Katalysatoren in trek bij rondtrekkende criminelen

Sinds augustus 2019 is in Nederland al zo’n 1.400 keer aangifte gedaan van de diefstal van katalysatoren van personenauto’s. Een enorme toename ten opzichte van de jaren ervoor.

In katalysatoren zijn edelmetalen verwerkt. Door de sterk gestegen prijs daarvan zijn de onderdelen bij criminelen in trek geraakt. Die halen de katalysatoren onder auto’s vandaan – soms in serie bij bijvoorbeeld een garagebedrijf, maar meestal van particulieren die hun auto bij hun woning hebben geparkeerd.

Bewakingsbeelden

In de nacht van dinsdag 4 op woensdag 5 februari waren twee zulke dieven actief op de Zonmanshoeve in Helmond. Wie herkent deze mannen?

Ook in Den Bosch is een katalysatordiefstal op bewakingsbeelden vastgelegd. Van het duo dat daar toesloeg, is één man inmiddels herkend. Geef het door als u informatie heeft over zijn handlanger.

Forse schadepost

De politie houdt geregeld katalysatordieven aan. Meestal zijn zij afkomstig uit Oost-Europa en reizen zij door het hele land om toe te slaan. Opvallend vaak kiezen de dieven een Toyota Prius als hun doelwit.
Op de zwarte markt levert een katalysator doorgaans tussen 50 en 100 euro op. Dat is een groot contrast met de kosten die verzekeraars uitkeren voor het herstel van de auto: een reparatie kost al gauw meer dan 2000 euro.

Voorzorgsmaatregelen

Hoe u het de dieven met een paar eenvoudige voorzorgsmaatregelen een stuk lastiger kunt maken, vertelt een garagehouder in de video bovenaan deze pagina.

Help de politie

  • Wie herkent de mannen op de bewakingsbeelden?
  • Wie weet waar die mannen zijn of waar zij eerder verbleven?

Tipformulier m.b.t. Helmond

Tipformulier m.b.t. Den Bosch

Politie Opsporingstiplijn (gratis): 0800 - 6070
Meld Misdaad Anoniem (gratis): 0800 - 7000
Team Nationale Inlichtingen (lokaal tarief): 088 - 661 77 34

ONLINE TIP DOORGEVEN

Kijk ook eens naar