Woningoverval aan het Oostrandpark

  • Lelystad
  • Update 

Vier daders bedreigen en bestelen echtpaar

In de vroege ochtend van dinsdag 13 december 2016 is een echtpaar overvallen in hun huis aan het Oostrandpark in Lelystad. Al vrij snel werden vier verdachten aangehouden, van wie er drie inmiddels zijn vrijgelaten. De politie hoopt op meer tips.

Oostrandpark

In een rustige, ruim opgezette wijk in het oosten van Lelystad ligt het Oostrandpark. Daar woont al 20 jaar een ondernemersechtpaar van 69 en 67 jaar oud. De man des huizes reist dagelijks vele kilometers heen en weer naar de zaak en zijn vrouw doet vanuit huis de boekhouding.

117180_lelystad_reco6.jpg
Pakketje

Op 13 december 2016, om 5.45 uur, wordt er aangebeld. Er staat een man voor de deur met een pakketje. De bewoonster verwacht daadwerkelijk een pakketje en realiseert zich op dat moment niet dat het wel erg vroeg is voor een bezorgdienst of koerier. Zodra ze de deur een stukje opendoet, dringt de man binnen.

Kluis

De vrouw heeft recentelijk een dubbele heupoperatie ondergaan en is nog aan het revalideren. Ze heeft geen enkel verweer tegen de indringer. Hij duwt haar opzij en vraagt waar de kluis is. Achter hem aan komen nog twee mannen binnen, beiden met bivakmuts. Eén van hen heeft een vuurwapen en een ‘taser’, een stroomstootwapen. Ook hebben ze een breekijzer bij zich.

117180_lelystad_reco12.jpg
Taser

Desgevraagd vertelt de vrouw dat haar man boven op bed ligt, waarop de gewapende dader naar boven gaat. Op de overloop bedreigt hij de man met het vuurwapen en zet hij de taser tegen diens zij. Het slachtoffer ziet wel wat blauwe vonken, maar merkt geen effect van de taser; het ding lijkt niet goed te werken.

Portemonnee

De overvallers blijven naar de kluis vragen, maar die is er echt niet. Dat weerhoudt ze er niet van het huis te doorzoeken. Wat ze stelen, is een gouden tientje aan een ketting, een zilveren tientje, een gouden slavenarmband en een Zwitsers horloge. Daarnaast hebben ze een portemonnee meegenomen met daarin een paar bankpassen en zo’n 400 euro aan contant geld.

  • Heeft u de genoemde sieraden te koop aangeboden gezien?

Worsteling

Wanneer het mannelijke slachtoffer de trap af wordt gedwongen en hij beneden zijn vrouw ziet, wordt het hem te veel. Hij verzet zich tegen de gewapende dader en er ontstaat een worsteling. Tussendoor komt door de voordeur nog even een vierde dader binnen, alsof hij kwam kijken of het wel goed ging met zijn handlangers.

117180_lelystad_breekijzer.jpg
Breekijzer

Dan ineens stopt het gevecht en gaan de daders er vandoor. “Weg, weg, weg” roepen ze naar elkaar. In hun haast hebben de overvallers het breekijzer achtergelaten. Dat is splinternieuw en vermoedelijk speciaal voor de overval aangeschaft.

Twintigers

Alle vier de overvallers hadden een geheel donkere outfit aan en ze zijn vermoedelijk twintigers. Behalve de man die aanbelde met het pakketje, hadden ze allen bivakmutsen op. Die dader zonder gezichtsbedekking is bij de politie overigens niet bekend van andere overvallen.

  • Heeft u een idee wie de overvallers zouden kunnen zijn?

Beloning

Met drie verdachten op vrije voeten is deze zaak nog niet opgelost. Om dat hopelijk te bespoedigen, heeft de Hoofdofficer van Justitie in Midden-Nederland een beloning uitgeloofd van 8.500 euro.

  • Weet u iets over deze overval? Hebt u er misschien over horen praten?

  • Wie heeft op die vroege ochtend van 13 december 2016 iets gezien in de buurt van het Oostrandpark dat van belang kan zijn?
Anniko van Santen
Tip doorgeven

Help de politie

Oostrandpark

Veeg met twee vingers om de kaart te verschuiven.