Drugslab oorzaak van giftige zoutzuurdamp nabij woonwijk

  • Nieuwendijk

Zo’n negentig inwoners van het Brabantse Nieuwendijk werden woensdag 2 december 2020 geëvacueerd uit hun woning. Dit gebeurde nadat de politie een illegaal drugslab ontdekte in een loods aan de Zandsteeg.
 

De politie heeft onlangs één verdachte kunnen aanhouden. Het gaat om een 28-jarige man uit Gorinchem. Hoewel hij inmiddels weer op vrije voeten is, blijft hij wel verdachte in de zaak.

De politie doorzocht de loods naar aanleiding van een melding van rookoverlast en er werd een anijsachtige lucht geroken. Het bleek al snel een giftige zoutzuurdamp, die mogelijk dodelijk kan zijn bij grote concentraties.

Drugsketel aangetroffen

Daarop rukten er speciale eenheden uit om het pand veilig in te kunnen. Binnen werd onder meer een kokendhete, pruttelende drugsketel aangetroffen. Er lijkt iets te zijn mis gegaan in het productieproces.
Het leeghalen van dit drugslab kostte zo’n 50.000 euro aan belastinggeld, maar de rekening hoort eigenlijk bij de criminelen te komen liggen.

Levensgevaarlijk

Een dergelijke drugslab is levensgevaarlijk. Naast de giftige stoffen ontstaat er bij het produceren ook ontploffingsgevaar. Vermoedt u dat er een drugslab in uw omgeving is? Geef het door aan de politie. Dit kan ook anoniem via Meld Misdaad Anoniem of vertrouwelijk via het Team Nationale Inlichtingen.

Anniko van Santen
Tip doorgeven

Help de politie

De politie probeert te achterhalen wie de drugs produceerden. Mogelijk is het u opgevallen dat er met busjes grondstoffen werden aan- en afgevoerd of materialen om het lab mee in te richten, of dat er personen aanwezig waren bij de loods. Beschikt u over informatie die van belang kan zijn? Neem alstublieft contact op.

Online tip doorgeven

Geef je tip online door via het tipformulier van de politie.

Online tip doorgeven

Zandsteeg

Veeg met twee vingers om de kaart te verschuiven.

MEER OVER