Vermissing Madeleine McCann (3)

  • Praia da Luz (Portugal)
  • Update 

Een deel van de oplossing zou mogelijk in Nederland kunnen liggen.

Update

Net als in Engeland is ook hier in Nederland massaal gereageerd. Inmiddels zijn er ruim 400 tips binnengekomen. Uiteenlopend van waar men Madeleine al dan niet met een man gezien zou zijn, diverse reacties op de compositietekeningen tot algemene tips over haar verdwijning. De politie in Engeland is erg druk met het onderzoeken van al deze tips. Nieuwe reacties blijven welkom!

Op 3 mei 2007, terwijl de familie McCann een vakantie doorbrengt in het Portugese Praia da Luz, verdwijnt dochter Madeleine (3) spoorloos. Een jarenlange speurtocht naar de kleuter blijft tot op heden zonder resultaat. In 2008 sluit het Portugese politieteam het onderzoek af, maar de Britse politie laat het hier niet bij zitten. Sinds 2011 onderzoekt zij het omvangrijke dossier en besluit nu in opsporingsprogramma’s in Groot-Brittannië, Duitsland en Nederland met nieuwe informatie te komen.

Vakantie

Eind april 2007 vertrekt het hele gezin vanuit de buurt van Leicester, midden-Engeland, naar de Portugese badplaats Praia da Luz in de Algarve om vakantie te vieren. Samen met drie bevriende stellen hebben ze een appartement geboekt voor een week in het Ocean Club-resort. Dochter Madeleine heeft er samen met haar ouders en haar tweelingbroertje en –zusje een geweldige tijd.

Eten met vrienden

Op 3 mei 2007, twee dagen voor vertrek naar Engeland, verandert het leven van de McCanns voorgoed. Rond 20.30 uur liggen Madeleine en haar broertje Sean en zusje Amelie, een tweeling, op bed. Kate en Gerry, de ouders van Madeleine, hebben afgesproken in de tapasbar van de Ocean Club, ongeveer 70 meter bij hun appartement vandaan, om te eten met hun vrienden.

Checken

Ruim een half uur later checkt Gerry hoe het met de kinderen gaat. Madeleine en de tweeling liggen nog rustig te slapen. Om 21.25 uur gaat één van de vrienden nogmaals kijken bij het appartement van de McCanns. Ook al heeft hij niet in de slaapkamer gekeken waar Madeleine en de tweeling liggen, alles lijkt rustig.

Verdwenen

Weer een half uur later, om 21.55 uur, gaat Kate McCann bij de kinderen kijken. Ze doet dan de vreselijke ontdekking dat Madeleine niet meer in haar bed ligt. Iemand heeft haar uit het appartement meegenomen. De Portugese politie zoekt in de omgeving, maar vindt geen spoor van Madeleine.

Wereldnieuws

Inmiddels is de verdwijning van de peuter wereldnieuws en doen Madeleines ouders een oproep. Ze krijgen steeds meer steun. Ook van beroemde voetballers als Christiano Ronaldo en David Beckham. Het leven van Kate en Gerry staat in de weken na de verdwijning volledig op zijn kop.

Onderzoek

Inmiddels is er veel gebeurd. Zeker in de afgelopen twee jaar waarin het onderzoek in Engeland is heropend. Achtendertig rechercheurs van Scotland Yard in Londen hebben alle sporen uit de dossiers sinds 2007 helemaal opnieuw geanalyseerd. Dat heeft nieuwe inzichten, aanknopingspunten en vragen opgeleverd.

Inbrekers

In de periode vlak voor 3 mei 2007 is er twee keer ingebroken in de buurt van het appartementencomplex. Het is niet ondenkbaar dat Madeleine het slachtoffer is geworden van een inbreker. De politie houdt rekening met dit scenario.

Onschuldig

Tot voor kort gold deze compositietekening als het belangrijkste aanknopingspunt in de verdwijning van Madeleine. Een Brits onderzoeksteam dat sinds 2011 de zaak opnieuw onderzoekt heeft ontdekt dat de man die wordt afgebeeld een Britse tourist moet zijn. Deze ontdekking wordt gezien als een doorbraak. Uit gesprekken met de man blijkt dat hij op de bewuste avond zijn dochter van de avond crèche heeft gehaald. Hij heeft dus niets met de verdwijning van Madeleine te maken. Deze ontdekking wordt gezien als een doorbraak.

