Versoepeling coronamaatregelen: inbrekers weer op boevenpad

zeelandcampagne2.jpg

Ongeveer het enige positieve gevolg van de coronacrisis was de afname van sommige vormen van criminaliteit zoals zakkenrollen en inbraken. Maar sinds de coronamaatregelen stap voor stap versoepelen, lijken zeker inbrekers een inhaalslag te maken. Wees komende tijd dus extra alert!

Aantal woningbraken gehalveerd

Sinds 23 maart - de start van de ‘intelligente lockdown’ – was er een plotselinge daling te zien in het aantal woninginbraken. In de piekweken van het coronavirus is het aantal inbraken ten opzichte van vorig jaar zelfs gehalveerd. Daar is volgens Sybren van der Velden, projectleider woninginbraak bij de Nationale Politie, een logische verklaring voor: “Een inbreker gaat de confrontatie met slachtoffers uit de weg. Hij wil snel een huis in, snel weer weg zijn, en niet worden gesnapt. Toen mensen ineens gingen thuiswerken, werd dit nogal een opgave.” 

Inhaalslag

Maar sinds de coronamaatregelen langzaamaan versoepelen, lijken woninginbrekers te zijn begonnen aan een inhaalslag. Van der Velden: “Mensen gaan er weer op uit, de terrassen zitten weer vol en er wordt minder thuisgewerkt. Inbrekers zien hun kansen weer schoon.” Hij verwacht eind juni alweer bijna rond het normale inbraakniveau te zitten; zo’n 2000 inbraken in juni 2020 ten opzichte van 2500 in juni vorig jaar. “Eigenlijk zijn we tijdens de coronapiek ‘verwend’ met de daling. Maar laten we nu vooral weer heel alert zijn met zijn allen, voor je het weet zijn we weer terug bij af.”

Laten we nu vooral weer heel alert zijn met zijn allen, voor je het weet zijn we weer terug bij af.
Sybren van der Velden, projectleider woninginbraak bij de Nationale Politie

Maak het ze niet te makkelijk!

Om zoveel mogelijk te voorkomen dat je slachtoffer van een inbraak wordt, verwijst Van der Velden door naar de adviezen van de Harm Alarm-campagne van de Rijksoverheid. “Als je je huis uitgaat - al is het maar om je hond uit te laten - doe dan altijd de ramen dicht, het licht aan en de deur op slot.” Voor mensen die van plan zijn deze zomer op vakantie te gaan, geldt nog extra advies: zorg dat de buren een oogje in het zeil houden, dat iemand de post van mat haalt en laat een bewoonde indruk achter. Niet te veel opruimen dus. Laat dat kopje water op tafel staan en ook dat krantje kan blijven liggen.

MEER OVER