Grootschalig DNA-onderzoek in zaak Nicky Verstappen

  • Landgraaf
  • Update 

U bent bij alle afnamelocaties welkom.

Update

De politie wil de ruim 14.000 mannen die hebben meegedaan heel erg bedanken. Alle DNA-monsters worden de komende maanden verwerkt bij het NFI, dat kan nog zo’n 6 tot 12 maanden duren.

In augustus 1998 verdween de pas 11-jarige Nicky Verstappen uit het jeugdkamp op de Brunssumerheide. Na een grote zoekactie werd de volgende dag het lichaam van het jongetje gevonden. Lees hier meer over deze zaak en geef informatie door. 

dnaonderzoeknikky_heikop2.jpg
Start DNA-verwantschapsonderzoek

Lees hieronder meer over de dood van Nicky Verstappen, wat een DNA-verwantschapsonderzoek inhoudt en waarom het belangrijk is dat zoveel mogelijk mannen meewerken. Ook vindt u hier de afnamelocaties in Heibloem, Landgraaf en Heerlen en de openingstijden. De folder over het DNA-verwantschapsonderzoek leest u hier. 

Welkom bij alle afnamelocaties

Op 13 maart 2018 stond de teller op ruim 12.000 mannen. Als u zo’n brief heeft gekregen, dan staat daar een oproeptijd en locatie in. Misschien kon u toen niet maar als u die afspraak heeft gemist dan is ‘beurt’ niet voorbij. U bent bij elke afnamelocatie welkom. Maandag tot en met donderdag van 13.00 tot 21.00 uur, kunt u terecht in het Patronaat, gelegen aan de Ursulastraat 232 in Kerkrade.Dinsdag, woensdag en donderdag, eveneens van 13.00 tot 21.00 uur, kunt u terecht in het Zorgcentrum Zuyderland, gelegen aan de Prins Hendriklaan 376 in Brunssum.Woensdag tot en met vrijdag van 13.00 tot 21.00 uur, zaterdag en zondag van 10.00 tot 18.00 uur kunt u terecht in het Icarusgebouw te Heerlen.Donderdag 15 maart van 15.00 - 21.00 uur, politiebureau in Heythuysen, Biesstraat 21. Een afspraak maken is niet nodig. Neem een geldig legitimatiebewijs mee. Elke man die meedoet vergroot de kans op succes.

Facebookactie

Een inwoner van Kerkrade vertelde bij ons in de uitzending hoe hij via Facebook graag zo veel mogelijk mensen over de streep wilde trekken. Wil je ook meedoen met de actie?

dnaonderzoeknikky_plektent.jpg
Jeugdwerk

Nicky Verstappen uit het Noord-Limburgse plaatsje Heibloem ging zaterdagochtend 8 augustus 1998 met 37 andere kinderen op kamp van het plaatselijke jeugdwerk. De kinderen en 12 begeleiders gingen die 8e augustus 1998 naar een plek waar het jeugdwerk uit Heibloem al jarenlang kwam: recreatie-oord de Heikop, aan de rand van natuurgebied de Brunssummerheide.

dnaonderzoeknikky_tent3.jpg
Tentenkamp

Het tentenkamp van het jeugdwerk stond destijds aan de rand van het recreatieoord, midden in de natuur. Er was een hoofd- en een toiletgebouw, maar verder werd vooral uit de tenten geleefd. De 37 kinderen sliepen verspreid over tien tenten, en verder waren er nog tenten voor de staf en bv. het eten en spelmateriaal. Nicky sliep met 4 andere jongens in een tent met plastic ramen, hun tent stond tegen de rand van het natuurgebied de Brunssummerheide. Zondagavond 9 augustus 1998 liggen de vijf jongens samen in hun grijsgroene bungalowtent maar maandagochtend wordt er om 08.30 uur alarm geslagen: Nicky is weg. Hij lijkt blootvoets te zijn verdwenen.

dnaonderzoeknikky_nicky3.jpg
Zoektocht

De volgende ochtend: dinsdag 11 augustus, heeft de politie inmiddels de regie overgenomen in de zoektocht naar Nicky. Er worden twee speurhonden en een vliegtuigje ingezet en de vrijwilligers krijgen begeleiding zodat er gestructureerd wordt gezocht. Nicky is al bijna 40 uur weg. De laatste zoektocht van die dag begint om ongeveer 20.15 uur. Op een stukje terrein aan de Schinvelderweg ziet een oom van Nicky opeens iets roods. Nicky Verstappen is gevonden. Hij ligt op zijn rug, alsof hij slaapt en met gestrekte benen alsof hij is neergelegd. Nicky wordt gevonden in zijn rode Ajax pyjamabroek.

dnaonderzoeknikky_vindplek.jpg
Meerdere scenario’s

De exacte doodsoorzaak van Nicky is nooit vastgesteld en de politie kan ook niet met zekerheid zeggen of hij wel of niet seksueel misbruikt is. Feit is wel dat Nicky een volkomen gezonde jongen was waarvan men niet verwacht dat hij zo opeens een natuurlijke dood sterft en bovendien lijkt het alsof hij door iemand is achtergelaten. Een van de scenario’s waar de politie rekening mee houdt is dat hij is meegenomen de kant van dat bosje op. Een ander scenario is dat hij zelfs een tijd van de heide weg is geweest  en later weer is teruggebracht. 

