Drugslabs en dumpen drugsafval

  • Landgraaf
  • Update 

Niet alleen is het produceren van drugs zeer riskant, ook het afval dat overblijft is levensgevaarlijk.

Update

3 tips, één beller gaf bijvoorbeeld een mogelijke locatie van een drugslab door.

Het aantal ontmantelde harddrugslaboratoria is het afgelopen jaar explosief gestegen, maar daarmee ook het aantal dumpingen van drugsafval. Achter elke dump zit een enorm crimineel netwerk met gigantische winsten. Via de dumpplek probeert de politie de drugslabs te vinden en ook de criminele leiders van de drugsbende.

tcm17338212_large.jpg
Lucratief

Paddenstoelen, wiet en hasj zijn voorbeelden van plantaardige drugs. Synthetische drugs, pillen vaak, zijn in een laboratorium nagemaakte plantaardige drugs. In deze lucratieve illegale business gaan alleen al in Nederland miljarden om. De meeste pillen zijn bestemd voor de export zoals naar Australië, Spanje en het Verenigd Koninkrijk.

tcm17338213_large.jpg
Ontmanteld

Omdat de vraag groeit en het snel geld verdienen is, groeit ook het aantal drugslabs. Het aantal in ons land ontmantelde drugslabs is de laatste anderhalf jaar meer dan verdubbeld. Werd er in 2013 gemiddeld nog niet één lab per week gevonden, tegenwoordig ligt de vangst op zo’n twee drugslaboratoria per week.

tcm17338203_large.jpg
Afval

Voor het maken van synthetische drugs zoals xtc en amfetamine, moet je bijvoorbeeld in een glazen kolf of vat de grondstoffen (BMK of PMK) opkoken met chemicaliën als zoutzuur, mierenzuur of formamide. Na scheiding worden van olieachtige substantie pillen of pasta gemaakt. De vloeibare reststoffen blijven over als drugsafval.

  • Wie is er op zaterdag 21 maart 2015 getuige geweest van het dumpen van drugsafval bij een parkeerplaats aan de Toeristenweg tussen Brunssum en Landgraaf?
tcm17338216_large.jpg
Uden

In een drugslab in Uden werden, met hun gasmaskers nog op, de lichamen gevonden van twee mannen (28 en 35). Waarschijnlijk lagen de mannen daar al een paar dagen en zijn ze overleden na het inademen van giftige gassen van de chemicaliën die ze gebruikten bij het maken van XTC.

tcm17338217_large.jpg
Zaltbommel

Maar ook als je in de omgeving van een drugslab woont loop je gevaar. Zoals bij een onlangs gevonden drugslab in een zeecontainer op het terrein van een autobedrijf in het Gelderse Zaltbommel, waar met honderden kilo’s per week amfetamine werd gefabriceerd, oftewel speed.

tcm17338211_large.jpg
Locaties

Verreweg de meeste drugslabs worden in het zuiden van Nederland opgezet en daarvan staat het merendeel in Brabant. Ze zijn op het platteland te vinden in boerderijen, op industrieterreinen, of andere afgelegen gebieden. Maar ook in de stad, in woningen, garages of flatgebouwen.

tcm17338218_large.jpg
Zuiden

Het zuiden heeft eigenlijk al een cultuur van het produceren van drugs. Er zijn daar veel oude criminele netwerken, die zijn nodig voor het produceren en de verspreiding van de drugs. Ook zit het dicht bij de grenzen Duitsland en België, de drugs zijn dus ook snel over de grens. Maar het is wel een trend dat er een verschuiving te zien is. Er zijn ook steeds meer drugslabs en er wordt ook meer gedumpt boven de rivieren.

tcm17338204_large.jpg
Alert

Omdat drugslabs een gevaar vormen voor hun omgeving, wil de politie daar mensen alert op maken. Zo kan het bijvoorbeeld opvallen dat ergens af en aan onbekende bestelbusjes rijden. Een drugslab is een kleine chemische fabriek, met de aanvoer van grondstoffen en de afvoer van producten en afval. Misschien dus dat dat daar dan aan de hand is.

tcm17338389_large.jpg
Dumpen

Als er ergens een drugslab is, wordt vaak in de omgeving het afval gedumpt. Achter elke dump zit een enorm crimineel netwerk met gigantische winsten. Via de dumpplek probeert de politie de drugslabs te vinden en ook de criminele leiders van de drugsbende.

tcm17338323_large.jpg
Eerste dump

Op zaterdag 21 maart 2015 tegen 23.00 uur stuit de politie bij een parkeerplaats aan de Toeristenweg tussen Brunssum en Landgraaf op onder andere een partij blauwe vaten, waar witte damp vanaf komt. Verder staan er ook nog witte kannen en ander afval zoals lege dozen en plastic, duidelijk de restanten van de productie van synthetische drugs.

  • Wie is er kort voor zaterdagavond 21 maart 23.00 uur nog op deze plek geweest en kan zeggen dat het er niet lag?

  • Wie zag hier die avond iets in de omgeving dat met deze dump te maken kan hebben?
tcm17338324_large.jpg
Tweede dump

Op zondagmorgen 22 maart 2015, wordt de brandweer rond 09.15 uur met spoed opgeroepen om naar de Rouenhofstraat te gaan, omdat er rook komt uit de dertien witte vaten vol drugsafval die hier zijn gedumpt. Om sommigen zaten zwarte vuilniszakken. Mogelijk was het afval van deze tweede dump afkomstig van hetzelfde drugslab.

  • Wie is er op zondagmorgen 22 maart 2015 getuige geweest van het dumpen van drugsafval aan de Rouenhofstraat?

  • Wie heeft er iets gezien dat met de dump te maken kan hebben?
tcm17338210_large.jpg
Levensgevaarlijk

Drugsafval is makkelijk te herkennen. De geur kan daarbij helpen: XTC ruikt een beetje zoetig, amfetamine/speed heeft een meer zurige lucht. Bij het stuiten op drugsafval moet je meteen 112 bellen en afstand houden. Het gaat om chemisch afval dat zeer brandbaar is, sterk bijtend en giftig.

tcm17338214_large.jpg
Schoppen

Veel mensen zijn geneigd om even tegen zo’n vat aan te schoppen om te horen wat er in zit. Nooit doen want dan kan zo’n vat scheuren. Ga ook nooit in de damp staan die soms boven zo’n dumpplaats hangt want dat is zoutzuur.

tcm17338209_large.jpg
Huren

Drugslabs worden overal opgezet: in leegstaande stallen, schuren en in woningen. Die worden vaak gehuurd en als verhuurder ben je dan ook strafbaar. Dit kan bijvoorbeeld betekenen dat na ontdekking op last van de Burgemeester een stal of schuur wordt gesloten en dat het dan niet meer verhuurd kan worden.

  • Wie heeft of weet dat er een ruimte verhuurd is die mogelijk gebruikt werd of wordt voor het produceren van drugs?
tcm17338202_large.jpg
Advies

De politie adviseert huurders altijd te vragen wat degene van plan is met het gehuurde om dit te controleren en om alleen een huurcontract af te sluiten met degene die voor je staat. Criminelen laten namelijk vaak het contract tekenen door een stroman. Anders kan je maar zo verzeild raken in een wereld waarmee je niets te maken wilt hebben, en krijg je bijvoorbeeld naderhand je verhuurde huis terug dat totaal geruïneerd is.

  • Wie heeft er informatie over mogelijke drugslabs?

Toeristenweg

Veeg met twee vingers om de kaart te verschuiven.

MEER OVER