Wapen gevonden waarmee Henk Wolters is vermoord

  • Zwolle

Na een grote wapenvondst in september 2020 ontving de Zwolse politie een anonieme brief, waarin werd verteld dat de aangetroffen wapens een link hebben met Henk Wolters. Uit ballistisch onderzoek blijkt dat de 52-jarige Wolters met één ervan is doodgeschoten.

Update

In het onderzoek naar de vondst van de wapens, is op dinsdag 16 maart een 44-jarige man uit Zwolle aangehouden. Hij wordt verdacht van wapenbezit en wapenhandel. Drie mensen namen na de uitzending contact op, hun tips zijn in het onderzoek. 

Op Oudjaarsavond 2019 werd Wolters, om ongeveer 20.12 uur bij zijn woning aan de Buitengasthuisstraat in Zwolle, neergeschoten met een automatisch wapen. Buurtbewoners die de schoten hadden gehoord, dachten dat het om vuurwerk ging. Pas ruim een uur later werd Wolters’ lichaam ontdekt door een voorbijganger.

€ 15.000 beloning

212077_zwolle_envelop.jpg
Envelop anonieme brief

Er is in dit onderzoek nog altijd een beloning van 15.000 euro beschikbaar voor de tip die leidt tot aanhouding en veroordeling van de dader(s). Hoewel de wapenvondst, op 8 september 2020, een belangrijk nieuw spoor heeft opgeleverd, is de politie nog op zoek naar informatie.
De rechercheurs zouden graag in contact komen met de afzender van de anonieme brief. Deze persoon had informatie over de gevonden wapens en beschikt mogelijk over méér belangrijke details. Daarnaast staat nog een aantal vragen open die de politie in juni 2020 in onze uitzending stelde.

Ruzie in centrum

202305_zwolle_fu_HW_kortekamperstraat.jpg
Korte Kamperstraat, Zwolle

Zo is nog niet bekend met wie Henk Wolters een woordenwisseling had, op 30 december 2019 rond 18.00 uur op de Korte Kamperstraat in het centrum van Zwolle. Mogelijk heeft die ruzie niets te maken met de moord een paar uur later, maar het is een scenario waarmee de politie nog rekening moet houden.
Heeft u iets van die confrontatie gezien en/of weet u wie de daarbij betrokken, donkergetinte man met een fiets is? Meld het alstublieft.

212077_zwolle_regio6.jpg
Buitengasthuisstraat in Zwolle, 31 december 2019

Auto’s en knallen

Ook naar de inzittenden van twee auto’s die zo’n twintig minuten voor de moord gefilmd zijn, is de politie nog op zoek. De bestuurder van een Volkswagen Golf Variant leek daar bij de IJsselhallen met zijn koplampen te seinen, waarna een Toyota Yaris de Golf passeerde. 
Direct daarna waren knallen te horen; vermoedelijk het geluid van een soortgelijk automatisch vuurwapen als dat waarmee Wolters zou worden neergeschoten. Het kan zijn dat de latere moordenaar(s) van Henk Wolters het wapen uitprobeerde(n) of dat het per ongeluk is afgegaan.

Wapens in ingegraven vaten

De wapenvondst in september werd in eerste instantie gedaan door voorbijgangers. In een bosgebied op landgoed Schellerberg, ten zuiden van Zwolle, stuitten zij op een aantal wapens.
Het perceel werd onmiddellijk afgezet en minutieus uitgekamd door de politie. In ingegraven vaten werd een grote hoeveelheid wapens ontdekt, veelal van het soort waarmee criminelen levensdelicten plegen. Van een automatisch wapen dat bij de vondst zat, is komen vast te staan dat het is gebruikt om Henk Wolters dood te schieten.

212077_zwolle_tr2.jpg
Onderzoek wapenvondst landgoed Schellerberg

  • Heeft u informatie over de wapens, de vaten waarin zij verstopt zaten of mogelijk over personen die betrokken zijn geweest bij het verstoppen ervan? Geef het alstublieft door. Dat mag ook anoniem.

Moord op Robert Voorhorst (48)

Volgens berichten in de media zou er een verband kunnen zijn tussen Henk Wolters en de moord in 2014 op de Zwolse horeca-ondernemer Robert Voorhorst. Hoewel dit nooit is bevestigd door recherche-onderzoek, is in verschillende media gesuggereerd dat Wolters het wapen heeft geleverd dat bij die moord is gebruikt.

Uw informatie over de toedracht van de dood van Robert Voorhorst is nog zeer welkom, want deze moordzaak is nog niet opgelost. Ook in dit onderzoek is overigens een beloning van 15.000 euro uitgeloofd.

Anniko van Santen
Tip doorgeven

Deel uw informatie

  • Wie weet wie de schrijver van de anonieme brief kan zijn?
  • Wie heeft informatie over het motief voor de liquidatie van Henk Wolters of over de schutter(s) of een mogelijke opdrachtgever?
  • Wie waren de inzittenden van de VW Golf Variant en/of de Toyota Yaris, rond 19.50 uur op 31 december 2019 nabij de IJsselhallen?
  • Met wie had Henk Wolters de dag voor zijn dood rond 18.00 uur ruzie op de Korte Kamperstraat?

Online tip doorgeven

Geef je tip online door via het tipformulier van de politie.

Online tip doorgeven

Buitengasthuisstraat

Veeg met twee vingers om de kaart te verschuiven.