Opsporing Verzocht Preloader
alert

De politie is dringend op zoek naar TBS’er Henk Ernst (61). Hij is voor het laatst gezien op maandag 27 juli op de Coolsingel in Rotterdam. Als u Henk Ernst heeft gezien of weet waar hij verblijft, benader hem dan niet zelf, maar neem direct contact op met de politie.

double-arrow

Fraude met pinterminals levert criminelen duizenden euro’s op

Kleding, boodschappen, maaltijden; koeriers en bezorgdiensten leveren netjes uw bestelling tot aan de voordeur. Online bestellingen moeten moeten vaak bij de bezorger worden afgerekend – en daar maakten oplichters vorig jaar ruimschoots misbruik van.

update
teaser-date

07-04-2020 21:05

Het onderzoeksteam is ontzettend blij met de binnengekomen 40 tips, bedankt! Er zijn ook mogelijke namen van betrokkenen genoemd, en er lijkt een linkt te zijn met de Noord-Hollandse plaats Hoorn.

Tussen 30 maart 2019 en 16 mei 2019 wisten criminelen in totaal 14 pinterminals van supermarktketen om te wisselen. Daarbij maakten ze tienduizenden euro’s buit. Opvallend is dat de daders beschikten over de contactgegevens van de verschillende een bezorgers en vermoedelijk ook op de hoogte waren van hun bezorgroute.

Voorbeeld van een pinterminal Preloader
Voorbeeld van een pinterminal
Voorbeeld van een pinterminal Preloader

Wisseltruc met pinterminals

De daders gaan bij deze oplichterstruc heel gehaaid te werk. De bezorger wordt onderweg naar zijn klanten gebeld. De beller zegt van het hoofdkantoor te zijn en vertelt dat de pinterminal een update nodig heeft. De bezorger spreekt daarna in de buurt van zijn bezorgroute met iemand af. Tijdens die ontmoeting wordt de pinterminal omgewisseld.

Katvangers

Zodra de verwisselde terminal wordt gebruikt, wordt het geld dat aan de deur wordt gepind weggesluisd naar de rekening van een katvanger. Zowel de consument als de bezorger merken hier tijdens de transactie niets van, maar de supermarktketen loopt hierdoor enorme bedragen mis.

Pinner(s) gefilmd

Na de transacties wordt het geld direct door iemand van de rekeningen afgehaald. Dit gebeurde bijvoorbeeld op dinsdag 2 en woensdag 3 april 2019 in Alphen aan de Rijn, Leiden en Den Haag. Herkent u de persoon of personen op de beelden? Geef het alstublieft door.

Wie is Aiyo of Shai?

Ook is de politie nog op zoek naar een persoon met de naam ‘Aiyo’ of ‘Shai’. Hij is mogelijk verantwoordelijk voor het ronselen van katvangers die hun rekening voor de oplichtingstruc uitleenden.
Deze ‘Aiyo’ of ‘Shai’ heeft mogelijk een getinte huidskleur, is brildragend en is waarschijnlijk jonger dan 30 jaar. Hij is mogelijk afkomstig uit de omgeving van Almere.

Geef uw informatie door

Mogelijk slaan de daders nog steeds door heel Nederland toe. Weet u meer over deze zaak, neem dan alstublieft contact op.

Politie Opsporingstiplijn (gratis): 0800 - 6070
Meld Misdaad Anoniem (gratis): 0800 - 7000
Team Nationale Inlichtingen (lokaal tarief): 079 - 3458999

ONLINE TIP DOORGEVEN

Kijk ook eens naar