Drie explosies in flatgebouw; politie toont verdachte

  • Amsterdam

In een flatgebouw aan de Westerduinenstraat in Amsterdam-Noord werd in februari 2024 tot drie keer toe een zware vuurwerkbom tot ontploffing gebracht. Een gezin met drie kinderen moest door de forse schade tijdelijk hun woning uit.

Op woensdag 7 februari ontplofte rond 05.30 uur bij een voordeur in de flat een eerste vuurwerkbom. Bij een andere voordeur in hetzelfde gebouw volgde rond het middaguur de tweede explosie. De bewoonster daar, moeder van drie kinderen, zat op dat moment thuis te werken en vluchtte in paniek naar het balkon.

242159_amstrdm_regio5.jpg
Westerduinenstraat in Amsterdam-Noord

Zwaar beschadigd

Dat tweede getroffen appartement raakte zwaar beschadigd. Het gezin dat er woont moest daarom tijdelijk naar een noodwoning. Ze hebben nog altijd geen idee waarom juist zij het doelwit waren.

Dader

De dader van in elk geval het tweede incident op 7 februari droeg blauwe kleding. Na de ontploffing vluchtte hij op een Swapfiets; dat is een huurfiets met een kenmerkende blauwe voorband. De politie wil weten wie deze man is en is ook op zoek naar zijn mogelijke opdrachtgever.

Derde explosie

Op maandag 19 februari ontplofte opnieuw een vuurwerkbom, bij de voordeur van het al eerder gedupeerde gezin. Ze verbleven op dat moment nog in de noodwoning.

Motief onbekend

De politie heeft nog geen enkele aanleiding kunnen ontdekken waarom het bewuste gezin doelwit is geworden. Mogelijk gaat het om een vergissing. Het onderzoeksteam komt graag in contact met mensen die weten wat het motief kan zijn en/of wie achter de ontploffingen zit(ten).

242159_amstrdm_schade1.jpg
De schade aan de woning was enorm
Anniko van Santen
Tip doorgeven

Help de politie

  • Wie is de persoon op de camerabeelden?
  • Wie zou de opdrachtgever kunnen zijn?
  • Wat is het motief voor de explosies?

Online tip doorgeven

Geef je tip online door via het tipformulier van de politie.

Online tip doorgeven

Westerduinenstraat

Veeg met twee vingers om de kaart te verschuiven.