Een tip doorgeven aan de politie; wat past bij jouw situatie

Politie_meldkamer_stockkopie.jpg

Stel: jij hebt informatie waarmee je een ernstig misdrijf kunt helpen oplossen. Misschien weet je wie het heeft gedaan, misschien weet je hoe het is gegaan of waarom. Zeker bij hele ernstige misdrijven, vind je het misschien lastig om door te geven wat je weet zodat de zaak kan worden opgelost.

Het kan dat je bang bent voor de dader of je kunt de gevolgen nog niet helemaal overzien. Het allerbelangrijkste: het is nooit te laat om te praten. Nooit. Maar hoe doe je dat?

Anniko van Santen
Tip doorgeven

Contact met de politie

Op dit moment kun je contact opnemen op deze manieren:

Online tip doorgeven

Geef je tip online door via het tipformulier van de politie.

Online tip doorgeven

Wat past het beste bij jouw situatie?

Voor de politie en het oplossen van de zaak, is het het prettigst als je tipt door contact op te nemen met de tiplijn of door een tipformulier in te sturen. Daarbij laat je naast je tip, ook je naam en adresgegevens achter. Dat heeft veel voordelen. Rechercheurs kunnen namelijk op een later tijdstip rustig met je praten om te kijken wat je weet en doorvragen als iets niet duidelijk is. Ook kunnen ze samen met jou kijken of je misschien nog meer informatie over een dader hebt die helpt bij het oplossen van een zaak. De Officier van Justitie is blij als mensen rechtstreeks tippen bij de politie en daarbij gewoon hun eigen naam achterlaten.

De Officier moet in de rechtbank namens de slachtoffers en de Nederlandse samenleving zorgen dat de dader een passende straf van de rechter krijgt. En officieren weten dat een rechter het fijn vindt als hij of zij kan zien en horen wie er heeft getipt. Een tip van iemand die altijd eerlijk is geweest, en er geen voordeel bij heeft dat iemand wordt veroordeeld, kun je meteen heel serieus nemen.

Anoniem of vertrouwelijk

Wil je absoluut niet dat de dader te weten komt wie jij bent, dan blijven er twee manieren over: Meld Misdaad Anoniem (M) en het Team Nationale Inlichtingen (TNI).

Meld Misdaad Anoniem

‘M’ is heel belangrijk voor het oplossen van misdrijven. Afgelopen jaar werden ruim 3000 daders aangehouden dankzij anonieme tips. ‘M’ is niet van de politie en kan niet zien wie contact opneemt. Ze geven alleen informatie door als de dader er niet achter kan komen dat jij degene bent die heeft gepraat.

Bewijs of aanknopingspunt

Als je bij Meld Misdaad Anoniem een tip achterlaat is dat een aanknopingspunt waar de politie verder mee kan onderzoeken. Dat werkt heel goed bij sommige situaties. Stel: je denkt dat er bij jou in de straat een hennepkwekerij zit. Dan kan de politie na je anonieme tip verder zelf aan de slag met verzamelen van bewijs. Is er bijvoorbeeld iets vreemds met de elektriciteit of is het dak veel warmer dan andere daken? Je tip is dan geen bewijs dat er een kwekerij zit, maar zet de politie wel op het spoor ervan. Maar als je bij ‘M’ een tip met alleen de mogelijke naam van een moordenaar achterlaat - en diegene is voor de politie helemaal ‘nieuw’ in het onderzoek - dan is voor een rechter jouw anonieme tip niet genoeg om de zaak op te lossen. Het blijft dan een aanknopingspunt en geen bewijs.

Team Bijzondere Getuigen

Er is nòg een manier om informatie door te gegeven waarbij je tip door een rechter wèl meteen wordt gezien als bewijs - en waarbij je toch anoniem blijft voor de dader. Dat is door vertrouwelijk met de politie te praten bij de mensen van het Team Bijzondere Getuigen. Dat is een afdeling waar politiemensen werken die alleen maar bezig zijn met de informatie van getuigen die op de een of andere manier beschermd moeten worden. Zij garanderen dat je anoniem blijft voor de dader, maar bijvoorbeeld ook voor de rechercheurs van het onderzoek en de Officier van Justitie. Het team geeft alleen je informatie door; die garanties zijn wettelijk vastgelegd. Er wordt dus alles aan gedaan om de dader te pakken èn jou veilig te houden.

Hoe werkt het?

Normaal gesproken bel je het TNI en krijg je het Team Nationale Inlichtingen aan de lijn. Het allereerste wat jullie samen doen, is kijken naar jouw specifieke situatie en wat er nodig is om jou veilig te kunnen laten tippen. Pas als dat helemaal duidelijk en veilig is, ga je een verklaring afleggen. Die verklaring is belangrijk bewijs in de rechtszaak en kan doorslaggevend zijn om een dader te veroordelen. Nog een voordeel: wie bij Meld Misdaad Anoniem tipt, komt niet in aanmerking voor een uitgeloofde beloning. Via het Team Bijzondere Getuigen kun je dus mogelijk wel de beloning krijgen.