Gewapende overval op timmerman (66) bij woonboerderij aan de Kanaalweg

  • Epe
  • Update 

Het slachtoffer heeft geen flauw idee waarom juist hij zo hard werd aangepakt.

Update

6 tips en goed nieuws: er is een eerste verdachte aangehouden. Het is een man (26) uit Bant. Er waren meer overvallers, hopelijk volgen binnenkort meer aanhoudingen nu het balletje is gaan rollen.

Op donderdag 10 april 2014 overvallen vier of vijf mannen een timmerman (66) uit Epe. Met een kartonnen doos in hun hand bellen twee mannen aan bij zijn woonboerderij aan de Kanaalweg. De timmerman doet open en vervolgens wordt hij overmeesterd en gaan de daders er met de kluis en persoonlijke spullen van de man vandoor.

  • Wie is er op donderdag 10 april 2014 getuige geweest van de overval op een timmerman (66) bij zijn woonboerderij aan de Kanaalweg in Epe?
tcm17336880_large.jpg
Slachtoffer

In het ziekenhuis blijkt hij zware kneuzingen aan zijn hoofd te hebben, maar gelukkig is het geen blijvend letsel.

tcm17336882_large.jpg
Vlucht

Waarschijnlijk zijn de daders na de overval met een auto weggereden over de oprijlaan richting de Kanaalweg. Hier zijn ze vermoedelijk rechtsaf geslagen in de richting van Heerde. Vermoedelijk rijden de daders via de Kanaalweg en de Oenerweg naar het transferium aan de Eperweg.

  • Wie heeft de daders op hun vlucht gezien?
tcm17336877_large.jpg
Overstappen

Een getuige ziet nog geen vijf minuten na de overval een donkerkleurige auto met redelijke snelheid vanaf de Eperweg de parkeerplaats bij transferium Horsthoek oprijden. Eerst stapt de bijrijder uit en die zet zijn stoel naar voren zodat ook twee mannen achterin uit kunnen stappen. Die twee stappen vervolgens in een andere donkere auto en beide auto’s rijden daarna weg.

  • Wie heeft de daders op de parkeerplaats bij transferium Horsthoek zien overstappen in een andere auto?
tcm17336881_large.jpg
Vervolgroute

Vanaf het transferium rijdt de ene auto de A50 op richting Zwolle, de ander rijdt rechtdoor over de Eperweg richting Heerde. Mogelijk is de auto daarna via de Kamperweg naar de oprit Heerde-Noord gereden.

tcm17336878_large.jpg
Portemonnee

Dat weet de politie omdat een dag na de overval een agent van de verkeerspolitie in de berm bij de oprit naar de A50 de portemonnee van de timmerman vond. Blijkbaar hebben de overvallers al rijdend gepakt wat ze nuttig vonden en daarna de portemonnee uit het raam weggegooid. Door deze vondst weet de politie dat in ieder geval ook die andere auto in de richting van Zwolle is gereden.

  • Wie heeft er gezien dat de portemonnee uit de auto werd gegooid?
tcm17336875_large.jpg
Mogelijke route

De A50 komt al gauw uit bij knooppunt Hattemerbroek. Mogelijk zijn ze vanaf daar doorgereden naar het noorden. Of ze zijn rechtdoor gegaan over de N50 richting Kampen en Emmeloord.

  • Wie weet hoe de auto’s daarna zijn verder gereden?
tcm17336872_large.jpg
Auto's daders

De politie weet in ieder geval dat het beiden donkerkleurige auto’s zijn. Het ene model is waarschijnlijk een 3-deurs model en de ander een iets ruimere 5-deurs.

tcm17336873_large.jpg
Daders

Er zijn zeker vier en misschien zelfs vijf mannen in de boerderij geweest. Ze droegen bivakmutsen en donkere kleding. Het viel de timmerman op dat ze een tenger postuur hebben en ongeveer 1 meter 80 lang zijn. De getuige bij het transferium zag nog dat in ieder geval één van de mannen blank is en vermoedelijk tussen de 20 en 30 jaar oud is.

  • Wie heeft er informatie over de daders, mogelijk aan de hand van de signalementen in combinatie met de twee donkerkleurige auto’s?
tcm17336876_large.jpg
Motief

Het enige dat de politie kan bedenken is dat hij zijn bedrijf aan huis heeft. Het slachtoffer staat in zijn omgeving bekend als een hardwerkende timmerman die geen vlieg kwaad doet. Inmiddels heeft hij de nodige veiligheidsmaatregelen genomen.

tcm17336879_large.jpg
Postzegels

In de gestolen kluis zat onder meer een collectie zeldzame en waardevolle postzegels. Onder meer foutdrukken van zegels uit 1924. Dit zijn afbeeldingen van de goede zegels, maar in de foutdrukken van de timmerman stonden de hoofden de andere kant op. De politie denkt dat de daders geen flauw idee hebben dat het vrij zeldzame postzegels zijn, maar mogelijk zijn ze toch bij een postzegelhandelaar te koop aangeboden.

tcm17336874_large.jpg
Ketting

Verder zat er een soortgelijke gouden ketting met bloedkoralen in de kluis en die is van de schoonmoeder van het slachtoffer geweest. Deze heeft dus erg veel emotionele waarde.

tcm17336871_large.jpg
Alarmwapen

De daders hebben ook een alarmwapen van het slachtoffer meegenomen. Deze soortgelijke revolver werd door het slachtoffer gebruikt om spreeuwen mee te verjagen. De officiële naam voor zo’n alarmwapen is een gasrevolver. De daders hebben het mogelijk aan mensen in hun omgeving laten zien. Of misschien hebben ze het ergens te koop aangeboden.

  • Wie weet waar de gestolen spullen van het slachtoffer zijn, wie ze heeft, of heeft ze ergens te koop gezien of aangeboden gekregen?

Kanaalweg

Veeg met twee vingers om de kaart te verschuiven.