Levensreddend gereedschap gestolen van brandweer

In het afgelopen jaar is er geregeld ingebroken in brandweerkazernes. De daders zijn steevast op zoek naar hetzelfde soort apparatuur: hydraulisch gereedschap dat de brandweer gebruikt om mensen uit een benarde positie te bevrijden, bijvoorbeeld uit een autowrak. De dieven hebben een ander gebruik in gedachten.

update
teaser-date

15-09-2020 20:50

Zo’n twintig mensen gaven informatie door over deze inbraken, bedankt! Het team is ermee aan de slag.

In mei was er een inbraak bij een kazerne in Boekelo. Daaraan besteedde Opsporing Verzocht aandacht in de uitzending van 2 juni 2020. In Wilnis, in de provincie Utrecht, sloegen inbrekers zelfs drie keer toe.

Ook werden in juni twee pogingen gedaan om in te breken in de brandweerkazerne in Heerde (Gelderland). Een derde keer, op 5 juli, lukte de inbraak, maar er werd gelukkig niets buitgemaakt.

Criminele activiteiten

De politie houdt onder meer rekening met het scenario dat de gestolen apparatuur gebruikt wordt voor andere criminele activiteiten, zoals bijvoorbeeld ram- en plofkraken.

Twee inbraken in augustus

Ergens tussen donderdag 13 en maandag 17 augustus verschaften dieven zich toegang tot de brandweerkazerne in Venlo. Ze knipten er een stuk van een omheining open en bereikten op het terrein een blusvoertuig en een aanhanger. Daarvan forceerden ze de sloten, waarna ze het materieel konden buitmaken.
In Reuver vond een inbraak plaats in de nacht van zondag 30 op maandag 31 augustus. Rond 04.15 werd bij de plaatselijke brandweerkazerne de onderste ruit van een rolluik ingeslagen. Ook hier werd hydraulische apparatuur gestolen die bedoeld is om mensenlevens te redden, bijvoorbeeld na een auto-ongeluk.
De gestolen sets gereedschap hebben ieder een waarde van zo’n 30.000 euro.

Auto en scooter

Een getuige in Reuver was wakker geworden van een harde knal. Hij zag vervolgens dat ten minste drie personen de inbraak uitvoerden. Twee van hen hadden donkere kleding aan en de derde lichte.
Die laatste zou op een scooter zijn vertrokken, terwijl de andere twee met hun buit in een auto wegreden. Het zou gaan om een hatchback-model auto die, net als de scooter, in de richting van het centrum van Reuver reed.

Help de politie

De politie wil graag dat mensen het direct melden als ze iets verdachts zien rond een brandweerkazerne, waar dan ook in Nederland. Ook hoort de politie het graag van u als u dergelijk professioneel, hydraulisch gereedschap ergens aantreft of mogelijk te koop aangeboden ziet.
Heeft u informatie over de al gepleegde inbraken – zoals in Venlo en Reuver, maar ook die in Boekelo, Heerde of Wilnis – meld dat dan alstublieft bij de politie. Dat mag desgewenst ook anoniem.

Politie Opsporingstiplijn (gratis): 0800 - 6070
Meld Misdaad Anoniem (gratis): 0800 - 7000
Team Nationale Inlichtingen (lokaal tarief): 088 - 661 77 34

ONLINE TIP DOORGEVEN

Kijk ook eens naar