BeloningCold Case

Wie vermoordde ‘De Indiaan’?

  • Aarlanderveen

Op 11 juni 1999 ontdekte een politieman op een parkeerplaats in Aarlanderveen het levenloze lichaam van Hans Schonewille, bijgenaamd ‘de Indiaan’, uit Leiden. Hij is het slachtoffer geworden van een koelbloedige liquidatie.

Update

Opnieuw zijn er kijkers en luisteraars met bruikbare informatie gekomen, dank daarvoor! Meer nieuws over het onderzoek komt in de 6e aflevering van de podcast.

Hans was getrouwd en had meerdere kinderen, onder wie een dochter van tien.

Ik vind dat er gerechtigheid moet komen. Hans mag dan een boef geweest zijn, maar hij was ook mijn man en de vader van mijn kind.”
weduwe van Hans Schonewille
212165_leiden_so12.jpg
Hans Schonewille en zijn echtgenote

Telefoontje

De avond voor zijn dood werd Hans rond 21.00 uur gebeld. De politie vermoedt dat het een bekende was die belde, want Hans is zonder zijn vuurwapen van huis gegaan. Normaal gesproken droeg hij altijd een wapen bij zich, zeker als hij een situatie niet vertrouwde.

Opel Omega

Hans vertrok in zijn Opel Omega. Die auto is in de nacht van 10 op 11 juni 1999 uitgebrand teruggevonden aan de Hondsdrafzoom in Leiderdorp.

Sporen in Rover

Een dag na de moord op Hans heeft de politie een Rover Sterling in beslag genomen bij een sloopbedrijf. Deze auto heeft mogelijk een link met de moord op Hans. Het NFI doet de komende tijd met de nieuwste forensische technieken opnieuw onderzoek naar de sporen die destijds in de Rover zijn gevonden. Ook andere sporen worden opnieuw tegen het licht gehouden.

212165_leiden_trtoen2.jpg
De in beslag genomen Rover Sterling

Illegale lotto

Hans Schonewille was in Leiden het gezicht van de illegale lotto. Hij was één van de bookmakers en verantwoordelijk voor de inkomsten en uitbetalingen. Dat laatste lukte niet altijd en het lijkt erop dat Hans in 1999 bij diverse mensen schulden had, onder meer bij kopstukken van de illegale lotto in Amsterdam.

Conflicten

Vermoedelijk om zijn schulden te kunnen voldoen was Hans samen met anderen bezig een cocaïnelijn naar Engeland op te zetten. Mogelijk heeft die drugslijn voor problemen gezorgd.
Ook had Hans een conflict met aangetrouwde familieleden. In 1998 deed hij een poging om een ex-zwager te liquideren. Dat mislukte, maar zorgde voor spanningen binnen de familie.
Welk conflict Hans precies fataal is geworden, is in onderzoek.

212165_leiden_so22.jpg
Hans Schonewille, bijgenaamd De Indiaan

Podcastserie

Na bijna 22 jaar wordt er weer volop over de moord op Hans Schonewille gesproken. De aanleiding is de Opsporing Verzocht-podcastserie ‘De moord op de Indiaan’.
Bij de politie komt veel nieuwe informatie binnen. Het geplande zesde deel van de podcast wordt vanwege al deze ontwikkelingen tijdelijk uitgesteld, zodat rechercheurs alle informatie zorgvuldig kunnen onderzoeken.

Beloning: 30.000 euro

De Hoofdofficier van Justitie in Den Haag heeft in deze zaak een beloning uitgeloofd van 30.000 euro. Het coldcaseteam hoopt dat dit mensen met informatie over de streep trekt om na bijna 22 jaar alsnog hun informatie over de dood van Hans Schonewille te delen.
Het onderzoek valt onder de landelijke aanpak van cold cases onder de naam ‘Het is nooit te laat om te praten’.

Anniko van Santen
Tip doorgeven

Deel uw informatie

Voor een vertrouwelijk gesprek met het Team Criminele Inlichtingen belt u naar het speciale nummer 06 - 578 76 279. U krijgt dan een rechercheur van het coldcaseteam aan de lijn die goed in de zaak is ingevoerd.
Andere mogelijkheden om te tippen vindt u hieronder.

  • Wie weet wie er bij de dood van Hans Schonewille betrokken zijn geweest?
  • Wat was het motief geweest om Schonewille te vermoorden?

Online tip doorgeven

Geef je tip online door via het tipformulier van de politie.

Online tip doorgeven

Aarlanderveen

Veeg met twee vingers om de kaart te verschuiven.