Autohandelaren beroofd door nep-politiemensen

Verschillende mensen die in het oosten van Noord-Brabant een tweedehands auto wilden kopen of er net een verkocht hadden, zijn van hun contante geld beroofd door daders die zich voordeden als politieagent. Vermoedelijk gaat het om een dadergroep die meer slachtoffers in Nederland heeft gemaakt.

De politie vraagt u mee te denken over camerabeelden. Half maart 2023 werd door nepagenten een aantal berovingen gepleegd in onder andere Veghel en Sint Hubert.

Witte BMW stationwagen

Een belangrijke overeenkomst tussen de incidenten is de auto waarin de daders reden. Dat is een witte BMW stationwagen, waarop destijds kentekenplaten zaten met de combinatie H-614-ZF. Die platen zijn op 13 maart gestolen in het Friese Drachten.

Wie beschikten half maart over deze auto? Preloader
Wie beschikten half maart over deze auto?
Wie beschikten half maart over deze auto? Preloader

De BMW heeft een zonnedak en achterin geblindeerde ruiten. Ook zat er een groene milieusticker op die in Duitsland verplicht is. Mogelijk is er met de witte stationwagen veel in Duitsland gereden.

Drugs of contant geld

De daders hebben het voorzien op buitenlandse slachtoffers, veelal autohandelaren. Zo ook op maandag 13 maart in Uden, toen de bijrijder van de BMW een auto met Duits kenteken tot stoppen maande. De inzittenden werd vervolgens gevraagd of ze drugs of contant geld bij zich hadden.
Dat laatste was het geval, maar het ging om een relatief klein bedrag. De verdachten hebben, mogelijk omdat ze de buit te klein vonden, niets afgepakt en zijn weggereden.

Grote buit in Veghel

Twee dagen later, op woensdag de 15e, hebben nepagenten tot vijf keer toe slachtoffers gemaakt. In Veghel liet een dader zijn zogenaamde politie-id zien aan de Kazachse inzittenden van een huurauto. Hij troggelde hen vervolgens bijna 35.000 euro af, waarmee hij en zijn handlanger ervandoor gingen in de witte BMW.
Een dag eerder al werd op de locatie van deze beroving de auto van de daders gefilmd. Mogelijk verkenden de mannen de omgeving en/of waren ze op dat moment op zoek naar slachtoffers. Weet u meer over de mannen die in de witte stationwagen reden, neem alstublieft contact op met de politie.

Bedreigd met vuurwapen

Later die 15e maart 2023 ging het er heftig aan toe bij een beroving in Sint Hubert. De Roemeense bestuurder van een autoambulance die door nepagenten aan de kant was gezet, vertrouwde de situatie niet helemaal. Hij wilde zijn geld alleen overhandigen als dat op een politiebureau zou zijn.

De witte BMW op 15 maart in Sint Hubert Preloader
De witte BMW op 15 maart in Sint Hubert
De witte BMW op 15 maart in Sint Hubert Preloader

Het slachtoffer werd vervolgens uit de cabine gesleurd en met een vuurwapen bedreigd. Vervolgens haalden de daders hardhandig zo’n 16.000 euro uit zijn jaszakken, waarna het tweetal in de BMW sprong en met hoge snelheid wegreed.

Getankt in Zaltbommel

Tijdens het onderzoek stuitte de politie ook nog op beelden van de witte BMW stationwagen van dinsdag 14 maart. Twee mannen waren met die auto bij een tankstation in Zaltbommel. Van de bijrijder zijn er geen duidelijke beelden.
De bestuurder kwam na het tanken duidelijk in beeld toen hij ging afrekenen. Of deze man iets met een of meer van de berovingen te maken heeft, is nog onbekend. De politie wil hem graag spreken, omdat hij mogelijk iets kan vertellen over de incidenten waarbij de witte BMW betrokken is geweest.

Vertel wat u weet

  • Wie heeft informatie over een of meer van de mannen die zich als politieagent voordoen en berovingen plegen?
  • Wie weet waar de witte BMW stationwagen kan zijn (geweest) en/of wie in die auto hebben gereden of er nu over beschikken?
  • Wie herkent de man die in Zaltbommel bij het tankstation is gefilmd?

Politie Opsporingstiplijn (gratis): 0800 - 6070
Meld Misdaad Anoniem (gratis): 0800 - 7000
Team Nationale Inlichtingen (lokaal tarief): 088 - 661 77 34
Tippen vanuit het buitenland (lokaal tarief): +3179 - 3459800

ONLINE TIP DOORGEVEN

Kijk ook eens naar