Aanslag op woning onschuldig gezin

Een gezin uit Urk kwam in de nacht van zaterdag 2 op zondag 3 november 2019 in een levensgevaarlijke situatie terecht. Onbekenden lieten een zwaar explosief ontploffen in hun woning aan de Golfoploop.

Wonderwel bleven de bewoners ongedeerd, maar de schade aan hun huis is immens. Waarschijnlijk zijn ze slachtoffer geworden van een wraakactie die voor iemand anders was bedoeld.

update
teaser-date

11-02-2020 06:57

Op 11 februari 2020 hield de politie een 23-jarige man aan als tweede verdachte in deze zaak. De eerste verdachte, een man van 28 jaar oud, was op 17 december 2019 aangehouden.

Van de auto van vermoedelijk betrokkenen zijn er bewakingsbeelden.

Toyota Avensis

Te zien is hoe een grijze stationwagen, vermoedelijk een Toyota Avensis, die nacht een route door Urk aflegt. Gezien de locaties die de auto aandoet en de tijdstippen waarop, acht de politie het waarschijnlijk dat dit de auto met de dader(s) betreft.

Mogelijke aanleiding

De politie houdt rekening met een verband tussen de aanslag op het huis aan de Golfoploop en een incident de avond ervoor.

Soortgelijke Golf Preloader
Soortgelijke Golf
Soortgelijke Golf Preloader

Op zaterdag 2 november moest op de Oslolaan, nabij de kruising met de Burgemeester van Suchtelenlaan, rond 18.00 uur een Urks echtpaar plotseling stoppen voor een donkerkleurige Volkswagen Golf.

Zwaar, illegaal vuurwerk

De bestuurder zette die Golf onverwacht stil, zwaaide een portier open en stapte uit. Het viel het echtpaar op dat achterin de Golf een aantal dozen stonden die zij herkenden als dozen waarin illegaal vuurwerk zou kunnen zitten.
Illegaal vuurwerk leeft enorm op Urk, doordat er al geruime tijd veel overlast mee wordt veroorzaakt. Het gaat daarbij om zeer zwaar vuurwerk en andere explosieven, wat voor veel emotie en strijd zorgt in het dorp.

Bomaanslag Urk Preloader
Bomaanslag Urk Preloader

VW Golf en bestuurder

Volgens het echtpaar ging het om een soortgelijke Golf als op de foto, met de specifieke ‘gehoekte’ verlichting in de voorbumper.
De bestuurder van die auto beschrijven zij als volgt:

  • Lichte huidskleur
  • circa 1.90 meter en fors gebouwd
  • droeg spijkerbroek en klompen
  • leeftijd vermoedelijk begin 30
  • had in elk geval die dag een baard.

Wraak bij verkeerde?

Het echtpaar heeft bij de politie melding gemaakt van hun vermoeden en heeft er ook met anderen over gesproken. Daarop kregen ze van andere Urkers behalve bijval ook ronduit hatelijke reacties.
Een mogelijk scenario is dat de ontploffing aan de Golfoploop een wraakactie was tegen dat echtpaar, maar dat de dader of daders zich in het huis hebben vergist.

Onbewoonbaar

Golfoploop, Urk Preloader
Golfoploop, Urk
Golfoploop, Urk Preloader

Om 02.39 uur in die nacht van 2 op 3 november vond de ontploffing plaats. De politie vermoedt dat een zelfgemaakte, zeer zware bom is gebruikt. Het huis van het getroffen gezin liep zo veel schade op dat het onbewoonbaar is verklaard.

Help de politie

Meld het alstublieft zo snel mogelijk als u weet:

  • wie het explosief hebben gemaakt en/of dat in het huis aan de Golfoploop tot onploffing hebben gebracht
  • wie in de nacht van zaterdag 2 op zondag 3 november in de grijze stationwagen door Urk reed of reden. Het gaat vermoedelijk om een Toyota Avensis
  • wie de bestuurder van de donkere Volkswagen golf kan zijn die op zaterdag 2 november rond 18.00 uur op de Oslolaan was.

Heeft u iets gezien van de aanslag of mogelijk van de dader(s) ervan, in de omgeving van de Golfoploop in het oosten van Urk? Neem contact op met de politie.

Politie Opsporingstiplijn (gratis): 0800 - 6070
Meld Misdaad Anoniem (gratis): 0800 - 7000
Team Nationale Inlichtingen (lokaal tarief): 088 - 661 77 34

ONLINE TIP DOORGEVEN

Sterktewens

Via onderstaande link kunt u het getroffen gezin een hart onder de riem steken.

Stuur een sterktewens

Kijk ook eens naar