Slachtoffer geworden van ‘spoofing’?

Opsporing Verzocht Preloader

Alleen al in het afgelopen jaar zijn honderden Nederlanders slachtoffer geworden van oplichters die zich voordoen als bankmedewerkers. In een aantal gevallen gebeurt dat door middel van ‘spoofing’; een technische truc waardoor het lijkt of uw bank u belt. Bent u het slachtoffer geworden van spoofing? Slachtofferhulp Nederland geeft advies.

Wat is spoofing? 

Iemand belt u op en doet zich voor als de medewerker van uw bank. Ook het telefoonnummer waarmee die persoon belt komt overeen. Daarnaast weet de ‘medewerker' wat uw saldo is, en wanneer er een overschrijving is gedaan. Alles lijkt simpelweg te kloppen. Dus wanneer u hoort dat uw spaarrekening is gehackt, en u snel actie moet ondernemen, klinkt dat overtuigend.

Spaargeld overgemaakt naar een oplichter

Volgens de medewerker is er een snelle oplossing: uw geld overmaken naar een veilige rekening. Vervolgens denkt u behoed te zijn voor een financiële domper, maar u heeft net al uw spaargeld overgemaakt naar een oplichter.

Praten over spoofing met anderen

Opgelicht worden via spoofing heeft veel impact. Het gaat vaak om grote bedragen die iemand kwijtraakt; geld waarvoor hard is gewerkt en lang is gespaard. Daardoor kunnen financiële problemen en stressvolle situaties ontstaan. Bent u erin getrapt? Schaam u niet, maar doe aangifte! U heeft te maken met doorgewinterde cybercriminelen, die alle trucs kennen om u op te lichten. Het kan prettig zijn om steun te vinden bij mensen die hetzelfde hebben meegemaakt als u. In contact met lotgenoten kunt u uw ervaringen delen en vragen stellen aan anderen.

ONTMOET LOTGENOTEN

Herken een spoofer en voorkom oplichting

  • pointericon/pointerCreated with Sketch. Uw bank vraagt nooit om uw geld over te maken naar een andere rekening;
  • pointericon/pointerCreated with Sketch. Uw bank zet u niet onder druk om snel te reageren;
  • pointericon/pointerCreated with Sketch. Neem zelf contact op met uw bank als u denkt dat er iets mis is met uw rekening;
  • pointericon/pointerCreated with Sketch. Klik nooit zomaar op een link in een e-mail of sms. Kijk altijd goed of het bericht echt is.

 Aangifte doen van oplichting

Heeft u geld overgemaakt aan een oplichter die zich voordoet als uw bank? Zet de volgende stappen om de kans te vergroten dat u uw geld terug krijgt:

  • Meld de fraude direct bij uw bank;
  • Verzamel bewijs van de bankhelpdeskfraude. Maak schermafbeeldingen en schrijf op wat er precies is gebeurd. Lees meer over bewijs verzamelen op internetsporen.nl;
  • Doe aangifte van de oplichting bij de politie;
  • Stuur een kopie van uw aangifte (het proces-verbaal) naar uw bank.

Bron: Slachtofferhulp Nederland

Kijk ook eens naar