Auto-inbrekers slaan op slinkse wijze toe

  • Hellevoetsluis
  • Update 

De wijk Ravense Hoek is begin februari het werkterrein van gehaaide criminelen. De daders breken in totaal 16 auto’s open en gaan er vandoor met een flinke buit aan auto-onderdelen.

Update

Ruim 20 kijkers reageerden met hun ervaringen; deze vorm van auto-inbraken lijkt een veel voorkomend probleem. Helaas nog geen bruikbare tips over de identiteit van de daders.

‘Keyless entry’

In de nacht van 1 op 2 februari slaan twee mannen voor het eerst toe. Ze hebben het voorzien op auto’s met ‘keyless entry’. Bij deze auto’s hoeft de bestuurder slechts de sleutel bij zich te dragen om de auto te openen. Door middel van een signaal herkent de auto dat de sleutel in de buurt is, waardoor het voertuig van het slot gaat.

118231_hllvtsls_daders2.jpg
Slim apparaatje

De criminelen gebruiken een soort versterker die op afstand het signaal van de sleutel kan opvangen en dan doorgeeft aan de auto. Hierdoor wordt de auto ontgrendeld en kunnen de criminelen er in, zonder te hoeven breken en zonder alarm te laten afgaan. In de bewuste nacht breekt het duo op die manier in in acht auto’s. Ze gaan er vandoor met onder meer sturen, dashboarddelen, airbags en navigatiesystemen.

  • Wie heeft begin februari 2018 iets verdachts gezien in de wijk Ravense Hoek in Hellevoetsluis?
118231_hllvtsls_2luik.jpg
Bewakingsbeelden

Bij een van de slachtoffers hing een bewakingscamera. Op de beelden daarvan zijn twee mannen aan het werk te zien. Vermoedelijk gaat het om blanke mannen. Een van hen draagt een werkbroek met grote knievlakken. Beiden dragen donkere kleding.

  • Wie (her)kent de daders?
118231_hllvtsls_schade5.jpg
Schade

Een week later is het wederom raak, door mogelijk dezelfde daders. Ook deze nacht breken ze in acht auto’s in. Ze creëren voor tonnen aan schade, terwijl de onderdelen zelf voor slechts enkele tientjes worden doorverkocht.

Noord-Holland

Vermoedelijk heeft ditzelfde duo eind vorig jaar nog tientallen andere auto-inbraken gepleegd in Noord-Holland. Ook daarbij hebben ze verschillende auto-onderdelen buitgemaakt.

118231_hllvtsls_schade1.jpg
Voorkomen auto-inbraak

Het signaal van de sleutel kan onderbroken worden door de autosleutel in een metalen blik te leggen. Er zijn ook speciale sleutelhoesjes beschikbaar. Zorg er daarnaast voor dat de sleutel goed is opgeborgen; niet bij een raam of voordeur. De functie van keyless entry kan eventueel ook worden uitgeschakeld.

Anniko van Santen
Tip doorgeven

Help de politie

Ravense Hoek

Veeg met twee vingers om de kaart te verschuiven.

MEER OVER