Bende brengt hapjes en plundert rekeningen

  • Rotterdam
  • Update 

Twee bejaarde dames in Rotterdam werden de dupe van de babbeltruc van een groepje jonge vrouwen. Van degenen die met gestolen bankpassen pinden, zijn er bewakingsbeelden.

Update

U gaf 5 tips door over deze vrouwen. Het onderzoek gaat verder.

De jonge vrouwen kletsten zich de woningen van hun slachtoffers in door iets te eten mee te nemen dat ze aanboden.

119079_rdam-brusse_boerestraat.jpg
Uiterst vriendelijk

Op 30 april 2018 staan twee vrouwen in de Willem van Boerlestraat met een cake op de stoep bij een mevrouw van 93. Zij vindt de onverwachte bezoeksters uiterst vriendelijk en gaat bordjes en vorkjes pakken, waarop het duo achter haar aan naar binnen gaat.

Enige tijd nadat de vrouwen zijn vertrokken, blijkt dat er twee bankpassen en een halsketting waren verdwenen. Met één van de passen is diezelfde dag een flink bedrag opgenomen.

119155_rdam-boerle_2luik.jpg

De vrouw die pint draagt een pet met de letters ‘NY’ erop en verbergt haar gezicht deels achter een sjaal.

119155_rdam-boerle_daders2.jpg

Het lijkt duidelijk dat zij en de andere vrouw op de beelden bij elkaar horen. Die tweede vrouw draagt een lange, zwarte jas en een geruite hoofddoek.

119079_rdam-brusse_brusse1.jpg
Meerdere malen gepind

Dezelfde werkwijze wordt gebruikt drie weken later in de Brussestraat. Daar bellen op 23 mei 2018 twee jonge vrouwen aan bij een mevrouw van 87. Ze hebben iets te eten bij zich en mogen binnenkomen.

119079_rdam-brusse_23-5daders2.jpg

In dit geval ontdekte het slachtoffer pas na een paar dagen dat ze haar bankpas miste. Er is in de tussentijd meerdere malen mee gepind, steeds door duo's.

119079_rdam-brusse_24-5dad1c.jpg

Op bijna alle bewakingsbeelden van het pinnen met deze pas zijn jonge vrouwen te zien die zich hebben vermomd met petten, sjaals en zonnebrillen.

119079_rdam-brusse_25-5_daders2.jpg

Eén keer echter komt er, net als op 30 april, een geruite hoofddoek in beeld. De draagster daarvan lijkt ouder dan de andere verdachten.

Nederlands sprekend

Het is aannemelijk dat al deze vrouwen tot dezelfde bende behoren en vaker toeslaan, mogelijk ook elders in het land. De vrouwen die bij de Rotterdamse slachtoffers aan de deur kwamen, zijn blank en spreken Nederlands. Ook zijn ze, met een vermoedelijke lengte van hooguit 1.65 meter, klein van stuk.

  • Wie weet wie de daders zijn en/of herkent de pinners op de bewakingsbeelden?
Anniko van Santen
Tip doorgeven

Help de politie

Online tip doorgeven

Geef je tip online door via het tipformulier van de politie.

Online tip doorgeven