Explosie lunchroom Da Vinci op de Vismarkt

De carnavalsvlaggetjes doen nog hun best… maar verder is er weinig feestelijks aan de taferelen op de Oude Vismarkt in Zwolle in de vroege ochtend van maandag 3 maart.

update

Er zaten mede door uw tips al twee mannen vast, maar inmiddels is ook de eigenaar van de lunchroom aangehouden. De politie wil nog wel graag een belangrijke getuige spreken: zo wordt er dringend een man gezocht, die de avond na de explosie op die maandagavond 3 maart om 22.00 uur zijn hond uitliet op de Wolweverstraat en daar twee mannen zou hebben weggestuurd die zich daar verdacht ophielden. Was u de man met de hond, reageer dan, u kunt belangrijke informatie hebben.

Want om 05:45 uur vond er een explosie plaats bij een lunchroom op de Oude Vismarkt in Zwolle. De complete gevel wordt uit de lunchroom/shoarmazaak geblazen en er breekt brand uit. Wonder boven wonder vallen er geen slachtoffers. De bewoners van het studentencomplex boven da Vinci, de meesten tijdens de explosie nog in diepe slaap, moesten halsoverkop hun huis uitvluchten. De daders weten net op tijd weg te rennen, er zijn op dat moment geen voorbijgangers en de bewoners van de woningen erboven worden door de harde knal op tijd wakker. De politie gaat na ondermeer het bekijken van bewakingsbeelden uit van opzet en zoekt getuigen.

Opsporing Verzocht Preloader
Opsporing Verzocht Preloader

Explosie

Om 05.45 uur die maandag 3 maart rennen, voor de vuurbal uit, twee personen weg, waarna de pui, het meubilair en andere brokstukken door de lucht vliegen. De straat lijkt uitgestorven als het allemaal meters verder brandend op straat blijft liggen.

Opsporing Verzocht Preloader
Opsporing Verzocht Preloader

Daders

Na het zorgvuldig bekijken van de bewakingsbeelden is de politie erachter gekomen dat beide personen donkere jassen dragen, waarbij bij de achterste ‘iets’ wits op de rug is te zien en ze hebben lichtere broeken aan.

Opsporing Verzocht Preloader
Opsporing Verzocht Preloader

Masker daders

Ze droegen een soortgelijk Scary Movie masker, dat ook gebruikt wordt in de filmreeks Scream. Dat ze gemaskerd waren, viel nog niet eens zozeer op, want het was de maandag na carnavalsweekend en ook dan wordt er vaak nog tot vroeg in de ochtend gestapt. Alleen droegen de twee enkel een masker en waren ze verder niet verkleed, dus dat was wel anders.

Opsporing Verzocht Preloader
Opsporing Verzocht Preloader

Wegrennen daders

De twee personen zijn de Wolweverstraat in gerend en verdwenen in de richting van de Wilhelminasingel. Waar ze daarna gebleven zijn is onbekend. Misschien dat iemand ze heeft zien vluchten.

Opsporing Verzocht Preloader
Opsporing Verzocht Preloader

Eerder gezien die nacht

Op de bewakingsbeelden is ook te zien dat diezelfde twee personen zich niet alleen ’s morgens om 05.45 uur, het tijdstip van de explosie, in de buurt van de lunchroom bevonden, maar daar eerder die nacht ook al meerdere keren rondliepen. Rond 04.30 uur in de nacht van zondag 2 op maandag 3 maart komen de twee vanaf de kant van bioscoop De Kroon aangelopen, waarna ze schuin de straat oversteken en samen langs een kookwinkel, café en een naastgelegen pizzeria lopen, tot ze uit beeld verdwijnen.

Opsporing Verzocht Preloader
Opsporing Verzocht Preloader

Uittesten vluchtroute

Een klein half uur later, het is dan 04.50 uur, steken ze weer ter hoogte van de pizzeria de Oude Vismarkt over en lijken de vluchtroute uit te testen. Ze lopen de steeg in waarin ze later zullen verdwijnen. Rond 05.30 uur zijn beiden lopend in de Kerkstraat gefilmd, ter hoogte van de Kerkbrug. Ze hebben dan waarschijnlijk een rondje gelopen, want om 05.40 uur, kort voor de explosie, komen ze weer aangewandeld en blijven  vervolgens nog een poosje rondhangen.

Opsporing Verzocht Preloader
Opsporing Verzocht Preloader

Getuigenoproep

Er wordt dringend een man gezocht die de avond na de explosie om 22.00 uur zijn hond uitliet op de Wolweverstraat en daar twee mannen zou hebben weggestuurd die zich daar verdacht ophielden. Was u de man met de hond, neem dan contact op met de politie. U heeft misschien wel eens hele belangrijke informatie.

  • pointericon/pointerCreated with Sketch. Wie (her)kent de twee personen aan de hand van de getoonde bewakingsbeelden, mogelijk in combinatie met het Scary Movie masker?
  • pointericon/pointerCreated with Sketch. Wie heeft de twee personen gezien die zich, maandag 3 maart tussen 04.30 uur en 05.45 uur, bij en in de omgeving van lunchroom Da Vinci in Zwolle ophielden?
  • pointericon/pointerCreated with Sketch. Wie heeft in het algemeen informatie over deze zaak?
  • pointericon/pointerCreated with Sketch. Wie herkent zichzelf in de getuigenoproep?

Kijk ook eens naar