dnaonderzoeknikky_monument.jpg
DNA aangetroffen

Op de kleding van Nicky zijn DNA sporen aangetroffen van een onbekende man. Die man heeft de politie nooit rechtstreeks weten te vinden terwijl juist die man waarschijnlijk kan vertellen wat er is gebeurd of de politie op een spoor van een verdachte kan zetten. Overigens is dat aangetroffen DNA al vergeleken met iedereen die bij het kamp was, en dat leverde geen match op.

dnaonderzoeknikky_kaartstill1.jpg
Gezochte man komt waarschijnlijk uit de omgeving

De politie denkt dat de plek waar Nicky is achtergelaten iets over die man zegt. Deskundigen zeggen eigenlijk allemaal hetzelfde: namelijk dat de man lokale bekendheid gehad moet hebben: bekendheid met De Heikop, bekendheid met de Brunsummerheide en misschien zelfs wel bekendheid met het kerstbomenperceeltje waar Nicky is gevonden. Experts en onderzoeken geven aan dat de man zeer waarschijnlijk binnen een straal van 5 km woont of woonde van de vindplek. Nog specifieker: waarschijnlijk in het gebied ten zuiden van de hei: uit of Landgraaf of de gedeelten van Heerlen en Brunssum die net aan de hei grenzen.

dnaonderzoeknikky_nicky2.jpg
DNA - verwantschapsonderzoek

De sporen van de onbekende man heeft de politie met betere technieken laten opwaarderen en via een DNA-verwantschapsonderzoek wil ze nu proberen te achterhalen wie dat is. Er worden zo’n 21.500 mannen gevraagd of ze hun DNA willen afstaan. De politie vindt dat deze zaak met de huidige technieken het verdient na 20 jaar te worden opgelost.

dnaonderzoeknikky_dna_still1.jpg
DNA: hoe kan het helpen?

DNA is de drager van ons erfelijk materiaal. Het zijn een soort lange om elkaar draaiende strengen, in een voor ieder mens uniek patroon genetische codes. Dat DNA is in ons lichaam verpakt in chromosomen, die in de kern van elke cel in je lichaam zijn te vinden, of het nu een huid- of zenuwcel is. Elk mens heeft 46 van die chromosomen - 23 van je vader en 23 van je moeder – geordend in paren. Vooral het 23e paar chromosomen is interessant: dat zijn de geslachtschromosomen. Bij een vrouw zijn dat 2 X-chromosomen, bij de man een X en een Y.  Ook van die geslachtschromosomen krijg je de helft van je moeder en de helft van je vader mee. Bij de moeder is dat altijd een X-chromosoom, maar de vader bepaalt dus het geslacht van een toekomstig kind. Geeft hij via zijn zaadcel een X-chromosoom mee, dan wordt het een meisje, levert hij een Y-chromosoom, dan wordt het een jongen.

dnaonderzoeknikky_dnastill2.jpg
Y-chromosoom

Dat kleine Y-chromosoom wordt vrijwel 100% identiek van vader op zoon overgedragen. Daarom kun je er mannelijke familiebanden mee aantonen. Dat specifieke Y-chromosoom kijgt een man 1 op 1 van zijn vader, en die weer van zijn vader, enzovoorts. Met die achtergrond wordt DNA-verwantschapsonderzoek gedaan. Als onderzoekers tijdens het komende DNA-verwantschapsonderzoek stuiten op iemand met zo’n zelfde Y-chromosoom als de onbekende man – dat kan dat ook van hele verre familie zijn - en komt de politie hopelijk uiteindelijk uit bij de man wiens DNA bij Nicky is gevonden.

dnaonderzoeknikky_brief.jpg
Oproep om DNA af te staan

Als je zo’n brief hebt gekregen of als je sowieso vrijwillig DNA wil  afgeven – dat mag ook - kom je bij een afnamepunt. Het Nederlands Forensisch Instituut krijgt alleen gecodeerde staafjes, geen gegevens van de persoon die DNA afgaf. Zij maken een DNA-profiel uit het wangslijm en kijken dan puur of er een match is met het bewijsmateriaal.  Geeft uw afgenomen DNA-materiaal geen match, dan wordt het vernietigd. U krijgt ook geen profiel of iets dergelijks opgestuurd. Als er wel een match is, krijgt het onderzoeksteam een seintje, zodat zij een stamboom kunnen gaan maken. Hopelijk leidt het DNA van een vrijwilliger dan naar degene die Nicky vermoedelijk achterliet en wordt eindelijk duidelijk wat er in 1998 is gebeurd.

dnaonderzoeknikky_nicky9.jpg
Afnamelocaties en openingstijden

Afnamelocatie in HeibloemVan zaterdag 24 februari tot en met dinsdag 27 februari. De Klokkenstoel, Sint Isodoorstraat 15, Heibloem. Afnamelocaties in LandgraafVan zaterdag 24 februari tot en met vrijdag 09 maartBasisschool Bei de Ling, Lindestraat 10, 6374 XE LandgraafClublokaal SVN Landgraaf, Heigank 109-a, 6373 KP LandgraafMegaland, Hofstraat 13-15, 6372 XC LandgraafBuurthuis de Molt , Dr. Nolenstraat 32, 6371 EC LandgraafAfnamelocatie in HeerlenVan zaterdag 24 februari tot en met vrijdag 09 maartIcarusgebouw , Spoorsingel 1, 6412 AA HeerlenOpeningstijden afnamelocatiesAlle locaties zijn open van maandag tot en met vrijdag van 13:00 tot 21:00 uur en in het weekend van 10:00 tot 18:00 uur.

Anniko van Santen
Tip doorgeven

Help de politie

Landgraaf

Veeg met twee vingers om de kaart te verschuiven.