Aanslagen met explosieven op drie Poolse supermarkten

  • Landelijk

In december 2020 werden binnen vijf dagen vier aanslagen gepleegd op Poolse supermarkten met de naam Biedronka. De daders lieten explosieven afgaan, waarmee ze omwonenden ernstig in gevaar brachten. Winkels in Aalsmeer, Heeswijk-Dinther en Beverwijk liepen door de ontploffingen enorme schade op.

Update

De politie heeft een 19-jarige Rotterdammer aangehouden voor mogelijke betrokkenheid bij een aanslag op een Poolse Supermarkt in Beverwijk.

Bij de eerste van de aanslagen, in de nacht van maandag 7 op dinsdag 8 december in Aalsmeer, ontstond brand. Een 88-jarige dame die uit haar woning gered moest worden, werd onwel en ligt nog in het ziekenhuis.

Brandversnellend middel

De ontploffing bij de Poolse supermarkt aan de Ophelialaan gebeurde om ongeveer 03.08 die nacht. Tijdens het politieonderzoek werd in het pand een brandversnellend middel aangetroffen, wat erop wijst dat de dader(s) op een zo groot mogelijke schade uit was of waren.
Getuigen hebben in de omgeving een persoon gezien die in donkere kleding gehuld was en er zou een kleine, mogelijk donkerkleurige auto met hoge snelheid zijn weggereden.

Heeswijk-Dinther

57 minuten na het incident in Aalsmeer volgde een enorme explosie bij een Biedronka-winkel in Noord-Brabant, aan Plein 1969 in Heeswijk-Dinther. De klap was in een omtrek van vijf kilometer te horen en richtte veel schade aan aan de winkel en aangrenzende panden. Een aantal woningen rondom de supermarkt werd ontruimd.
Ook rond het tijdstip van deze aanslag zijn een donkergekleed persoon en een kleine personenauto gezien. De politie heeft camerabeelden veiliggesteld waarop de vermoedelijke dader te zien is. Meld het alstublieft als u een idee heeft wie de persoon op onderstaande foto kan zijn.

202651_biedronka_BB_Heeswijk+.jpg
Geef het door als u weet of vermoedt wie deze persoon is

Tweemaal in Beverwijk

De Biedronka-supermarkt in het Beverwijkse winkelcentrum Beverhof was nog in aanbouw toen deze op woensdagochtend 9 december het doelwit was. Rond 05.15 uur brachten vermoedelijk twee daders daar een explosief tot ontploffing. Getuigen hebben twee personen zien lopen die een grote zak tussen zich in droegen.
Kans om van de schrik te bekomen was er nauwelijks voor de eigenaar, want drie dagen later was er bij het al gehavende winkelpand opnieuw een aanslag. Om ongeveer 04.30 uur op zaterdagochtend 12 december raakten door een hevige explosie zowel de supermarkt als een aantal andere winkels zwaar beschadigd.

202651_biedronka_Beverw_0912_regio12.jpg
Forensisch onderzoek bij de winkel in Beverwijk

Uw informatie en/of beelden

De daders gebruikten geïmproviseerde explosieven, vergelijkbaar met die waarmee ook een aantal plofkraken is gepleegd. Mogelijk kan iemand dat in verband brengen met de daders.
Heeft u informatie over het motief voor een of meer van de aanslagen, neem alstublieft contact op met de politie. Dat mag uiteraard ook anoniem via ‘M’ of in een vertrouwelijk gesprek met het Team Nationale Inlichtingen.
Beschikt u over bewakingsbeelden uit de omgeving van één van de getroffen winkels, meld het alstublieft. Ook als u rond de tijdstippen van de explosies met een actieve dashcam in de buurt bent geweest, hoort de politie dat heel graag – zelfs al denkt u wellicht dat er niets relevants op de beelden te zien is. Uw beeldmateriaal direct naar de recherche uploaden, kan via het online tipformulier.

Anniko van Santen
Tip doorgeven

Help het onderzoek verder

  • Wie weet of vermoedt wie de persoon is die in Heeswijk-Dinther op beeld is vastgelegd op dinsdagochtend 9 december 2020?
  • Wie heeft informatie over een aanleiding of motief voor een of meer van de aanslagen?
  • Wie weet iets over een of meer daders achter de ontploffingen?

Online tip doorgeven

Geef je tip online door via het tipformulier van de politie.

Online tip doorgeven