Opsporing Verzocht Preloader
alert

URGENT POLITIEBERICHT: TBS'er Mouloud Mezlay uit Enschede is voortvluchtig. Hij onttrok zich tijdens verlof aan zijn begeleiding. De 33-jarige Mezlay is voor het laatst gezien op 7 februari in de buurt van het Sterrebos in Groningen. Hij heeft dringend medicatie nodig in verband met mogelijk psychotisch gedrag. Klik hier voor meer informatie en een andere foto. Ziet u Mezlay, bel dan direct 112.

double-arrow

Aandacht in Nederland voor Duitse cold case ‘North Sea Man’

Al bijna dertig jaar zoekt de politie in Duitsland naar de identiteit van de ‘North Sea Man’, een man die in 1994 dood in de Noordzee werd aangetroffen. Door onder meer resultaten van isotopenonderzoek wordt de zaak nu in Nederland onder de aandacht gebracht.

Op 11 juli 1994 trof een boot van de Duitse grenswacht per toeval het levenloze lichaam van een man aan, zo’n 20 kilometer ten westen van het Duitse Waddeneiland Helgoland. Hij lag al geruime tijd in het water, misschien zelfs meer dan een jaar.

Mogelijk misdrijf

In het Duitse Wilhelmshaven werd het lichaam onderzocht en naar aanleiding van letsel op het hoofd en lichaam van de man werd een moordonderzoek gestart. Het lichaam bleek te zijn verzwaard met ijzeren schoenleesten die aan zijn broekriem waren gebonden. Het onderzoek leidde tot nog toe niet tot het achterhalen van de identiteit van de man.

‘The Gentleman’

Ten tijde van zijn overlijden moet de man tussen de 45 en 50 jaar oud zijn geweest, wat betekent dat hij midden of eind jaren ’40 van de vorige eeuw is geboren. Hij was circa 1.90 meter lang en had een slank postuur.
De man droeg formele kleding, zoals onder andere een stropdas van met name Britse merken als Marks & Spencer. In de media heeft hem dit de bijnaam ‘The Gentleman’ opgeleverd, maar omdat onduidelijk is of de man daadwerkelijk uit rijkere kringen komt, verkiest de politie de minder sturende bijnaam ‘North Sea Man’.

Isotopenonderzoek

Na opgraving van het lichaam in 2021 is het onderzoekers gelukt een gezichtsweergave van de man te maken. Ook kon isotopenonderzoek worden verricht, waaruit is gebleken dat de man een deel van zijn leven in Australië en/of Noord-Europa heeft doorgebracht. Hierdoor, in combinatie met zijn lengte en de vindplaats van het lichaam dicht bij de Waddenzee, bestaat het vermoeden dat de man misschien aan Nederland gelinkt kan worden.

Artikel in ‘The Mirror’, april 2022 Preloader
Artikel in ‘The Mirror’, april 2022
Artikel in ‘The Mirror’, april 2022 Preloader

Meer lezen? 

Op internet is veel informatie over de North Sea Man te vinden. Zo zijn er verschillende podcasts over hem gemaakt en heeft een Britse talkshow aandacht aan de zaak besteed. Hieronder enkele links naar zulke uitingen.

Meer over deze cold case:

Deel uw informatie

Heeft u informatie over de identiteit van de ‘North Sea Man’? Of heeft u misschien begin jaren ’90 iemand uit het oog verloren die aan zijn signalement voldoet? Help het onderzoek verder en deel uw informatie met de politie.

Politie Opsporingstiplijn (gratis): 0800 - 6070
Meld Misdaad Anoniem (gratis): 0800 - 7000
Team Nationale Inlichtingen (lokaal tarief): 088 - 661 77 34
Tippen vanuit het buitenland (lokaal tarief): +3179 - 3459800

ONLINE TIP DOORGEVEN

Kijk ook eens naar