Gewapende overval bejaard echtpaar in hun huis aan de Berkweg

 • Hengelo
 • Update 

De daders gaan er in een opvallende BMW vandoor die ook op beeld staat.

Update

8 tips. De ochtend na de uitzending werd aan de IJsseldijk tussen Heerde en Welsum bij een terrein voor zandopslag een uitgebrande BMW Touring gevonden. Dat is zo’n zelfde auto als waar de daders in hadden gereden. De politie wil graag weten wie er wat heeft gemerkt van dat in brand steken, de daders zijn bij die zandopslag geweest.

Woensdagochtend 24 september 2014 even na 10.30 uur wordt een bejaard echtpaar in hun huis aan de Berkweg in Hengelo overvallen door vermoedelijk vijf gemaskerde en gewapende daders. In de woning is behalve het stel ook hun zoon aanwezig en twee mensen die op visite zijn. Iedereen wordt onder schot gehouden en de zoon wordt zelfs met een strijkijzer geslagen. De daders vertrekken pas nadat ze geld hebben gekregen.

tcm17328592_large.jpg
Slachtoffers

Het is een bejaard Syrisch-orthodox echtpaar, waarvan bijna 40 jaar geleden de man als eerste naar Nederland kwam voor een baan bij een tuinmeubelenfabrikant. Korte tijd later volgen vanuit Turkije ook zijn vrouw en kinderen. De man (82) heeft ernstige gezondheidsproblemen en slijt zijn dagen in een ziekenhuisbed in de kamer. Zijn vrouw (70) verzorgt hem, maar omdat ook zij niet fit is, springen hun kinderen bij waar ze kunnen.

tcm17328591_large.jpg
Motief

Ze zijn weggegaan met een contant geldbedrag, dat bestemd was voor het opknappen van de tuin van het echtpaar. Dat is niet een heel erg groot bedrag. Mogelijk waren de daders bij het verkeerde huis, of dachten ze dat er meer te halen viel.

tcm17328585_large.jpg
Daders

Er zijn geen uitgebreide signalementen, dat komt omdat alle daders bivakmutsen droegen en donkere kleding aan hadden. Boven waren in elk geval drie daders. Beneden waren het er twee, maar het kan zijn dat een van hen heen en weer liep tussen boven en beneden.

tcm17328583_large.jpg
Bestuurder

Over slechts één van hen valt wat meer te zeggen en dat was de bestuurder van de vluchtauto. Die is door een getuige goed gezien en kon vertellen dat het een blanke man was met een dik/breed gezicht en een opgerolde muts.

tcm17328584_large.jpg
BMW

De auto is voorafgaand aan de overval in Hengelo gefilmd op de Mr. P.J. Troelstrastraat toen die op weg was naar de slachtoffers. Het gaat om een BMW 5-serie Touring model E61 uit de periode 2004-2010. De kleur was mogelijk donkerblauw en de BMW kleurnaam is Monaco blauw metallic. De lak was opvallend glimmend en leek in bepaald zonlicht wat paars op te lichten.

tcm17328586_large.jpg
Dakrails

Normaal gesproken is dit model voorzien van dakrails, maar deze lijkt dat niet te hebben.

tcm17328593_large.jpg
Velgen

Verder heeft de auto lichtmetalen velgen, vermoedelijk een sterspaak 18 inch.

tcm17328589_large.jpg
Lampen

De achterlampen hebben een opvallende buisverlichting.

tcm17328587_large.jpg
Kenteken mogelijkheid 1

Op de auto zaten nagemaakte kentekenplaten. Het is niet helemaal duidelijk waarmee het begon. Een mogelijkheid is de combinatie 16-SJD-7. Dat is opvallend, want zo’n zelfde type BMW in dezelfde kleur en van dezelfde leeftijd, heeft met dat kenteken in Apeldoorn rondgereden. Dat zou betekenen dat de daders moeite hebben gedaan om zo’n zelfde soort BMW te vinden waarvan ze valse kentekenplaten konden namaken.

tcm17328588_large.jpg
Kenteken mogelijkheid 2

Het kan ook zijn dat op de BMW de combinatie 18-SJD-7 zat. Dit kenteken rijdt nog steeds rond en zit op heel ander type auto. Uiteraard hebben bestuurders van beide auto’s niets met deze zaak te maken.

tcm17328594_large.jpg
Vluchtroute

Na de overval rijden ze linksaf de Iepweg op, maar de andere kant op was logischer geweest, omdat de daders dan sneller de wijk hadden uitgekund. Nu rijden de overvallers rond 10.45 uur met hoge snelheid weg eerst naar de Iepweg, dan naar de Dennenbosweg en dan naar de Ingenieur M. Schefferlaan. Daarna slaat de auto linksaf de Meester P. J. Troelstrastraat in, waar de BMW wordt gefilmd.

tcm17328590_large.jpg
Mogelijke routes

Daarna lijkt de auto van de aardbodem te zijn verdwenen. Als ze via de snelweg zijn vertrokken kan de auto twee kanten zijn uitgegaan: richting Deventer en richting Duitsland wat niet ver van Hengelo afligt. Mogelijk is de donkerblauwe BMW die woensdagochtend 24 september daar gezien, of heeft iemand informatie waar de auto nu kan zijn.

tcm17329245_large.jpg
Uitgebrand<p>

De ochtend na de uitzending werd aan de Ijsseldijk tussen Heerde en Welsum bij een terrein voor zandopslag een uitgebrande carbonzwarte BMW Touring gevonden. Dat is zo’n zelfde auto als waar de daders in hadden gereden. De politie wil graag weten wie er wat heeft gemerkt van dat in brand steken, de daders zijn bij die zandopslag geweest.

 • Wie is er op woensdagochtend 24 september 2014 even na 10.30 uur getuige geweest van een overval op een bejaard echtpaar in hun huis aan de Berkweg in Hengelo?

 • Wie heeft er informatie over een mogelijk motief?

 • Wie heeft er informatie over de daders, mogelijk in combinatie met de BMW 5-serie Touring?

 • Wie heeft er gezien welke kenteken de auto had?

 • Wie heeft de daders in de BMW op hun vlucht gezien?

 • Wie heeft er gezien hoe de daders zijn gereden nadat ze de Meester P. J. Troelstrastraat zijn ingereden?

 • Wie is er aan de IJsseldijk tussen Heerde en Welsum getuige geweest van het in brand steken van de BMW?

 • Wie heeft er gezien hoe de brandstichters zijn verder gevlucht?

 • Wie heeft er tussen 24 september en woensdag 5 november een carbonzwarte BMW Touring gezien met bouwjaar 2004-2010, met mogelijk het kenteken 16-SJD-7?

Berkweg

Veeg met twee vingers om de kaart te verschuiven.