Gewapende overval op vrouw (49) in woning Passedwarsstraat

  • Wijchen
  • Update 

De daders van deze overval zijn mogelijk verantwoordelijk voor een reeks van inbraken en overvallen in Gelderland.

Maandagochtend 2 november slaapt een bewoonster van een huis aan de Passedwarsstraat  in Wijchen uit. Haar man is die ochtend al vroeg van huis gegaan, hij runt z’n eigen glazenwassersbedrijf. Rond 10 uur wordt de vrouw wakker van de deurbel. Als ze open doet wordt ze onmiddellijk overrompeld door 2 mannen die geld willen. Ze binden tape om het hoofd van hun slachtoffer en ook haar handen en benen worden vastgemaakt. Als de overvallers met een strijkplank de 4 Engelse bulldogs van echtpaar getrotseerd hebben, vinden ze waarvoor ze gekomen zijn: geld. Met een geringe buit vertrekken de twee.

tcm17346537_large.jpg
Slachtoffer

Het slachtoffer was zo goed vastgetaped dat ze geen kant op kon. Pas tegen het einde van de ochtend is ze gevonden door haar man, die haar vervolgens kon bevrijden.

tcm17346534_large.jpg
Motief

Het meest waarschijnlijke scenario is dat de overvallers hebben geweten dat de echtgenoot van het slachtoffer een eigen bedrijf heeft. Wellicht dachten ze daarom dat er geld in het huis te halen viel.

  • Wie heeft de daders maandagochtend 2 november 2015 gezien voor en/of na de overval aan de Passedwarsstraat in Wijchen eventueel in combinatie met de Ford Focus?
tcm17346526_large.jpg
Dader 1

Was de kleinste van de twee, hij is niet langer dan 1.70m. Volgens het slachtoffer is hij een licht getinte man met een rond gezicht, tussen de 30 en 40 jaar oud. Hij droeg een jas en een petje in een bijzonder opvallende kleur: limegroen.

tcm17346527_large.jpg
Dader 2

Was een slanke man, eveneens licht getint en met kort, zwart, krullend haar. Hij droeg die ochtend een zwarte muts met een pluim erop.

  • Wie (her)kent de daders aan de hand van de signalementen, mogelijk in combinatie met elkaar?
tcm17346532_large.jpg
Hernen

Vermoedelijk zijn de daders na de overval in Wijchen direct doorgereden naar Hernen, een dorp op zo’n 10 minuten rijden. De vraag is: wat hebben ze daar gedaan?

  • Wie heeft de overvallers die ochtend gezien in Hernen of weet wat ze daar deden?
tcm17346525_large.jpg
Buit

Uit het huis van de 49-jarige vrouw hebben de mannen een blauw geldkistje en 2 telefoons van de merken Samsung en LG gestolen. Die spullen zijn nog niet terug gevonden. Mogelijk zijn ze achtergelaten in de buurt van de Passedwarsstraat, maar de daders kunnen ze ook gedumpt hebben op hun rit naar Hernen.

  • Wie weet waar het geldkistje en de 2 telefoons van het slachtoffer zijn?
tcm17346529_large.jpg
Ford Focus

De mannen zijn die dag naar Wijchen gekomen in een blauwe Ford Focus.

  • Wie heeft de mannen gezien bij de Ford Focus aan de Arendstraat?
tcm17346535_large.jpg
Parkeerplaats

De Focus is die maandagochtend 2 november rond 10.00 uur geparkeerd in de doodlopende Arendstraat in Wijchen. Rond kwart over 10:00 is gezien dat de mannen bij de auto terugkeren en met hoge snelheid wegrijden.

tcm17346524_large.jpg
Aanhouding

Een oplettende buurtbewoner heeft die ochtend het kenteken van de blauwe Ford van de overvallers opgeschreven. Daardoor is de eigenaar van de auto achterhaald – een 28-jarige man uit Nijmegen – hij is inmiddels aangehouden en wordt verdacht van het plegen van de woningoverval.

tcm17346536_large.jpg
Reeks delicten

Deze man wordt ervan verdacht betrokken te zijn bij een reeks overvallen en inbraken op woningen en bedrijven in de omgeving van Nijmegen en Arnhem. In verband daarmee is ook een man van 36 uit Wijchen aangehouden. Er is onvoldoende aanleiding om hem ook van de overval op de vrouw op 2 november in Wijchen te verdenken.

tcm17346531_large.jpg
Grotere groep

Tijdens een aantal van de gepleegde overvallen waar het duo van verdacht wordt, waren ze met z’n drieën. De politie is dus sowieso nog op zoek naar een derde overvaller. Er wordt echter rekening mee gehouden dat de groep nog groter is en mogelijk in wisselende samenstelling opereert.

  • Wie vermoedt wie er nog meer betrokken zijn bij deze groep die opereert in het gebied rondom Nijmegen en Arnhem?
tcm17346528_large.jpg
Eerdere incidenten

De groep wordt onder andere verdacht van:-    Een gewelddadige overval op de eigenaren van een houthandel in Wijchen, 11 oktober 2014-    Een poging overval op een vader en zoon in Malden, 27 november 2014-    Een overval op een rijwielhandelaar in Wijchen, 4 december 2014-    Een overval op een gezin in Arnhem, 19 december 2014-    Een poging overval, verkleed als postbezorger, in Arnhem, 30 december 2014-    En een overval op een ouder echtpaar in Nijmegen, 30 december 2014Vier van deze overvallen behandelden we al eerder in Opsporing Verzocht.

  • Wie denkt te weten of ze verantwoordelijk zijn voor nog meer overvallen of inbraken?
tcm17346533_large.jpg
Huiszoeking

Bij de verdachten – die nu in voorarrest zitten – zijn huiszoekingen gedaan. Daarbij is een flink aantal sieraden gevonden waarvan het vermoeden is dat ze zijn gestolen. Op de site van politie.nl kunt u alle aangetroffen sieraden bekijken.

  • Wie herkent de sieraden die zijn aangetroffen na huiszoeking bij de inmiddels aangehouden verdachten?

Passedwarsstraat

Veeg met twee vingers om de kaart te verschuiven.