Een hennepkwekerij bij de buren: ‘De gordijnen waren altijd gesloten’

Opsporing Verzocht Preloader
Bron: Politie

Vorig jaar werden in Nederland zo’n 2300 hennepkwekerijen ontmanteld. Tips bij Meld Misdaad Anoniem spelen een belangrijke rol bij de opsporing ervan. Eén van die tipgevers vertelt hoe haar melding leidde tot een inval bij de buren.

Nieuwe buren

“Toen mijn vriend en ik in ons nieuwbouwappartement kwamen wonen, hadden we meteen goed contact met onze buren. We wisten wie ze waren en maakten regelmatig een praatje op straat. Dat veranderde toen het stel naast ons ging verhuizen. Het appartement heeft eerst een tijdje leeggestaan, maar al vrij snel leek er toch weer een nieuwe huurder in te zijn getrokken. Maar wie? Geen idee, ik zag nooit iemand.”

We hoorden ’s nachts weleens wat geluiden, maar overdag leek het appartement verlaten.

Tipgever

Altijd donker

“Na een paar weken kreeg ik er een ongemakkelijk gevoel bij. We hoorden ‘s nachts weleens wat geluiden, maar overdag leek het appartement verlaten. Naar binnen kijken lukte niet; de gordijnen waren altijd gesloten. Ik heb ook nooit iemand naar binnen zien gaan.”

Brandgevaar

“Het was gewoon geen normale situatie. Iemand wees ons erop dat het weleens een hennepkwekerij zou kunnen zijn. Ik ben op internet gaan zoeken en realiseerde me toen dat zoiets juist voor ons als buren erg gevaarlijk kan zijn, omdat er een kans is op brand door kortsluiting. 

Meld Misdaad Anoniem

“Na een paar maanden wikken en wegen heb ik gebeld met Meld Misdaad Anoniem om mijn vermoedens kenbaar te maken. Het was best spannend om te bellen. Mijn verhaal werd gelukkig al snel serieus genomen en ik vond het prettig dat ik mijn naam niet hoefde te zeggen.”

Inval

“Een paar weken gebeurde er niets. Mijn buren zag ik nog steeds niet, maar wel bleef dat onbestemde gevoel. En dit voorjaar, midden in de Coronatijd, werd het pand opeens opengebroken door de politie. Ik was zelf niet thuis, maar hoorde later dat er tientallen hennepplanten uit het appartement zijn meegenomen. Mijn vermoeden klopte dus en ik ben blij dat ik het heb aangekaart. Nu hoop ik op leuke buren die overdag hun gordijnen wel open hebben.”

Hennepplantage herkennen

Hoe herkent u de aanwezigheid van een hennepplantage? Er kan bijvoorbeeld een hennepgeur rond een huis hangen, ramen zijn verduisterd of er brandt licht op vreemde tijdstippen. Op de website van Meld Misdaad Anoniem leest u welke signalen nog meer kunnen duiden op een hennepkwekerij.

Kijk ook eens naar