Woningoverval aan de Grietenij

  • Lelystad
  • Update 

Wie zijn de 2 mannen die zondag 14 september 2014, rond 18.45 uur, een bejaarde vrouw in haar huis in Lelystad overvallen.

Update

Mede door tips van getuigen is er een eerste verdachte aangehouden: een man (20) uit Lelystad. De zoektocht naar zijn handlanger gaat gewoon door. De politie zoekt ook nog altijd een belangrijke getuige met een rode scootmobiel die met de mogelijke daders heeft staan praten.

De daders bedreigen de 90-jarige weduwe, die hartpatiënte is, en gaan weg met haar sieraden. Mede omdat de politie het idee heeft dat er mensen zijn die weten wie de daders zijn, is er een beloning uitgeloofd van 5.000,= euro voor de tip die leidt tot de oplossing van deze zaak

tcm17339362_large.jpg
Overval

Eén van de daders grijpt hierbij de vrouw zelfs bij haar keel en zegt iets als “Hoe harder je schreeuwt, hoe harder ik knijp”, gevolgd door: “Dus bek dicht anders maak ik je af”. Hierop houdt het slachtoffer op met roepen. Na een poosje zegt de vrouw dat haar buurman zo komt en haar sleutel heeft, maar dat maakt op de meest agressieve dader weinig indruk. De andere dader, die bij de vrouw staat roept naar de andere man dat hij moet opschieten. De vrouw heeft een pacemaker en krijgt het steeds benauwder. Als de dader die door het huis loop eenmaal de sieraden van het slachtoffer heeft gevonden, verlaten de twee snel haar huis. Het slachtoffer ziet kans los te komen en naar de buren te lopen, waarna er gelijk naar 112 wordt gebeld.

tcm17339361_large.jpg
Meerdere overvallen

Na de overval op deze 90-jarige vrouw zijn er in Lelystad zijn meer bejaarde mensen in hun huis overvallen, waarvan een deel al is opgelost. De politie dat deze overval in dezelfde serie past, maar ondanks heel veel inzet is deze eerste overval tot nu toe nog niet tot een goed einde gebracht. Niet alleen door de ernst, maar ook omdat het politieteam het idee hebben dat er om de daders heen mensen zijn, die weten dat zij het hebben gedaan.

tcm17339357_large.jpg
Daders algemeen

Beide mannen waren rond of begin 20 jaar met een donkergetinte huidskleur, een normaal postuur en niet veel groter dan 1.60 meter. In elk geval één van hen had kort zwart kroeshaar. Beiden spraken goed Nederlands.

tcm17339355_large.jpg
Dader 1

De man die als eerste voor de deur stond en eigenlijk wel de baas was en het meest agressief, droeg een bruin leren jasje met daaronder een wit T-shirt met rode letters en een spijkerbroek.

tcm17339356_large.jpg
Dader 2

De andere dader droeg een blauw spijkerjack met daaronder ook een T-shirt.

  • Wie kan meer vertellen over de daders?
tcm17339359_large.jpg
Gezien door getuigen

-    Een getuige die de beide daders waarschijnlijk gezien heeft, meent dat ze een grijze of een blauwkleurige metallic damesfiets bij zich hadden, wat er op wijst dat ze zelf ook uit Lelystad kunnen komen.-    Een andere getuige heeft twee jongens gezien, die voldoen aan het signalement, alleen werden zij zonder fiets gezien. Die getuige zag die zondagmiddag 14 september, het was toen een paar uur voor de overval, 2 jongens rondhangen op de loop-/fietsbrug, vlakbij het huis van het slachtoffer. Ze hingen wat over de reling van de brug en praatten wel met elkaar, maar ze vielen op omdat ze maar naar de huizen aan De Grieterij bleven kijken, alsof ze stonden te posten.

  • Wie weet wie de jongens op de loop/fietsbrug zijn?
tcm17339358_large.jpg
Getuigenoproep

Toen de daders op de brug stonden kwam er tussendoor nog iemand over de brug langs op een rode scootmobiel. Onbekend is of daar een man of een vrouw in zat, maar degene leek de jongens te kennen en heeft daar ook een poosje mee gepraat. Toen de scootmobiel weer verder ging, bleven de jongens daar nog staan. De politie wil degene op de rode scootmobiel graag spreken.

  • Wie is de man of vrouw op de rode scootmobiel?
tcm17339360_large.jpg
Meegenomen

-    Een gouden ketting met daaraan een hanger met daarop het hoofd van haar overleden man.-    Een zilveren ketting met daaraan een oude rijksdaalder met daarop een afbeelding van koningin Juliana.-    Een zilveren Mariakruisje of –beeldje van ongeveer 3 centimeter lang.

  • Wie heeft mogelijk iets van de spullen van het 90-jarige slachtoffer te koop aangeboden gekregen of weet wie dit nu in zijn/haar bezit heeft?
tcm17339354_large.jpg
Beloning

Door de Hoofdofficier van Justitie is voor de tip die leidt tot de oplossing van de overval op de 90-jarige vrouw een beloning uitgeloofd van 5.000,= (zegge: vijfduizend) euro.

Grietenij

Veeg met twee vingers om de kaart te verschuiven.