Criminelen spelen in op Corona-onrust

  • Landelijk

In heel Nederland ontstaan naar aanleiding van het Coronavirus mooie initiatieven. Veel mensen helpen ouderen en kwetsbaren door bijvoorbeeld boodschappen voor hen te doen. Maar helaas duiken ook meer en meer criminelen op die er een naar slaatje uit willen slaan.

Het varieert van nepcollectanten tot babbeltrucs en phishingberichten. Wees alstublieft op uw hoede en laat u niet beetnemen!

Vraag legitimatie

In Breda waarschuwen wijkagenten voor ‘collectanten’ die zogenaamd namens het Rode Kruis aan de deur komen. Mogelijk zijn dergelijke oplichters ook elders actief. Gebeurt het bij u, vraag altijd om legitimatie en maak desnoods een foto van de collectant. Geef bij twijfel nooit geld; er zijn andere manieren om het Rode Kruis te steunen.

Babbeltrucs

Ook andere babbeltrucs worden op verschillende plekken toegepast. Oplichters die zeggen dat ze uw huis komen ontsmetten of zelfs dat ze u op het Coronavirus kunnen controleren. Geloof dit nooit!
Hulpverleners of verzorgers staan nooit plotseling bij u op de stoep, maar maken altijd eerst een afspraak – die u kunt dubbelchecken bij de organisatie waarvoor zij zeggen te werken.

‘Boodschappenhulp’

202148_oplichting_landelijk.jpg
Voorbeeld van nepmail

Dit soort criminelen spelen doelbewust in op het vertrouwen van hun slachtoffers. Dat kan door een mail-, sms- of whatsappbericht dat er uitziet alsof het van uw eigen bank komt, maar ook door u op straat of bij uw voordeur vriendelijk aan te spreken met een smoes.
Zo zijn er al gevallen bekend van daders die zich bij ouderen aanbieden als ‘boodschappenhulp’. Ze winnen vertrouwen en gaan vervolgens met de bankpas en pincode van het slachtoffer aan de haal.

Geef niets prijs

De politie wil u op het hart drukken om nooit uw bankpas of uw pincode aan een vreemde te geven en ook nooit per post te versturen. Uw bank zal hier nooit om vragen, dus zo’n verzoek is per definitie nep. 
Het is al gebeurd dat mensen een ‘bacterievrije’ of ‘gedesinfecteerde’ bankpas werd aangeboden. Ook daar zitten oplichters achter.

Berichten waarin u wordt verzocht in te loggen op de site van uw bank of creditcardverstrekker, zijn ook altijd nep. Of het nu via sms, whatsapp of e-mail is: klik nooit op een link en gooi het bericht direct weg. Neemt u bij twijfel gerust zelf contact op met de betreffende instantie of vraag de politie om advies.

Anniko van Santen
Tip doorgeven

Schakel de politie in

Bent u of is iemand in uw omgeving onverhoopt toch slachtoffer geworden van oplichting, doe dan aangifte. Ook a​ls u denkt dat u mogelijke daders aan het werk hebt gezien, hoort de politie dat graag.

Online tip doorgeven

Geef je tip online door via het tipformulier van de politie.

Online tip doorgeven