Cold case kalender 2020: opnieuw aandacht voor onopgeloste zaken
Voor het vierde achtereenvolgende jaar is er een landelijke cold case kalender gemaakt. Met de cold case kalender brengen rechercheurs langlopende zaken opnieuw onder de aandacht. Ook dit jaar hoopt de politie daarmee waardevolle tips te ontvangen.
Van onopgeloste moorden tot vermissingen; de cold case kalender van 2020 telt 52 uiteenlopende politiezaken. Waaronder de bekendere zaken, zoals de vermissingen van Jolanda Meijer en Tanja Groen. Maar ook wordt er aandacht gevraagd voor onbekende doden.
Tijd in het voordeel
Veel van de onopgeloste moorden worden uiteindelijk opgelost door tips van mensen die weten wie de dader is. Daan Annegarn, recherchekundige: “Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat daders vaak in de loop der jaren in hun persoonlijke omgeving vertellen wat ze hebben gedaan, bijvoorbeeld tegen hun partner of beste vriend. De tijd kan dan in het voordeel van het onderzoek werken. Sommige van die relaties zijn misschien nu niet meer in stand; een liefdesrelatie is bijvoorbeeld verbroken of een vriendschap niet meer zo hecht. Hierdoor durven mensen die cruciale informatie nu wel met ons te delen.”
Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat daders vaak in de loop der jaren in hun persoonlijke omgeving vertellen wat ze hebben gedaan.Daan Annegarn, recherchekundige
Niet strafbaar
Hernieuwde aandacht voor een onopgelost misdrijf kan ook op andere manieren nieuwe tips opleveren. Vaak hebben mensen nog niet eerder getipt, omdat ze simpelweg niet weten dat een zaak nog niet is opgelost. De makers van de cold case kalender ontdekten daarnaast dat veel mensen denken dat het strafbaar is om dergelijke informatie lang achter te houden. Annegarn: “Het is niet strafbaar. Coldcaseteams willen juist graag in gesprek met personen die iets over de zaak kunnen vertellen. De teams hebben vooral behoefte aan namen; tips van mensen die vermoeden dat iemand verantwoordelijk kan zijn voor een misdrijf.”
Waardevolle informatie
In 2017 werd de cold case kalender voor het eerst uitgebracht. En sindsdien levert dat waardevolle, bruikbare informatie op. Zo ontving de politie in 2019 zo’n 202 tips en zijn twee zaken heropend. Vermoedelijk ligt het totaal aantal tips hoger, doordat mensen ook informatie hebben doorgegeven via Meld Misdaad Anoniem.
Gevangenissen en reclassering
Uit onderzoek is gebleken dat onder (ex)gedetineerden relatief veel kennis aanwezig is over gepleegde strafbare feiten. Om deze reden wordt de cold case kalender uitgedeeld in gevangenissen en bij de reclassering. Sinds 2020 wordt de kalender ook in TBS-klinieken verspreid.