Brandstichting bij voetbalclub RKDEO

  • Nootdorp
  • Update 
fnootdorpfotoos_ravage4.jpg

Twee van de daders zijn op hun vlucht gefotografeerd. Afgelopen nieuwjaarsnacht gooit een groepje van vier mannen een vermoedelijk zelf gemaakte brandbom naar binnen bij de voetbalkantine van RKDEO in Nootdorp. 

Update

Op 14 februari 2017 zijn 5 verdachten aangehouden. Het gaat om 4 jongens van 17 jaar uit Nootdorp en een 19-jarige jongen uit Den Haag. Meer aanhoudingen worden niet uitgesloten, het onderzoek gaat verder.

fnootdorpfotoos_regio9.jpg
RKDEO

RKDEO in Nootdorp is een voetbalclub met zo’n 1700 leden. Het sportcomplex trekt naast die leden en hun supporters ook nog andere buurtbewoners. Er wordt regelmatig getennist of in de kantine een kaartje gelegd.

fnootdorpfotoos_2015_2.jpg
31 december 2016

Tegen 19.30 uur maakt de beheerder van de club nog een extra controlerondje langs de velden. Die oudjaarsavond was de club juist extra goed verlicht om mensen die eventueel kwaad wilden af te schrikken. Het is namelijk niet de eerste keer dat de sportclub aan de Sportparkweg lijdt onder vernielingen en vandalisme. Een jaar eerder was het rond de jaarwisseling ook al mis. Toen sneuvelen een dug-out en kunstgras.

fnootdorpfotoos_daders1.jpg
Brandstichting

Maar iets na 24.00 uur registreert de bewakingscamera beweging. 2017 is dan net begonnen en er wordt die mistige nacht al aardig wat vuurwerk afgestoken. Er verschijnen vier personen in beeld. Een blijft staan, de andere drie lopen naar de ingang van de kantine. Daar pakken ze iets zwaars, waarschijnlijk een bloembak en gooien een raam in. Door dat gat in de ruit gooien ze omstreeks 00.30 uur een brandbom naar binnen.

  • Wie heeft een vermoeden wie de daders zijn? 
fnootdorpfotoos_bruggetje.jpg
Vlucht

Na de explosie vluchten de daders direct weg richting de Laan van Nootdorp. Twee van hen worden op hun vlucht ook nog van een afstandje gefotografeerd. De twee mannen liepen ter hoogte van tramhalte Nootdorp centrum, niet ver van de sportvereniging. Hopelijk is dat opgevallen. Vermoedelijk zijn de vier daarna om het voetbalveld heen gerend en kwamen ze uit bij het bruggetje aan de Sportparkweg. Op die plek zijn die nacht door getuigen ook nog drie andere personen gezien. De vraag is wie dat zijn geweest. Die drie mannen hebben die nacht namelijk mogelijk contact gehad met de vier daders.

  • Wie zijn de drie mannen die ter hoogte van het bruggetje bij de Sportparkweg contact hebben gehad met de vier daders? 

  • Wie heeft de daders gezien op hun vlucht?
fnootdorpfotoos_brand3.jpg
Schade

De schade na de brand loopt in de tonnen. De club is verzekerd, het sporten gaat door maar de frustratie hierover blijft. Er is waarschijnlijk een brand versnellend middel gebruikt en een soort brandbom gemaakt.

Eerdere vernielingen

De politie onderzoekt nog of er een verband is met de vernielingen rond de jaarwisseling een jaar eerder. Verder hangt er de laatste tijd jeugd rond op het veld. Daarbij zijn er een paar dagen voor de jaarwisseling, op 27 december, nog wat problemen met jongeren geweest bij de club. Die zorgden toen voor overlast en die zijn ook door medewerkers weg gestuurd. De politie kijkt nog of dat er misschien iets mee te maken heeft.

Filmpjes of foto’s

Mogelijk is er onderling over deze brandstichting gesproken en is dat door mensen opgevangen. Ook houdt de politie er rekening mee dat de daders na hun actie de brand van dichtbij hebben bekeken. Er kwamen nogal wat mensen op die knal en het vuur af. De brand wordt op zo’n moment natuurlijk ook door andere omstanders gefilmd. Die filmpjes of foto’s wil de politie dan ook graag bekijken omdat mensen misschien zonder dat te weten ook de daders hebben vastgelegd.

  • Wie heeft er foto- of videomateriaal? 

Regionale opsporingsprogramma

Overigens heeft het regionale opsporingsprogramma Team West ook al aandacht aan de zaak besteed. Er zijn toen een aantal mensen die anonieme tips hebben doorgegeven met mogelijk relevante informatie, de politie zou nog heel graag verder willen spreken met die tipgevers. Bij Meld Misdaad Anoniem worden geen gegevens vastgelegd van tipgevers, dus die kunnen niet worden bereikt. Degenen die eerder anoniem een tip doorgegeven heeft na de uitzending bij het regionale opsporingsprogramma van Team West wordt dus verzocht via de tiplijn te bellen en anders contact op te nemen voor een vertrouwelijk gesprek. 

Anniko van Santen
Tip doorgeven

Help de politie

Sportparkweg

Veeg met twee vingers om de kaart te verschuiven.