonden in het verkeer. Uit onderzoek van Slachtofferhulp Nederland blijkt dat nog niet alle slachtoffers weten dat zij ook op slachtofferhulp kunnen rekenen. Daarom is de stichting gestart met de online campagne: ‘Als verkeersslachtoffer ben je ook slachtoffer’.

Emotionele klachten

Vaak wordt het effect van een verkeersongeval onderschat en komt de klap pas weken of maanden later. Een slachtoffer kan bijvoorbeeld last krijgen van emotionele klachten, zoals angst om deel te nemen aan het verkeer. Slachtofferhulp Nederland biedt verkeerslachtoffers daarom hulp aan op haar website. En in de campagnevideo doen verkeersslachtoffers hun verhaal, maar sporen zij ook anderen aan om hulp te zoeken.

Bekijk op player.vimeo.com

Contact met 30.000 slachtoffers

Slachtofferhulp Nederland heeft jaarlijks contact met zo’n 30.000 verkeerslachtoffers. Dit is een stuk lager dan het genoteerde aantal schadeclaims naar aanleiding van een aanrijding in 2017: 740.000. Rosa Jansen, bestuursvoorzitter Slachtofferhulp Nederland: “Uit gesprekken die wij gevoerd hebben met verkeersslachtoffers blijkt dat zij zich niet altijd slachtoffer voelen, terwijl zij dat wel zijn en daardoor dus ook recht hebben op hulp.”

Online community

Naast emotionele hulp, kan Slachtofferhulp Nederland u ook in contact brengen met lotgenoten via haar online community voor verkeersslachtoffers. Het kan namelijk prettig zijn om te praten met mensen die iets soortgelijks hebben meegemaakt. Als slachtoffer, maar ook als getuige van een ongeluk of naaste van een verkeersslachtoffer. Deel uw ervaringen in de online community

Bron: Slachtofferhulp Nederland