Nederlandse vakantiegangers

Praia da Luz in de Algarve is een populaire vakantiebestemming onder Nederlanders. Uit onderzoek naar de telefoongegevens in de 24 uur voor en na 3 mei 2007, blijkt dat er 146 Nederlandse telefoonnummers in het gebied zijn aangestraald. Er zijn dus veel Nederlanders in Praia da Luz of de directe omgeving geweest rondom die fatale avond. Voor de Britse politie is het belangrijk dat alle Nederlanders die er op dat moment verbleven, zich melden. Zij kunnen namelijk zonder het zelf te beseffen cruciale informatie hebben voor het onderzoeksteam.

Man met kind

Rond 22.00 uur, ongeveer op hetzelfde moment dat Kate McCann ontdekte dat haar dochter verdwenen was, is er een onbekende man gezien die op een paar honderd meter afstand van het appartementencomplex met een kind in zijn arm liep in de richting van de zee op de Rua 25 de Abril. De man zag er niet uit als een toerist volgens een Britse familie die hem toen zag.

Compositietekeningen

Er zijn twee compositietekeningen van dezelfde man die daar toen met het kind is gezien. Ze zijn redelijk verschillend, maar in de beleving van de getuigen moet de man er ongeveer zo hebben uitgezien. Hij is halverwege de 30, met kort bruin haar. Hij droeg een crèmekleurige of beige trui en liep dus met een jong meisje in zijn arm. Dat meisje zou weleens Madeleine geweest kunnen zijn, want de getuigen hebben het over een meisje van 2 tot 4 jaar oud.

Blonde mannen

In de dagen voor en op de dag van de verdwijning van Madeleine hebben meerdere getuigen een blonde man gezien in de buurt van de Ocean Club. Waarschijnlijk hebben niet al die getuigen dezelfde blonde man gezien. Het kan dus goed zijn dat er meerdere blonde mannen in de buurt waren. Van twee van die mannen is een compositietekening gemaakt. Die mannen zagen er zo uit. Allebei met kort haar en de één droeg een grote zonnebril.

Internetcafé

Een Britse toerist bezoekt op 2 mei, een dag voor de verdwijning, een internetcafé Bar Habana in Praia da Luz. Hij ziet daar een blonde man en een man met kort donker haar. Beide mannen gaven hem een ongemakkelijk gevoel. Hij dacht dat de mannen onderling in het Duits met elkaar spraken, maar dat kan ook een taal zijn geweest die er op lijkt. Voor hetzelfde geld was het dus een blonde Nederlandse man in dat internetcafé. De man was blank, halverwege de dertig en had kort haar. Maar misschien was de blonde man in het internetcafé dezelfde als één van de twee mannen die in de buurt van de Ocean Club waren.

Twee collectanten

Dan zoekt de politie ook nog twee collectanten die op verschillende plekken in Praia da Luz gezien zijn. Van één van die mannen, waarschijnlijk waren ze allebei Portugezen, is een compositietekening gemaakt. De man sprak goed Engels maar is waarschijnlijk een Portugees. Hij heeft zwart haar, een gemiddelde lengte en zag er representatief uit. Van de tweede man die erbij was is geen tekening gemaakt. Van hem is alleen bekend dat hij ook donker haar had.

Derde collectant

Behalve deze twee collectanten liep er nog een derde collectant rond. Hij was alleen en die man is gezien bij de Ocean Club ongeveer een week voor Madeleines verdwijning. De man wordt geschat op 40 a 45 jaar. Hij zag er goed gebruind uit. Hij sprak goed Engels, maar wel met een accent en hij vertelde dat hij geld inzamelde ten behoeve van een weeshuis.

Verouderingsfoto

Madeleine McCann was nog maar drie jaar oud toen ze verdween in 2007. Als ze nog in leven is, is ze op dit moment tien jaar oud en ziet ze er natuurlijk een stuk ouder uit dan op de laatste foto’s die van haar genomen zijn. Dit is een verouderingsfoto van Madeleine gebaseerd op jeugdfoto’s van haar ouders. Zo zou Madeleine er nu uit kunnen zien, 10 jaar oud. Eén van de belangrijkste kenmerken van Madeleine is dat onmiskenbare streepje naar beneden in de pupil van haar rechteroog.

  • Wie verbleef er op 3 mei 2007 in Praia da Luz in de Portugese Algarve en heeft nog niet met de politie gesproken?

  • Wie heeft er meer informatie over wat er met Madeleine is gebeurd of waar ze op dit moment zou kunnen zijn?

  • Wie (her)kent aan de hand van de compositietekeningen en/of de signalementen één of meerdere van de onbekende personen, heeft ze gezien of weet waar ze zijn?