Nederlandse IS’ers verdacht van genocide Yezidi’s

Sinds 2014 zijn tienduizenden Yezidi’s slachtoffer geworden van genocide door de Islamitische Staat (IS). Er waren destijds ook Nederlanders aangesloten bij IS, zowel mannen als vrouwen. Zeer waarschijnlijk heeft een deel van hen zich schuldig gemaakt aan ernstige misdrijven tegen de Yezidi’s.

Het zijn de allerergste misdrijven die je kan bedenken. Het gaat over executies, mensen die als slaaf worden gemaakt, verkrachtingen.”

jurist Team Internationale Misdrijven

Religieuze minderheid

De Yezidi’s behoren tot de oudste inwoners van Irak. Ze vormen een religieuze minderheid die voornamelijk leeft in en rond de Noord-Iraakse stad Sinjar. Op 3 augustus 2014 viel IS de Yezidi-bevolking aan. Mannen werden direct vermoord, vrouwen werden ontvoerd en verkocht als (seks)slaaf, kinderen werden meegenomen en opgeleid tot IS-strijder.

Kinderen werden opgeleid tot IS-strijder Preloader
Kinderen werden opgeleid tot IS-strijder
Kinderen werden opgeleid tot IS-strijder Preloader

Team Internationale Misdrijven

Het Team Internationale Misdrijven van de politie wil achterhalen welke Nederlanders betrokken zijn geweest bij misdrijven tegen de Yezidi’s.
Het team wil in contact komen met mensen die kunnen vertellen welke rol deze Nederlanders hebben gespeeld bij misdrijven tegen de Yezidi’s in Syrië en Irak. Die verklaringen zijn nodig om hen te kunnen vervolgen.

Contact opnemen

Informatie delen over Nederlandse IS’ers, zowel mannen als vrouwen, voelt misschien als een grote stap, maar is altijd vrijblijvend en vertrouwelijk. U kunt contact opnemen via het speciale telefoonnummer +31 88 662 57 43.

Politie Opsporingstiplijn (gratis): 0800 - 6070
Meld Misdaad Anoniem (gratis): 0800 - 7000
Team Nationale Inlichtingen (lokaal tarief): 088 - 661 77 34
Tippen vanuit het buitenland (lokaal tarief): +3179 - 3459800

ONLINE TIP DOORGEVEN

Kijk ook eens naar