Mogelijk tienduizenden Nederlanders slachtoffer van identiteitsdiefstal

Bij een wereldwijde operatie waaraan de FBI, Europol en ook de Nederlandse politie meewerkten, zijn tientallen mensen aangehouden die betrokken zijn geweest bij ‘cybercrime’ en identiteitsdiefstal. In Nederland zijn tot mogelijk 50.000 mensen slachtoffer geworden.

De inmiddels door de FBI offline gehaalde website Genesis Market was de spil in de grootschalige online fraude. Hier werden de persoonsgegevens van miljoenen mensen verkocht aan criminelen. Het gaat wereldwijd om een gigantische schadepost.

Website overgenomen door opsporingsdiensten Preloader
Website overgenomen door opsporingsdiensten
Website overgenomen door opsporingsdiensten Preloader

Online fingerprint

Buitgemaakt zijn data zoals bankgegevens, inloggegevens van socialmedia-accounts en volledige online fingerprints. Zo’n zogenoemde ‘vingerafdruk’ is de unieke combinatie van bijvoorbeeld uw pc en software, uw locatie, systeeminstellingen en zelfs de cookies die u accepteert.

Check je hack

De politie heeft een speciale – uiteraard veilige – website gemaakt: politie.nl/checkjehack. Daar kunt u een e-mailadres invoeren. Blijkt dat adres te zijn gehackt, dan ontvangt u meteen een e-mail met tips en informatie over wat u het beste kunt doen. Komt er geen mail binnen, dan bent u met dat adres geen slachtoffer van het netwerk.

‘check je hack’

Het is belangrijk dat zoveel mogelijk mensen deze check doen. Zo helpt u te voorkomen dat criminelen verder misbruik kunnen maken van de buitgemaakte persoonsgegevens.

Persoonsgegevens werden online verhandeld Preloader
Persoonsgegevens werden online verhandeld
Persoonsgegevens werden online verhandeld Preloader

Voorkom dat u wordt gehackt

Op de site van de politie vindt u diverse artikelen die u helpen te voorkomen dat u de dupe wordt van dit soort cybercriminaliteit. Belangrijk is bijvoorbeeld om voor uw online accounts tweestapsverificatie te gebruiken. Dat betekent dat zelfs wanneer iemand over uw wachtwoord beschikt, er altijd een extra code nodig is om te kunnen inloggen. Als dat goed is ingesteld, kunt alleen u die code ontvangen.
De politie helpt u graag op weg via onder meer de volgende webpagina’s:

bescherm uw gegevens

informatie over ‘malware’

UITLEG TWEESTAPSVERIFICATIE

wat is whatsapp-hacking?

Wereldwijd zijn tientallen verdachten aangehouden Preloader
Wereldwijd zijn tientallen verdachten aangehouden
Wereldwijd zijn tientallen verdachten aangehouden Preloader

Kijk ook eens naar