Wat te doen tijdens een overval op de werkvloer

Opsporing Verzocht Preloader

Waar komen criminelen op af? Geld. Daarom worden er helaas nog altijd overvallen gepleegd op bijvoorbeeld supermarkten, kledingzaken en pizzaketens. Als werknemer is het verstandig om te weten hoe u tijdens zo’n incident het beste kunt handelen.

Verschillende tactieken

De ene overvaller, is de andere niet. Zo zijn er situaties waarin de dader met veel lawaai binnenstormt, de kassa-inhoud eist en vervolgens snel vertrekt. Andere overvallers gaan onopvallender te werk door zich eerst als klant voor te doen en pas toe te slaan op een geschikter moment. Ook zijn er overvallers die specifiek wachten tot de opening of sluiting van een winkel, om aanwezigheid van klanten of andere medewerkers te voorkomen.

Rustig blijven, accepteren, afgeven, kijken

Hoe een winkelovervaller ook te werk gaat; het is in alle gevallen raadzaam om als werknemer te handelen volgens het RAAK-principe. Blijf rustig, accepteer wat er gevraagd wordt, geef geld of spullen meteen af en bekijk de dader om het signalement te onthouden. Voor uw eigen veiligheid is het van belang om altijd medewerking aan de overvaller te verlenen. 

Oefen met de 360CCV-app

Het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid heeft een app ontwikkeld voor o.a. werknemers van winkels en bedrijven. In de app wordt bijvoorbeeld met een 360 graden techniek een levensechte overval op een winkel nagebootst. Werknemers kunnen zo oefenen om in dit soort situaties juist te handelen. De app is zowel via de play store als de app store te downloaden onder de naam ‘360CCV’. 

Omgaan met klachten 

Welke techniek er ook wordt gebruikt; het incident kan een grote impact op een slachtoffer achterlaten. Zo kan het zijn dat u angstig bent om weer aan het werk te gaan of dat u moeite hebt met slapen. Slachtofferhulp Nederland helpt werknemers, eigenaren of getuigen van bedrijfsovervallen om te gaan met dit soort stressklachten. Ook kunt u bij hen terecht voor gratis juridisch advies en vragen over een schadevergoeding. 

Kijk ook eens naar