Nep-pakketbezorger misleidt 84-jarige bewoner

Een 84-jarige bewoner van het Amerbos in Amsterdam werd op 11 februari 2020 het slachtoffer van een gehaaide babbeltruc. Een ‘pakketbezorger’ wist op slinkse wijze zijn pincode te ontfutselen én zijn bankpas te rollen. De man die er vervolgens mee gaat pinnen, staat op beeld.

update
teaser-date

22-09-2020 20:25

Eén kijker gaf een tip door over deze pinner, bedankt! Het onderzoek gaat door.

Die dinsdagmiddag verwachtte het slachtoffer een pakketje, waardoor hij nietsvermoedend voor de zogenaamde bezorger de deur opende. Deze bezorger kwam alleen niet het pakket bezorgen dat hij verwachtte. 

Telefoontje

Het slachtoffer verwachtte een nieuwe afstandsbediening. De leverancier hiervan had aangegeven van tevoren te bellen over het bezorgmoment. Dat het slachtoffer rond 13.10 uur een telefoontje kreeg – zogenaamd van PostNL – leek dan ook niet vreemd.

Wisseltruc 

Amerbos in Amsterdam-Noord Preloader
Amerbos in Amsterdam-Noord
Amerbos in Amsterdam-Noord Preloader

Enkele minuten later stond de ‘bezorger’ voor de deur. Hij vroeg de bewoner 1 euro te pinnen voor ontvangst van het pakket. Uit veiligheidsoverwegingen kon hij geen contant geld aannemen, beweerde hij, en daarom had hij een draadloos pinapparaat bij zich.
Na een smoes over een slechte verbinding kreeg de bewoner een bankpas terug, maar dat bleek later niet zijn eigen pas te zijn. Daar kwam het slachtoffer helaas pas achter bij het openen van het pakket. Het bleek een envelop met een cadeaukaart, maar geen afstandsbediening. De bezorger was er op dat moment al vandoor met zijn bankpas.

“Maak het ze niet te makkelijk”

Om u te waarschuwen voor dit soort babbeltrucs heeft het Ministerie van Justitie en Veiligheid onderstaand filmpje gemaakt. Het is onderdeel van de campagne Senioren en Veiligheid.

Bankpas gebruikt

Zo’n twintig minuten later is de bankpas gebruikt bij een Rabobank-geldautomaat aan de Distelweg in Amsterdam. Daar pint een man ruim 1000 euro van de rekening.

Pinnende verdachte Preloader
Pinnende verdachte Preloader

Pinnende verdachte

  • Lichtgetinte huidskleur
  • 20 - 25 jaar oud
  • donkere ogen
  • donkere wenkbrauwen
  • normaal postuur
  • donkere jas met capuchon
    van het merk Calvin Klein Jeans.

Het is vooralsnog onduidelijk of de man die geld opnam ook de ‘pakketbezorger’ was. De bezorger had een lichte huidskleur, was vermoedelijk tussen 18 en 22 jaar oud en zo’n 1.70m à 1.75m lang. Hij had kort donker, krullend haar en droeg een bril.

Wie herkent de man op de beelden?

Weet u wie de man op de beelden is? Neem alstublieft contact op.

Politie Opsporingstiplijn (gratis): 0800 - 6070
Meld Misdaad Anoniem (gratis): 0800 - 7000

ONLINE TIP DOORGEVEN

Hart onder de riem

Om het 84-jarige slachtoffer een bericht te sturen, gebruikt u de link hieronder.

Stuur een sterktewens

Kijk ook eens naar