Gedumpt drugsafval mogelijk afkomstig uit hetzelfde lab

  • Heijningen e.o.

De politie vermoedt dat het drugsafval dat de afgelopen maanden is gedumpt in de gemeenten Moerdijk en Steenbergen, afkomstig is uit één drugslab. Het giftige afval werd achtergelaten in Heijningen, Willemstad en Dinteloord.

Update

Bedankt voor de acht binnengekomen tips! Het team is ermee aan de slag.

Uit onderzoek blijkt dat drugsproducenten vaak geen lange afstand rijden om hun afval te dumpen. Met alle gevolgen van dien rijden ze slechts zo’n 15 kilometer om de tonnen en jerrycans met giftige stoffen te lozen. Om deze reden vermoedt de politie dat hetzelfde drugslab verantwoordelijk zou kunnen zijn voor de drie drugsdumpingen in de gemeenten.

Verlaten aanhanger

202488_Heijningen_wa003.jpg
Achtergelaten aanhangwagen

Zo werd er op maandagochtend 17 augustus een verlaten aanhanger aangetroffen op de Sabinaweg in Heijningen. Onder het dekzeil zat zo’n 2.500 liter aan giftig afval. Vanwege de zware lading heeft de aanhanger vermoedelijk niet ver kunnen rijden. De kosten om het drugsafval op te ruimen bedroegen ruim 10.000 euro. Opvallend: de gebruikte aanhanger blijkt te zijn gestolen in 2006.

Gestolen paardentrailer

202488_Heijningen_20200707_112809.jpg
Gestolen trailer vol drugsafval

Ook in de nacht van 6 op 7 juli werd er drugsafval gedumpt nabij Heijningen, in het dorpje Willemstad. Op het Sluispad-Noord werd een paardentrailer aangetroffen die in mei in Oosterhout is gestolen. De trailer was tot de nok toe gevuld met de giftige overblijfselen van drugsproductie.
De politie vermoedt ook bij dit voertuig dat de daders er niet lang mee hebben gereden: de paardentrailer had een lekke band en was volgeladen.

Verlaten bedrijfsauto

202488_Heijningen_pdfbuskenteken.jpg
VW Crafter en kenteken

In hetzelfde gebied werd eind maart op een carpoolplaats aan de Noordlangeweg in Dinteloord ook een blauwe Volkswagen Crafter aangetroffen. De bestelbus was voorzien van een vals kenteken en stond vermoedelijk al enige tijd op de carpoolplaats. De Crafter was volgeladen met vaten, jerrycans en giftig afval.

Een drugslab herkennen

Een drugslab in de omgeving is levensgevaarlijk: naast ontploffingsgevaar, zijn de giftige stoffen niet goed voor de gezondheid. U kunt een lab onder andere herkennen aan de aparte geur, verduisterde ramen en het aan- en afrijden van bestelbusjes.

Anniko van Santen
Tip doorgeven

Waar zit het drugslab?

De politie hoopt dat iemand een vermoeden heeft waar een dergelijk drugslab kan zitten in de omgeving van de afvaldumpingen. Ook als u informatie heeft over de dumpingen zelf, hoort de politie dat graag.

Online tip doorgeven

Geef je tip online door via het tipformulier van de politie.

Online tip doorgeven

Heijningen

Veeg met twee vingers om de kaart te verschuiven.