Vier ton schade door graffiti in trein

  • Haarlem
  • Update 

Een graffitispuiter heeft deze zomer in Noord-Holland zeventien treinen beschadigd. De totale schade daarvan is zo’n vier ton.

Update

20 tips en omdat een aantal tipgevers een mogelijke naam van de dader doorgaf, verwacht het onderzoeksteam de zaak snel te kunnen oplossen. Klinkt goed!

Op bewakingsbeelden van de vroege ochtend van vrijdag 28 juli is een glimp van de dader buiten te zien. Later is hij ook in een trein zelf te zien, die op een rangeerterrein in Haarlem staat.

117531_haarlem_dadd.jpg

Hij heeft ingebroken in dat treinstel. De man schrijft ‘WAL’ en is vermoedelijk begin dertig. Hij is linkshandig en draagt om zijn linkerpols een zilverkleurig horloge.

  • Wie (her)kent deze man?
117531_haarlem_trein5.jpg
Kosten

Het herstellen van die zeventien treinen die de man heeft beschreven heeft de NS ongeveer 400.000 euro gekost. Deze graffitispuiter heeft namelijk een verf gebruikt waarin een soort zuur is verwerkt. Daarmee wordt de eigen verflaag van de trein beschadigd. 

117531_haarlem_trein1.jpg
Schade

De treinen zijn ook bekrast. Bij drie treinen was de schade zo omvangrijk, dat zij helemaal opnieuw geschuurd moesten worden. Daardoor zijn die ook anderhalve week niet inzetbaar in de dienstregeling geweest. 

117531_haarlem_dadb.jpg
Al eerder gewaarschuwd

De politie heeft half oktober al bekend gemaakt dat ze beelden van de dader hadden en dat hij zich voor 1 november moest melden. Dat heeft hij niet gedaan. Daarom worden nu alsnog zijn beelden getoond. Zodra hij is aangehouden, wordt geprobeerd de schade op hem te verhalen.

Anniko van Santen
Tip doorgeven

Help de politie

Online tip doorgeven

Geef je tip online door via het tipformulier van de politie.

Online tip doorgeven

Haarlem

Veeg met twee vingers om de kaart te verschuiven.