Echtpaar overvallen en vastgebonden in hun bedrijf

  • IJsselstein
  • Update 

Op woensdag 3 mei in de vroege ochtend komt een echtpaar aan bij hun kipverwerkingsbedrijf. Er komt een leverancier deze ochtend dus ze gaan vroeg aan de slag. Maar als ze in hun kantoortje aan het werk zijn, komen er ineens twee gewapende mannen binnen die geld eisen en naar de kluis vragen en het echtpaar vast tapen.

Alles wordt overhoopgehaald door de daders en ze gaan er vandoor met de ketting van mevrouw en cash geld. De daders vertrekken in een van de bussen van het bedrijf en steken daarvoor ook nog het productiegedeelte van het bedrijf in brand.

117500_ijsselstein-pd4.jpg
Kipverwerkingsbedrijf

De vrouw (41) van een echtpaar uit Gouda heeft sinds 2013 een kipverwerkingsbedrijf, samen met haar broer. Haar echtgenoot is afgekeurd maar helpt waar hij kan in het bedrijf mee. Op woensdag 3 mei komen ze iets na 03.00 uur aan bij het bedrijf in IJsselstein. Het bedrijf is opgedeeld in twee gedeeltes: het verwerkingsdeel en het opslag- en kantoorgedeelte. Ze doen allebei de deuren open en gaan direct aan de slag.

Overval

Dan komen ineens twee gewapende mannen met bivakmutsen het kantoor binnenvallen. De een is fors, de ander heeft een normaal postuur. De forse dader loopt direct op de man af en richt een pistool op zijn hoofd. Hij roept direct: op je knieën! De man doet dit en vervolgens vraagt de dader: waar is het geld en de kluis! En hij slaat de man hierop een aantal keer tegen zijn hoofd. De andere dader loopt op de vrouw af en dwingt haar ook op haar knieën. Vervolgens duwt hij haar op haar buik tegen de grond en tapet hij de armen van de vrouw op de rug vast. Ze is weerloos als de man haar kleding gaat onderzoeken op geld. Dan ziet hij de gouden ketting van de vrouw en neemt die mee.

Onbekende taal

Nadat het echtpaar is vastgebonden, gaat de dader met het normale postuur het kantoor uit. Het echtpaar hoort hem buiten in een onbekende taal met iemand praten. Mogelijk is buiten nog een derde dader of hij was met iemand aan de telefoon. De forsere dader blijft in het kantoor. Na een kwartier komt zijn compagnon terug en gaan de twee er vandoor in de witte Renault Master van het stel.

117500_ijsselstein-schade3.jpg
Brandlucht

De slachtoffers zitten dan nog steeds vastgebonden in het kantoortje en ruiken een brandlucht. Na ongeveer drie kwartier weet de man zichzelf los te krijgen. Al die tijd waren ze doodsbang waar die brandlucht vandaan kwam en of de brand hen zou insluiten. Uiteindelijk bleek dat de daders in het verwerkingsdeel van het bedrijf een pallet met verpakkingsmateriaal in brand hebben gestoken. Dat heeft een tijdje enorm heftig gebrand en ervoor gezorgd dat alle apparatuur verwoest is. Gelukkig zat er goed isolatiemateriaal op de wanden waardoor het vuur geen grip heeft gekregen op het gebouw, want dan was de schade vele malen groter geweest. En was het de vraag of het stel op tijd uit het gebouw was gekomen.

117500_ijsselstein-bbdaders.jpg
Dader 1

Op bewakingsbeelden van naastgelegen bedrijven is de aankomst van de daders wel te zien. De dikkere is tussen de 1.75 – 1.80 meter lang. Hij droeg een donkergrijze/zwarte jas met capuchon, een zwarte broek, mogelijk van leer, zwarte, strakke handschoenen en een bivakmuts met twee gaten voor de ogen. En hij had een harde stem.

Dader 2

De andere man had een normaal postuur en was een stukje langer. Hij droeg een blauwe jas met capuchon en een bruine broek en had ook een bivakmuts met twee gaten voor de ogen op. En hij droeg opvallende witte/geelachtige stoffen handschoenen. Van beide mannen is geen huidskleur gezien. Hoe ze daar bij het bedrijf aangekomen zijn en of ze de slachtoffers daar bijvoorbeeld hebben opgewacht is niet duidelijk. 

117500_ijsselstein-krt2.jpg
Industrieterrein

Het overvallen kipverwerkingsbedrijf ligt op het industrieterrein “Over Oudland” in IJsselstein. Dat is in de omgeving beter bekend als industriegebied “Lage Dijk”. Midden in de nacht wordt daar veel geladen en gelost. Het is al wel even geleden maar dat er een aantal mannen daar in de omgeving van de Produktieweg rondhingen die nacht van dinsdag 2 op woensdag 3 mei is misschien toch iemand bijgebleven. Ook kan niet worden uitgesloten dat de daders de slachtoffers al vanuit Gouda zijn gevolgd.

  • Wie heeft de daders mogelijk gezien op dat industrieterrein?
117500_ijsselstein-krt.jpg
Teruggevonden bestelbus van slachtoffers

De witte Renault Master waarin de daders zijn gevlucht is later terug gevonden. Hij stond in de berm van de N207 bij Bergambacht in de richting van Gouda. Hij was leeg en stond op een rare plek. Misschien dat iemand iets heeft gezien van het achterlaten van die bus daar op die vreemde plek. Mogelijk dat de daders daar in een ander voertuig zijn overstapt. Als ze direct daar naartoe zijn gereden, dan moeten ze daar zo rond 04.00 uur zijn aangekomen. De witte Renault Master is overigens inmiddels weer terug bij de leasemaatschappij dus als u die nu ziet rijden is er niets mee aan de hand.

  • Wie heeft iets gezien van het wegzetten van die witte Renault Master op de N207 bij Bergambacht?
117500_ijsselstein-ketting.jpg
Gouden ketting

De daders hebben ook de gouden ketting van de vrouw meegenomen, een zeer specifieke ketting. Het gaat om een grote platte gouden schakelketting met twee muntjes eraan en een hangertje daartussen. Deze ketting is speciaal voor haar huwelijk in Duitsland gemaakt en is dus uniek. Ze droeg de ketting al 21 jaar en heeft veel waarde voor haar. Ze zou hem zeer graag weer terugkrijgen.

  • Wie weet waar de gouden ketting van de eigenaresse is of heeft deze ergens te koop aangeboden gezien?

Mogelijk een zakelijk conflict als motief

Na onze uitzending van 7 november 2017 is er een belangrijke tip binnengekomen. Iemand denkt dat de overval is gepleegd om het echtpaar zakelijk te raken. Dat het dus niet ging om het geld dat daar lag of dat de brandstichting bedoeld was om sporen uit te wissen, maar dat de brand uit woede is gesticht, puur om het bedrijf een slag toe te brengen. Om de zaak verder te kunnen oplossen is het onderzoeksteam van de politie benieuwd of mensen dit verhaal misschien herkennen.  Misschien zet het mensen op het spoor van de daders en/of een eventuele opdrachtgever.

  • Wie heeft een vermoeden wie achter deze brandstichting zit, of wie de opdrachtgever voor de brand is? 
Anniko van Santen
Tip doorgeven

Help de politie

Produktieweg

Veeg met twee vingers om de kaart te verschuiven.