Oplichters en hun babbeltrucs: laat ze niet binnen!

Kopie_-_oudere_vrouw_bellend.jpg

Blijf alstublieft opletten voor babbeltrucs aan de deur. De daders lijken bezoekers met een geloofwaardig verhaal, maar hebben slechts één doel: uw waardevolle bezittingen.  

Met name ouderen zijn het slachtoffer van babbeltrucs. Niet meer alleen op straat bij een pinautomaat, maar ook in hun eigen woning. 

Smoesjes

De oplichters ogen in eerste instantie heel vriendelijk, maar gebruiken smoesjes om het vertrouwen te winnen. Ze doen zich bijvoorbeeld voor als pakketbezorger, een bekende van de buren of als medewerker van de zorg. Ook een truc: ze willen even controleren of er geen lekkage is na een melding van de buren. En terwijl u vriendelijk voor hen een kopje koffie zet, doorzoeken zij uw woning. 

Bekijk op youtube.com

Veilig aan de telefoon

Ook slaan oplichters toe via de telefoon. Met regelmaat doet een onbekende zich voor als ‘bankmedewerker’ en vraagt u om uw persoonlijke gegevens. Niet intrappen! Eigenlijk is het heel simpel: geef nooit uw pincode of bankpas af. Een echte bank zal NOOIT aan u vragen om uw pincode te vertellen. Hang direct op, meld het bij de politie en bel uw bank op ter controle.

Schaamte

Het voelt misschien onvriendelijk om bezoekers aan de deur te weigeren, maar onderschat niet hoe groot de gevolgen van een babbeltruc zijn. Denk aan het aanvragen van nieuwe pasjes, maar ook uw geld en/of dierbare sierden zijn weg. Daarnaast gaan sommige babbeltruc-daders heel ver om hun zin te krijgen. Zo werd onlangs het lichaam aangetroffen van de 91-jarige Cornelia van Geesbergen-Slootmaaker. Zij is mogelijk slachtoffer geworden van een indringer die zich voordeed als medewerker van de thuiszorg, en er daarna vandoor ging met haar sieraden.  

Daglimiet op bankrekening

Voorkomen is beter dan genezen: stel een daglimiet in op uw rekening. Bij eventuele diefstal blijft de schade met zo’n daglimiet beperkt.  

Flyer senioren en veiligheid

De politie maakte onlangs een flyer om ouderen te attenderen op babbeltrucs. Lees meer over deze preventietips. Wordt u desondanks slachtoffer? Doe altijd aangifte bij de politie en attendeer uw omgeving.

Anniko van Santen
Tip doorgeven

Flyer senioren en veiligheid

De politie maakte onlangs een flyer om ouderen te attenderen op babbeltrucs. Wordt u desondanks slachtoffer? Doe altijd aangifte bij de politie en attendeer uw omgeving. Als u informatie heeft, of een vermoeden heeft, kunt u contact opnemen met de Opsporingstiplijn van de politie.

Online tip doorgeven

Geef je tip online door via het tipformulier van de politie.

Online tip doorgeven

Bron: politie.nl

MEER OVER